Umjesto samovolje, zakon o Skupštini

Poslanički imunitet ne može se prostorno i vremenski ograničavati, Konjević traži uređenje odnosa
2006 pregleda 0 komentar(a)
Usvojili zaključke o poslaničkom imunitetu: Sa sjednice Odbora, Foto: Luka Zeković
Usvojili zaključke o poslaničkom imunitetu: Sa sjednice Odbora, Foto: Luka Zeković

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević pozvao je rukovodstvo parlamenta da formira radnu grupu koja bi radila na predlogu zakona o Skupštini. On je kazao da treba zakonski urediti odnose parlamenta sa Vladom, ali i drugim državnim organima.

“Treba da definišemo saradnju sa ostalim granama vlasti i državnim institucijama, kako se ne bi dešavalo da nam drugi tumače poslovnik. Smatram da, istovremeno sa Skupštinom, i Vlada treba da uđe u proceduru izrade zakona o Vladi”, kazao je Konjević na sjednici Administrativnog odbora.

Odbor je juče usvijio usvojio zaključke i preporuke sa tematske sjednice o poslaničkom imunitetu. U preporukama se, imeđu ostalog, navodi da se poslanički imunitet ne može prostorno i vremenski ograničavati kao i da se protiv poslanika ne može pokrenuti krivični postupak, niti odrediti pritvor, prije nego što Skupština odobri. Navodi se i da su pokretanje krivičnog postupka i određivanje pritvora dvije odvojene pravne radnje.

“Skupština će se ubuduće posebno izjašnjavati o dva odvojena predloga Administrativnog odbora, odnosno posebno o predlogu odluke za odobrenje o pokretanju krivičnog postupka i posebno o predlogu odluke za odobrenje o određivanju pritvora”, navodi se u zaključcima.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović kazao je da je donošenjem zaključaka parlamentarna većina priznala da su kršeni zakoni prilikom hapšenja funkcionera Fronta.

“Tražićemo da se ispita odgovornost onih koji su prekršili Ustav i zakone. Pravosudni sistem je napao tumor koji se zove korupcija”, kazao je Đukanović, na šta je Marta Šćepanović iz Demokratske partije socijalista (DPS) kazala da nije bilo kršenja zakona.

“Državni organi i Skupština su radili u skladu sa zakonima. Vi sada politizujete ovo pitanje”, kazala je Šćepanovićeva.

Ranko u Odboru za antikorupciju mijenja Draginju

Konjević je najavo da će SDP tražiti da poslanik Ranko Krivokapić bude član Odbora za antikorupciju umjesto Draginje Vuksanović. Ona je u Zakonodavnom odboru zamijenila partijskog kolegu Džavida Šabovića.

Bonus video: