Dakić: Crna Gora podržava strateški cilj Kosova da postane članica Alijanse

“Dakić je istakao da Crna Gora podržava evroatlantske integracije zemalja Zapadnog Balkana, kao garanta mira i stabilnosti u region”, kaže se u saopštenju
2049 pregleda 5 komentar(a)
Dakić na Kosovu, Foto: Ministarstvo odbrane
Dakić na Kosovu, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora podržava evroatlantske integracije država Zapadnog Balkana, kao garant mira i stabilnosti u regionu, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić, tokom posjete Ministarstvu odbrane Kosova i Kosovskim snagama bezbjednosti.

On je, u razgovoru sa kosovskim ministrom odbrane Rustemom Berišom i komandantom Kosovskih snaga bezbjednosti Rahmanom Ramom, naglasio da Crna Gora podržava strateški cilj Kosova da postane članica Alijanse.

Beriša je zahvalio Dakiću na doprinosu Crne Gore misiji KFOR.

On je kazao da je podrška Crne Gore i drugih partnera neophodna za dalji razvoj KBS-a radi očuvanja mira, stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta u regionu.

Beriša je naglasio da je jedan od strateških ciljeva Kosova članstvo u NATO, zbog čega je produbljivanje regionalne saradnje značajan državni prioritet.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, informisao Dakića o planu tranzicije Kosovskih snaga bezbjednosti.

“U tom kontekstu, on je kazao da je, u saradnji sa partnerima, pripremljen prelazni plan, koji obuhvata period od deset godina, čija je implementacija postepena i podijeljena u tri faze”, kaže se u saopštenju.

Rama i Dakić su razgovarali o saradnji Kosova i Crne Gore u oblasti odbrane i bezbjednosti, uz zaključak da ima prostora za njeno jačanje i produbljivanje.

“Dakić je istakao da Crna Gora podržava evroatlantske integracije zemalja Zapadnog Balkana, kao garanta mira i stabilnosti u region”, kaže se u saopštenju.

Rama je zaključio da je njegovoj zemlji od značaja svaka pomoć partnera, posebno od Crne Gore, koja je okončala svoj put ka članstvu u NATO.

Bonus video: