Bulatović: Brajović da se izjasni o odbijanju Katnića i Stankovića da dostave izvještaj o "Koverti"; Konjević: Šamarčina parlamentu

Bulatović je kazao da stopama Stankovića i Katnića ide i glavni pregovarač Crne Gore u Evropsku uniju Aleksandar Drljević, koji im, takođe, nije dostavio dokumentaciju koju su tražili, kako bi na jednoj od narednih sjednica mogli da raspravljaju o poglavljima 23 i 24
3166 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Zoran Đurić
Sa sjednice, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.09.2019. 14:11h

Predsjednik Odbora za antikorupciju, Predrag Bulatović, zatražiće izjašnjenje predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, povodom odbijanja Vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivice Stankovića i Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da tom radnom tijelu dostave poseban izvještaj o aferi “Koverta”i da se pojave na kontrolnom saslušanju.

Bulatović je na sjednici Odbora saopštio da su Stanković, kojeg je na tu funkciju izabrala Skupština, i Glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, kojeg je na predlog VDT-a birao Tužilački savjet, prekršili Zakon o državnom tužilaštvu i dodatno unizili kontrolnu ulogu Parlamenta.

Ukoliko VDT i SDT ne budu sankcionisani, Bulatović će, kako je kazao, zatražiti izmjene Poslovnika Skupštine, kojima će tražiti da se ukine Odbor za antikorupciju, “jer više nema svoju svrhu”.

Podršku za takav predlog Bulatović je na današnjoj sjednici imao od većine predstavnika opozicije.

Bulatović je kazao da stopama Stankovića i Katnića ide i glavni pregovarač Crne Gore u Evropsku uniju Aleksandar Drljević, koji im, takođe, nije dostavio dokumentaciju koju su tražili, kako bi na jednoj od narednih sjednica mogli da raspravljaju o poglavljima 23 i 24.

On je ocijenio da je ovo udar na Parlament, te da se samo nameću dva puta, da svi zajedno pokrenu proceduru smjene Stankovića koji je prekršio zakon i da se obrate Tužilačkom savjetu za disciplinsku odgovornost Milivoja Katnića, jer je takođe prekršio zakon.

Tada, kako je istakao, neće ni glavni pregovarač, ni šef podlavlja 23 i 24 da ignoriše Skupštinu”.

“Kao predsjednik Odbora, mogu napraviti konsultacije da li zauzimamo stav na nekoj od narednih sjednica povodom ovoga, ali imam pravo da se obratim predsjedniku Skupštine sa mojim ličnim stavom, i činjenicama i argumentima o tome da je prekršen zakon...Parlamentarna većina može da uradi šta god hoće...Kada krši zakon VDT I SDT koji odlučuje o slobodi, koji sklapa sporazume o krivici, koji radi što god želi u Crnoj Gori, nije isto kao kad saslušate ministra finansija vezano za određenu stvar”, rekao je Bulatović.

Poslanik SDP-a Raško Konjević ocijenio je da je ovo ozbiljna “šamarčina” Parlamentu, zbog koje bi trebalo da pokrenu postupak razrješenja Stankovića:

“Tužilaštvo nije posebna grana vlasti, i na ovakav način svaki starješina organa može da se ne pojavi i kaže da nismo nadležni. Ako je tako, treba da zaključamo Parlament".

On je podsjetio da Evropska komisija u svakom izvještaju u poslednjih pet godina naglašava da Skupština mora da pojača kontrolnu ulogu.

Šef Posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović je predložio predsjedniku Odbora da zaključi da se sjednica ne može održati u punom smislu zbog kršenja zakona, navodeći da su VDT I SDT prekršili član 147 Zakona o državnom tužilaštvu, po kome su dužni da učestvuju u radu sjednice, na koju su pozvani i d ao tome obavijesti rukovodstvo Parlamenta i polanike.

“Problem koji je danas brutalno postavljen će imati dalekosežne psoljedice na rad ove institucije i na odnos drugih državnih organa prema ovom parlamentu”, kazao je Damjanović.

Daliborka Pejović (DPS) je saopštila da nema uslova za održavanje sjednice, jer nemaju novih informacija o slučaju “Koverta”, niti prisustvo tužilaca na Odboru. Ona je kazala da su “iskoristili sve kapacitete i mehanizme Parlamenta da pokažu da ništa ne kriju.

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović kazao je da VDT i SDT neće da se pojave na Odboru jer ne žele da kažu ništa o aferi “Koverta”, je rtaj drastični primjer korupcije ide pravo do vrha režima i lidera DPS-a Mila Đukanovića.

“Ne vidimo da se već mjesecima išta pokreće sa mrtve tačke vezano za tu aferu. Znamo da je onaj koji je onako elegantno stavio onu kovertu u džep, čovjek koji vodi Generalni sekretarijat predsjednika Crne Gore”, kazao je Vučurović.

I na ovaj način se, kako je rekao, samo podstiče, diktatura u državi i ohrabruju kadrovi režima da nastave sa korupcijom, jer znaju da zbog toga neće biti kažnjeni.

Stanković neće ni pred Odbor za bezbjednost

Stanković je, prema informacijama “Vijesti”, odbio i zahtjev Odbora za bezbjednost za kontrolnim saslušanjem u slučaju Veselina Mujovića, odnosno primjene mjera tajnog nadzora. Odbor za bezbjednost je 4. jula 2019. odlučio da održi kontrolno saslušanje VDT-a i SDT-a, povodom inicijative članova iz opozicije, u kojoj se navodi da su na zvaničnim sajtovima tužilaštva 2017. objavljivane “telefonske i SMS komunikacije, kao i montirani razgovori iz jednog podgoričkog kafića poslanika Demokratskog fronta Andrije Mandića, Milana Kneževića i Predraga Bulatovića”.

Stanković je obavijestio Odbor za bezbjednost da se parlamentarni nadzor nad obavještajnim sektorom ne tiče rada tužilaštva i da oni neće da se bave time. Naveo je i da je sve što tužilaštvo ima da kaže u vezi sa Mujovićem i MTN ranije objavljeno na njegovom sajtu.

Predrag Bulatović je VDT-a ranije podsjetio da već postoji praksa kontrolnih saslušanja u Skupštini, navodeći da su raspravljali o predmetima “Telekom” i “Snimak”, a Odbor za bezbjednost uz prisustvo čelnika Tužilaštva je razmatrao pitanja u veyi sa “Balkanskim ratnikom”, “Telekomom”, “Listingom”...

Bonus video: