Suhiha zanima stav DPS-a o inicijativi za smjenu Konjevića

On je poručio i da svaka stranka u lokalnoj skupštini ima pravo da demokratskim putem podnosi razne inicijative.
0 komentar(a)
Suhih, Foto: Arhiva Vijesti
Suhih, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.02.2011. 16:44h

Ukoliko se Inicijativa Nove za smjenu predsjednika Skupštine Glavnog grada Raška Konjevića nađe u proceduri biće veoma zanimljivo kakav će biti stav DPS-a, kazao je „Vijestima” šef kluba odbornika SDP-a u gradskom parlamentu Đorđe Suhih.

Ne želeći da komentariše mogućnost da iz DPS-a pruže podršku Inicijativi, što bi značilo i smjenu Konjevića, Suhih je rekao da takav scenario ne bi bio u skladu sa koalicionim sporazumom koji su postigle te dvije partije.

"Ne bih zaista tako nešto komenetarisao. Uostalom, klub odbornika Nove, inače, nije ni učestvovao u izboru Konjevića za predsjednika gradske skupštine, već našeg dogovora. U svakom slučaju, biće zanimljivo kako će se naš koalicioni partner odrediti po tom pitanju" istakao je Suhih.

Nema realnih razloga za smjenu

On je poručio i da svaka stranka u lokalnoj skupštini ima pravo da demokratskim putem podnosi razne inicijative, istovremeno odbacujući postojanje ikakvih realnih razloga da Konjević bude smijenjen.

"Upravo su aktivnosti Konjevića doprinijele da se podigne uloga skupštine na jedan veći nivo, jer je ojačan ugled skupštine, tako da nema konkretnog razloga za pokretanje takve inicijative. Međutim, političko je pravo svake stranke da tako nešto čini" istakao je Suhih.

Napominjući kako je Konjević izabran koalicionim glasovima DPS-a i SDP-a, šef kluba odbornika SNP-a u gradskoj skupštini Vladimir Vujović kazao je “Vijestima” da su “kvalitet vršenja vlasti u Podgorici, te odnosi koalicionih partnera djelo aktuelne vlasti”.

"To se, nažalost, direktno odražava na interese građana. Naš odbornički klub nije još uvijek dobio inicijativu Nove za smjenu predsjednika Konjevića, ali ćemo se, kada je dobijemo, najozbiljnije ponijeti prema njoj" rekao je Vujović.

On je poručio da će, budu li imali primjedbe na istu, podnosiocima uputiti primjedbe “u korektnoj formi”, uz ubjeđenje da će ih “kolege iz Nove uvažiti”. Vujović je naglasio i da je kvalitet saradnje između gradonačelnika i predsjednika skupština posljednjih dana direktno na štetu građana Podgorice.

Iz DPS-a su poručili da će se oni, kao ozbiljna partija koja sve odluke donosi demokratskim putem, i o najavljenoj inicijativi izjasniti, te donijeti zvaničan stav.

"Naš zadatak je da poštujemo koalicioni sporazum i cijenimo da je doprinos svakog pojednica u izvršavanju naših programskih zadataka" stoji u izjavi šefa kluba odbornika DPS-a u gradskoj skupštini Momčila Vujoševića.

PZP će podržati inicijativu

Konkretan stav o najavljenoj inicijativi Nove imala je samo odbornik PzP-a Branka Bošnjak, ističući da će klub odbornika te partije podržati smjenu Konjevića. "

Više od pola godine mi čekamo nastavak sjednice kako bi se izabrao sekretar skupštine, jer je Slavka Maraš v.d. sekretara. Na taj način se koči rad jer je to mjesto DPS-a " istakla je Bošnjak.

U NS-u su, kako je kazao odbornik te stranke Slaviša Guberinić, začuđeni da je Nova preuzela njihovu inicijativu od prije nekoliko mjeseci.

"A koja je još uvijek otvorena, zbog čega su nas tada optužili da sarađujemo sa DPS-om, i uz to na pres konferenciji prije ikakvih konsultacija sa nama obavjestili javnost da imaju našu načelnu saglasnost za našu ideju.

Razumjeli smo da su oni obezbijedili većinu u Skupštini Glavnog grada za ovu inicijativu, jer bi njen eventualni neuspjeh imao kontraproduktivne posljedice, budući da bi ojačao poziciju i Konjevića i SDP-a, i to ne samo u Podgorici već i na nivou države" rekao je Guberinić.

On je najavio da će se, kada dobiju obrazloženi tekst inicijative, a poslije konsultacija na nivou kluba odbornika, odrediti prema inicijativi.

Odbornički klub Nove najavio je juče da će na narednoj sjednici pokrenuti inicijativu za smjenu Konjevića, jer ni nakon osam mjeseci od novog saziva parlamenta nije predložio kandidata za novog sekretara.

Bonus video: