Ujedinjena Crna Gora: Ili tehnička vlada ili bojkot

“To će nas ujediniti, sve ostalo nas svađa”, rekao je Član Upravljačkog tima UCG, Vladimir Dobričanin
1631 pregleda 2 komentar(a)
Dobričanin, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Dobričanin, Foto: Ujedinjena Crna Gora

Ujedinjena Crne Gore (UCG) poručila je opozicionim kolegama da se povuku iz skupštinskog Odbora za izbornu reformu kako bi se pod hitno ponudio Sporazum o tehničkoj vladi predstavnicima vlasti.

Ukoliko vlast to odbije, rekli su, onda opoziciji preostaje ulica i bojkot svih izbora.

“To će nas ujediniti, sve ostalo nas svađa”, rekao je Član Upravljačkog tima UCG, Vladimir Dobričanin.

On smatra da opozicija za sedam mjeseci nije uradila skoro ništa.

“Nijesmo čak ni povećali pritisak na DPS. Nevjerovatno je da smo ga čak i smanjili i olakšali mu vođenje pogubne politike”, kazao je Dobričanin.

Sada, kako je rekao, u miru spremaju Kongres i taktiku za posvađanu opoziciju.

On je podsjetio javnost šta su prerdstavnici opozicije govorili u Podgorici 22. februara na sastanku sa Johanesom Hanom.

Lider Demorkata Aleksa Bečić, Hanu je ukazao na dramatičnu situaciju u kojoj se nalazi Crna Gora, da se kriza usložnjava i da je na najvišem nivou u poslednjih desetak godina.

Predsjednik SDP Ranko Krivokapić poručio je da za tu stranku neće biti nikakvih razgovora o izbornim uslovima dok ne bude formirana tehnička vlada.

“To je najbolji put za Crnu Goru, da se raščisti mnogo toga na političkoj sceni, da se Crna Gora okupi oko spašavanja socioekonomskog stanja, i da kao mala zemlja skupi svog kvaliteta što ima u tu tehničku vladu i da zajedno sa EU pokušamo dobiti prve nesporne izbore”, rekao je Krivokapić.

Lider građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, pozvao je tada građane da u što većem broju dođu na građanske proteste u Podgorici.

“Na ulici treba da odbranimo dostojanstvo Crne Gore i da vratimo ono što nam je oteto, vratimo institucije sistema i građanima mogućnost slobodno da biraju”, rekao je Abazović.

Poslanik Goran Danilović kazao je da je Hanu saopštio stav Ujedinjene Crne Gore i dvoje nezavisnih poslanika da u ovom trenutku tehnička vlada nema alternativu.

“Prvo dogovor o tehničkoj vladi prelaznog karaktera, koja bi najmanje godinu spremala izbore, a onda će biti sve lakše. Ne bude li toga, budemo li odbijeni mislim da će opozicija, nas 49 odsto, biti prinuđeni i da vučemo zajedničke poteze htjeli ili ne”, rekao je Danilović.

“I tada, i značajno prije sastanka sa Hanom, UCG je uporno ponavljala da prvo moramo dobiti sporazum o tehničkoj vladi i potom rješavati ostalo. Očigledno je da DPS cijelo vrijeme pristaje na sve, na sve vidove i formate rada u skupštinskom Odboru, ali samo ne pristaje na tehničku vladu - valjda je svima jasno zašto?”, naveo je Dobričanin.

On je kazao da su ponosni na činjenicu da danas svi iz opozicije traže tehničku vladu shvativši, konačno, da je to jedino pravo oruđe za kontrolu i fer izbore, sve ostalo je improvizacija i to na štetu opozicije.

“Kao što smo prije godinu dana usamljeno tvrdili da je tehnička vlada imperativ i da bez toga nema slobodnih izbora, danas upozoravamo kolege opozicionare da je pogubno praviti strategije za zajednički nastup u skupštinskom Odboru bez prethodnih garancija o tehničkoj vladi - samo gubite vrijeme i gazite ono što smo obećali i garantovali i pred evropskim zvaničnicima”, smatra Dobričanin.

Bonus video: