Liu Jin: Za mnoge Kineze riječ "Montenegro" više nije nepoznanica

Kineski ambasador je rekao da su Kina i balkanske zemlje, uključujući i Crnu Goru, tradicionalne prijateljske zemlje, a da je takvo prijateljstvo započeto od perioda bivše Jugoslavije
1666 pregleda 1 komentar(a)
Liu Jin, Foto: Privatna arhiva
Liu Jin, Foto: Privatna arhiva

Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet država regiona i razvojni put koji je izabrao crnogorski narod, i želi da vidi neprekidni napredak Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji (EU), poručio je kineski ambasador u Podgorici, Liu Jin.

On je u intervju agenciji MINA rekao da Kina razumije zalaganje država regiona za evropsku integraciju.

"Poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet zemalja regiona, poštujemo razvojni put koji su izabrali narodi ovih zemalja i razumijemo njihovo zalaganje za evropsku integraciju", kazao je Jin.

On je naveo da je Kina spremna da nastavi da, na temelju međusobnog poštovanja, ravnopravnosti i uzajamne koristi, pojača prijateljsko partnerstvo sa svakom zemljom iz regiona.

"Kina poštuje razvojni put koji je izabrao crnogorski narod i rado bismo vidjeli neprekidni napredak Crne Gore u integraciji u EU", kazao je Jin.

Prema njegovim riječima, kineski narodi su spremni i mogu razumjeti izbor crnogorskih naroda, "jer Kina vrši nezavisnu i mirnu vanjsku politiku i insistira da su sve zemlje ravnopravne bez obzira na veličinu".

On je rekao da su Kina i balkanske zemlje, uključujući i Crnu Goru, tradicionalne prijateljske zemlje, a da je takvo prijateljstvo započeto od perioda bivše Jugoslavije.

"Kina uvijek poklanja veliku pažnju u prijateljskim odnosima sa zapadnobalkanskim zemljama, uključujući pojačanje trgovinske saradnje", kazao je Jin.

Kako je kazao, za mnoge Kineze riječ "Montenegro" više nije nepoznanica.

"Ne samo zbog toga što Kina i Crna Gora imaju tradicionalno prijateljstvo već od perioda Jugoslavije, takođe zbog naše sve više intenzivnije saradnje u turizmu, obrazovanju, kulturi, sportu i drugim", naveo je Jin.

Govoreći o kulturnoj saradnji dvije države, podsjetio je da je na početku ove godine u Podgorici održana Sedmica kineske kulture koja je privukla mnogo crnogorskih građana.

On je rekao da je Institut Konfučije Univerziteta Crne Gore od 2015. godine kada je ujedno osnovan, sve više popularan među obožavateljima kineskog jezika i kulture.

"Trenutno Institut Konfucije već je otvorio 48 učionica kineskog jezika po cijeloj Crnoj Gori, broj učenika iznosi skoro 400, svaki semestar održava se više od dvije hiljade časova, sve više crnogorskih mladića nas pozdravlja kineskom riječi "Ni Hao", kazao je Jin.

Kako je rekao, ovih godina razvija se bogata obrazovna saradnja između Crne Gore i Kine.

»Sva tri univerziteta Crne Gore su uspostavila partnerstvo sa kineskim univerzitetima, učenici i učitelji Tivta i Šangaja-Jiadinga su započeli redovne međusobne posjete od 2017. Nedavno su predstavnici iz Elektrotehničke Škole "Vaso Aligrudić" prisustvovali Takmičenju vještina u okviru “Pojas i Puta” u kineskom gradu Chongqing«, naveo je Jin.

Kako je kazao, tokom boravka u Kini, uspostavili su i kontakte sa kineskom stručnom školom što, smatra on, predstavlja temelj za buduću saradnju.

"Osim toga, kineska i crnogorska Vlada već se dogovaraju oko potpisivanja “Sporazuma o međusobnom priznavanju diploma visokog obrazovanja” i “Sporazuma o saradnji obrazovanja 2019 - 2022”. Vjerujem da ova dva Sporazuma će našoj saradnji u obrazovanju pružiti politički pravac i da će saradnja biti dublja i sadržajnija", ocijenio je Jin.

Takođe, dodao je on, svake godine kineska Vlada crnogorskim studentima pruža dvadesetak stipendija da bi mogli studirati na najboljim univerzitetima Kine.

On je ocijenio da Kina i Crna Gora posjeduju duboko tradicionalno prijateljstvo.

"Tokom 13 godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa, dvije države su održale čvrsto međusobno političko povjerenje i postigle plodnosne rezultate od praktične saradnje a razmjena na kulturološkom nivou se neprekidno širi. Možemo reći da kinesko-crnogorski odnosi se nalaze na najboljem nivou u istoriji", rekao je Jin.

Kako je kazao, saradnja u infrastrukturi, energetici, turizmu i drugim područjima takođe su postigle pozitivni napredak.

»Tokom deset mjeseci otkad sam stigao u Crnu Goru, duboko sam osjetio veliku spremnost obje strane za saradnju u raznim područjima, međutim mislim da treba da razvijemo dublje međusobno razumijevanje i da imamo više kontakata da bismo mogli naći više prilika i valorizaciju potencijala«, rekao je Jin.

Prema njegovim riječima, Kineska ambasada je spremna da pojača komunikaciju sa svim krugovima Crne Gore, i da se zajedno zalaže za proširenje saradničkih područja i istovremeno da unaprijedi saradnju u kulturi, obrazovanju, nauci i tehnologiji i sportu.

On je ukazao da između Kine i Crne Gore postoje razne razlike u istoriji, kulturi, društvenom mehanizmu i ekonomskoj konstrukciji, ali da to ne predstavlja barijeru u razvijanju partnerstva dvije države.

"Obje naše zemlje se zalažu za razvoj unutrašnje ekonomije i povećavanju standarda života građana, svi smo ravnopravni i odgovorni članovi međunarodne zajednice, vršimo samostalnu i mirnu vanjsku politiku. Treba apsolutno da međusobno učimo, međusobno dijelimo, pomažemo i sarađujemo, i da realizujemo zajednički razvoj na temelju međusobnog poštovanja, ravnopravnosti i uzajamne koristi, da bismo ostvarili dobrobit za oba naroda", ocijenio je Jin.

On je čestitao reprezentaciji Crne Gore u košarci na predstojećem nastupu u Svjetskom prvenstvu u Kini.

»Vjerujem da će kineski organizatori i navijači velikim entuzijazmom dočekati ovu vašu novu reprezentaciju na SP. Očekujem da ćemo još proširiti sportsku saradnju«, kazao je Jin.

On je rekao da kineska strana poklanja veliku pažnju razmjeni i saradnji među medijima i novinarima dvije države.

"Najveća kineska medijska grupacija „China Media Group“ i najveća novinska agencija „Xinhua“ Agency već su uspostavili saradnju ili su u traženju svog partnera u Crnoj Gori. Samo ove godine smo pozvali nekoliko crnogorskih novinara za putovanje u Kinu", kazao je Jin.

Podsjetio je da je prošlog oktobra Kineska novinarska asocijacija pozvala crnogorsku novinarsku delegaciju koju su sačinjavali 9 novinara iz 6 crnogorskih medija da posjete Kinu.

"Oni su posjetili kineske kompanije, obilazili istorijske i kulturne spomenike, i naravno imali su komunikaciju sa svojim medijskim kolegama. Mediji su prozor kroz koje građani saznaju o vanjskom svijetu", kazao je Jin.

On je naveo da se ove godine obilježava 70. godišnjica osnivanja NR Kine.

Kako je najavio, nastaviće da organizuju novinarsku delegaciju u cilju pružanja više prilika za crnogorske novinare da što više upoznaju Kinu i da je crnogorskim građanima predstave onako kako su je vidjeli.

"Kineska ambasada srdačno očekuje da crnogorski mediji sa svog gledišta, objektivno izvještavaju o Kini, doprinose dobrom medijskom ambijentu za pojačanje kinesko-crnogorskog prijateljstva i unaprjeđivanje bilateralne saradnje", zaključio je Jin.

Bonus video: