Lukšić: Ovdje neće biti "sanaderizacije"

"Crna Gora se sada ne smije zarobiti razmišljanjem ko će sljedeći biti uhapšen, već svi djelovi vlasti moraju raditi svoj dio posla na daljem putu ka EU."
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Izbor nove crnogorske Vlade ne znači da je došlo vrijeme “sanaderizacije” u Crne Gore, rekao je premijer Igor Lukšić. “Ne želim da se doživi da je došlo vrijeme sanaderizacije u Crnoj Gori. Mislim da to uopšte nije slučaj u Crnoj Gori”, kazao je Lukšić Televiziji Vijesti. Prema njegovim riječima, pozicija bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića je dramatično drugačija od one Iva Sanadera. On je naveo da je Đukanović kao premijer svoj posao radio na način koji zaslužuje puno poštovanje. “Ni na koji način ne vidim da bi se bilo šta sada u Crnoj Gori moglo povezivati sa onim što se dešavalo u Hrvatskoj”, kazao je Lukšić. Upitan da prokomentariše hapšenja funkcionera budvanske lokalne vlasti, premijer je naveo da svaki državni organ radi svoj dio posla, ali ne treba zaboraviti da su svi nevini dok se ne dokaže suprotno. On je kazao da je Tužilaštvo nekoliko godina radilo na slučaju Zavala i da je samo odredilo termin kada će naložiti hapšenja.

Lukšić smatra da to što su se hapšenja desila u trenutku podnošenja ostavke Đukanovića i formiranja nove Vlade znači da je Tužilaštvo autonomno. Na pitanje da li se slaže sa načinom na koji su urađena hapšenja, on je kazao da kako god da su ona izvedena to bi izazvalo jednaku medijsku pažnju, ali da nije pristalica sprektakla. Premijer je rekao da je razgovarao sa direktorom Uprave policije koji mu je prenio da se policija trudila da hapšenje izvede sa što je manje mogućih elemenata spektakla. “Evropska komisija od nas ne očekuje da organizujemo spektakle, već konkretne rezultate”, kazao je Lukšić. On je ponovio da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala dio Akcionog plana za ispunjavanje kriterijuma Evropske komisije za nastavak evropskih integracija Crne Gore.

Predsjednik Vlade dr Igor Lukšić ocijenio je juče da sada ne treba da se Crna Gora zarobi razmišljanjem ko će sljedeći biti uhapšen, već da svi djelovi vlasti moraju raditi svoj dio posla na daljem putu ka EU.

Premijer je rekao da je razgovarao sa direktorom Uprave policije koji mu je prenio da se policija trudila da hapšenje izvede sa što je manje mogućih elemenata spektakla.

"Vlada je podrška tom procesu koji se ipak centralno vodi na nekom drugom mjestu, ali ono što je bitno jeste da ne bih želio da atmosferu ispunjavanja preporuka EK pretvorimo u potrebu za spektaklima", kazao je Lukšić.

On je kazao da će posao Vlade biti da inicira ustavne promjene i izmijeni određene zakone koji će dodatno pojačati nezavisnost pravosuđa i doprinijeti kapacitetu u organima koji su bitni da budu počitička podrška procesu obračuna sa kriminalom.

Na pitanje da li je znao da će doći do hapšenja u Budvi, Lukšić je rekao da je u tom trenutku već bio u proceduri izbora za mandatara i da je službena informacija došla do njega.

"Mnogo bitnije od toga je da je to posao pravosuđa, a ne Vlade", rekao je Lukšić.

Upitan da li će se na sljedećem kogresu Demokratske partije socijalista kanidovati za mjesto predsjednik ili eventualnu predsjednika te stranke, Lukšić je kazao da je i na prethodna dva kogresa od niza opštinskih odbora kandidovan za potpredsjednika partije.“Uvijek smo racionalno sagledavali kadrovske potencijale i donosili odluke jednoglasno. I sada ćemo sačekati unutar partijsku izbornu dinamiku i dogovoriti ono što vjerujemo da je najbolji izbor”, rekao je Lukšić.

Bonus video: