Šofranac: MCP jedini legalni sljedbenik crkve koja je postojala do 1918.

Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, bez obzira na njen naziv i status u prošlosti, starija je od države Crne Gore i svi pravoslavni hramovi bili su u njenom vlasništvu, kazao je Šofranac
2367 pregleda 2 komentar(a)
Šofranac, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Šofranac, Foto: Ujedinjena Crna Gora

Potpredsjednik Izvršnog odbora Ujedinjene Crne Gore, Savo Šofranac, reagovao je na jučerašnje objave Vlade, u kojima su pod nazivom "pet mitova Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti", između ostalog kazali da je mit da država otima imovinu vjerskih zajednica, te kako nije istina da je Srpska pravoslavna crkva starija od države Crne Gore.

"Prva laž: „Država predlogom zakona ne pokušava da otima imovinu vjerskih zajednica.“ Istina: Zakon predstavlja svojevrsni lex specijalis koji suspenduje i derogira odredbe drugih zakona kojima se uređuje pravo svojine, način njenog sticanja i pravila dokazivanja u sudskom i upravnom postupku. Radi se o zakonu koji predviđa konfiskaciju crkvene imovine po „popisu“, bez obaveze države da u postupku dokazuje činjenicu da je imovina koja se oduzima navodno bila u državnoj svojini, pribavljena iz javnih prihoda države ili zajedničkim ulaganjem građana (šta god to značilo)", navodi Šofranac.

Dodaje da je Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, bez obzira na njen naziv i status u prošlosti, starija od države Crne Gore, te da su svi pravoslavni hramovi bili su u njenom vlasništvu.

"Današnja Mitropolija crnogorsko-primorska jedini je legalni pravni sljedbenik Pravoslavne crkve koja je postojala u Crnoj Gori do 1918. godine. Bezočna neistina je da je Pravoslavna crkva prije 1918. godine bila samo korisnik crkvene imovine, jer samo vlasnik može otuđivati pravo svojine na nepokretnostima, pa i onda kada mu je za to otuđenje potrebna saglasnost drugog lica – države. Po izvrnutoj logici iz saopštenja Vlade, svi oni koji su u današnje vrijeme kupili stan na kredit uz upis u katastar zabrane otuđenja i opterećenja u korist banke, nisu vlasnici stanova je im je za otuđenje nepokretnosti potrebna saglasnost davaoca kredita", kazao je Šofranac i dodaje:

"Treća laž: “Procedura registracije vjerske zajednice je veoma jednostavna i ne razlikuje se od pravila registracije pravnih lica koja inače važe u crnogorskom pravnom sistemu.” Zakonom se uvodi sintagma “organizacioni dio vjerske zajednice koji djeluje u Crnoj Gori, čiji je vjerski centar u inostranstvu”, što znači da se u odnosu na registraciju drugih pravnih lica za koje se kao relevantna činjenica za definisanje da li se radi o domaćem ili stranom lica uzima adresa njihovog sjedišta, za registraciju vjeske zajednice uvodi potpuno nedefinisani pojam vjerskog centra, koji otvara prostor za manipulaciju i proizvoljno odlučivanje organa uprave."

Povodom navoda Vlade da je Prijestonica Cetinje, a ne SPC, upisana kao vlasnik Cetinjskog manastira, Šofranac navodi da je Mitropolija crnogorsko-primorska "upisana kao nosilac prava korišćenja na Cetinjskom manastiru, koje pravo predstavlja relikt iz vremena društvene svojine i koje je ex lege transformisano u pravo svojine, u skladu sa odredbom iz člana 419 Zakona o svojinsko pravnim odnosima".

Predlog zakona je, kako je kazao, utvrđen uprkos protivljenju Mitropolije crnogorsko-primorske. "Koja okuplja devedeset posto pravoslavnih vjernika, kojih u Crnoj Gori po zadnjem popisu ima 446.858,00 ili nešto više od 72 odsto"; zaključio je Šofranac.

Bonus video: