Susret Bečica i Zaeva: Sjeverna Makedonija dokaz kako smjena vlasti donosi napredak

Predsjednik Bečić je izrazio zabrinutost povodom najave vlasti da donese zakon koji će duboko podijeliti crnogorsko društvo i razoriti dobre odnose među ljudima koji se vjekovima grade na ovim prostorima
3935 pregleda 23 komentar(a)
Zaev i Bečić, Foto: Demokrate
Zaev i Bečić, Foto: Demokrate
Ažurirano: 19.12.2019. 13:41h

Danas su se u sjedištu Vlade Sjeverne Makedonije sreli predsjednik Vlade Zoran Zaev i predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić.

Predsjednik Bečić u posjetu Sjevernoj Makedoniji predvodio je delegaciju u kojoj su bili generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović, poslanik Demokrata, Danilo Šaranović i predsjednik Crnogorske, Vladimir Pavićević.

Lider Demokrata je podsjetio predsjednika Vlade da dolazi iz zemlje u kojoj vlast nikada nije smijenjena na izborima, a u kojoj su svi izborni rezultati dovedeni u pitanje zbog lošeg izbornog zakonodavstva i nedemokratskog ambijenta u kom su izbori realizovani. Istakao je da su makedonska iskustva radnim grupama Demokratske Crne Gore poslužila za kreiranje rješenja na koja niko nema odgovor, niti argument za odbijanje. Predlozi zakona Demokrata uspostavljeni na temeljima makedonskih reformskih rješenja koja su provjerena u praksi i podržana od strane najznačajnijih međunarodnih adresa, predstavljaju najbolji zakonodavni model za sprovođenje prvih fer, demokratskih i slobodnih izbora u Crnoj Gori - dodao je Bečić.

Predsjednik Bečić je izrazio zabrinutost povodom najave vlasti da donese zakon koji će duboko podijeliti crnogorsko društvo i razoriti dobre odnose među ljudima koji se vjekovima grade na ovim prostorima.

Predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije komentarišući stanje u regionu istakao je da je nacionalizam najjači otrov koji je vještački kreiran, te da je budućnost Balkana u multietničkoj politici i strategiji, koja vodi ka pomirenju i prijateljskoj saradnji sa svima.

“Želim da vas ohrabrim da nastavite putem kojim ste krenuli, jer politika dobrosusjedskih odnosa i prevazilaženja podjela, nema alternativu”, istakao je predsjednik Zaev.

Osvrnuši se na dostignuća reformske makedonske Vlade, predsjednik Zaev je rekao da je Sjeverna Makedonija dokaz kako smjena vlasti može dovesti do napretka na svim nivoima i u svim oblastima, pogotovu ako vodite politiku pomirenja i traženja kompromisa o najosjetljivijim državnim pitanjima.

Sve što se donosi i usvaja na silu nije dobro i nije poželjno, posebno u vezi da najosjetljivijim pitanjima kao što su vjerska, zaključio je predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije.

Bečić se tokom ove godine, pored premijera Sjeverne Makedonije, sastao i sa premijerom Vlade Slovenije Marjanom Šarecom.

Bonus video: