Konjević traži preispitivanje odluke o kažnjavanju

Konjević je u zahtjevu Odboru ponovio da nije prekršio Poslovnik kada mu je izrečena opomena na plenarnoj sjednici
2163 pregleda 2 komentar(a)
Konjević na sjednici Administrativnog odbora, Foto: Luka Zeković
Konjević na sjednici Administrativnog odbora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.12.2019. 07:41h

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević tražio je od Administrativnog odbora da prepispita odluku kojom je novčano kažnjen zbog opomene na sjednici Skupštine Crne Gore. Administrativni odbor je početkom novembra, podržao da se Konjeviću umanji plata za 10 odsto jer je rekao da potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu nepricipijelno vodi plenarnu sjednicu. Članovi iz vladajuće većine tada su glasali da se novčano kazne poslanici Demokratskog fronta i Nikola Divanović iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Konjević je u zahtjevu Odboru ponovio da nije prekršio Poslovnik kada mu je izrečena opomena na plenarnoj sjednici. On je podsjetio da je u odluci Odbora navedeno da ima pravo da traži njeno preispitivanje”.

“Ukazujem da novčane kazne predstavljaju miješanje u slobodu izražavanja garantovanu članom 10 Evropske konvencije ljudskih prava i osnovnih sloboda, te očekujem da će prilikom odlučivanja u konkretnom slučaju Administrativni odbor primijeniti trodjelni test ustanovljen standardima Evropskog suda za ljudska prava. Kako bi ocijenio da li miješanje u slobodu izražavanja u konkretnom slučaju prevazilazi dozvoljene granice”, tvrdi Konjević.

Administrativni odbor će na današnjoj sjednici raspravljati i o predlogu pravilnika za ocjenjivanje službenika u Skupštini. U pravilniku se, između ostalog, navodi da će se njima ocjenivati ispunjavanje radnih zadataka, rezultati rada, kvalitet i kvantitet poslova, kao i obim i blagovremenost u izvršavanju radnih zadataka. Pojašnjava se da će kod državnih službenika biti ocjenjivana sposobnost planiranja i izvršavanje radnih zadataka, dok će se kod namještenika ocjenjivati tačnost, preciznost i ekonomičnost. Kako se navodi, za ocjenjivanje će biti zaduženi neposredni rukovodioci koji će davatu predlog ocjene rada od 1 do tri.

Službenicima ocjenjuju i izražavanje

Predlogom pravilnika predviđeno je da se kod skupštinske administracije ocjenjuje pridržavanje rokova, sposobnost usklađivanja radnih zadataka sa prioritetnim aktivnostima Skupštine Crne Gore, kao i efikasnost u izvršavanju radnih zadataka. Kod službenika će se ocjenjivati inovativnost i kreativnost, vještina komunikacije i timski rad

Bonus video: