SNP: Vlada da donese odluku o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a

Oni su podsjetili da je Osnovni sud 13. oktobra prošle godine donio prvostepenu presudu u korist bivših radnika KAP-a kojima, kako navode, država treba da isplati otpremnine u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza
0 komentar(a)
SNP logo, Foto: Miloš Rudović
SNP logo, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 04.04.2018. 09:42h

"U sređenim društvima Ustavni sud se stara o ustavnosti i zakonitosti" i brani ustavna prava i slobode građana, odnosno vrši funkciju koju mu je dodijelio Ustav. "Nažalost, nakon poslednjih odluka ovog suda, stiče se utisak da je ova naša institucija postala oruđe aktuelne vlasti u Crnoj Gori", saopšteno je iz SNP-a.

Neustavnom odlukom Ustavnog suda, kako kažu, oboren je Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a koji su usljed stečaja ostvarili pravo na penziju i dodaju da je Ustavni sud bez konačnopg stava Zakonodavnog odbora i stava Skupštine cijenio Zakon diskriminatorskim.

"Kako su svi radnici KAP-a, izuzev njih 414 koji su 2013. godine bili penzionisani, usled stečaja ostvarili ovo pravo, smatramo neophodnim i svrsishodnim da Vlada Crne Gore hitno reaguje i donese Odluku u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a", kazali su.

Oni su podsjetili da je Osnovni sud 13. oktobra prošle godine donio prvostepenu presudu u korist bivših radnika KAP-a kojima, kako navode, država treba da isplati otpremnine u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza.

Napomenuli su da su takvom odlukom Vlade "povrijeđena Ustavna načela o zabrani diskriminacije, član 8 stav 1 i jednakosti, član 17 stav 2 Ustava Crne Gore.

"Kako je Evropskom konvencijom o ljudskim pravima propisano da svim građanima mora biti dostupan nepristrasan sud i da je svaka država dužna u određenom roku riješiti njegov zahtjev u skladu sa Zakonom, još jednom apelujemo na organe vlasti da donesu odluku u skladu sa Zakonom i Ustavom Crne Gore a time i odluke usklade prema međunarodnim standardima", zaključeno je i saopštenju.

Bonus video: