Makron i Đukanović tokom susreta u parizu

Kriterijume mijenjamo zbog efikasnosti, a ne radi Crne Gore i naših izbora

Crna Gora postigla značajan napredak u uspostavljanju zakonodavnog i institucionalnog okvira, dok u dijelu efektivnog sprovođenja reformi, tačnije u oblasti vladavine prava gdje su rezultati pomiješani, ima još posla” Izjave „nekih francuskih diplomata“ ne odražavaju stav Francuske Rusija predstavlja prijetnju u pogledu određenih pitanja kako za nas tako i za svoje susjede
17933 pregleda 7 komentar(a)
Makron i Đukanović tokom susreta u parizu
Makron i Đukanović tokom susreta u parizu

“Izjave „nekih francuskih diplomata“ ne odražavaju stav Francuske. Francuska, po ugledu na ostale zemlje članice Evropske unije, smatra da je Crna Gora postigla značajan napredak u uspostavljanju zakonodavnog i institucionalnog okvira, dok u dijelu efektivnog sprovođenja reformi, tačnije u oblasti vladavine prava gdje su rezultati pomiješani, ima još posla,” poručila je francuska ambasadorka u Podgorici Kristin Tudik povodom kritika koje su na račun Crne Gore nedavno stigle iz Skoplja, odakle je francuski ambasador Kristijan Timonije iznio otvorene kritike na račun vlasti u Podgorici.

Ona je u intervjuu „Vijestima“ kazala da je novi pristup procesu proširenja, kojeg zagovara Francuska, neophodan da bi se na konkretan način podržalo sprovođenje reformi u zemljama Zapadnog Balkana uz puno poštovanje vladavine prava i, uopšteno, primjena evropskih tekovina. Ovakav pristup, smatra ona, bi trebalo da bude upotpunjen većim angažovanjem Evropske unije kako bi se ovim zemljama pomoglo da odgovore na brojne i složene izazove sa kojima se susrijeću tokom svog ekonomskog i socijalnog razvoja ili one koji se tiču migracija i bezbjednosti.

Da li će novi pristup proširenju EU uticati na odnose Crne Gore i Francuske?

Ne postoji nijedan razlog za to.

Da li je predlog o redefinisanju pristupnih uslova za zemlje Zapadnog Balkana predsjednika Makrona za dnevno-političke potrebe, odnosno pred lokalne izbore u Francuskoj, kao što to tumači jedan broj analitičara?

U pogledu francuskih stavova o evropskim integracijama nema mjesta pozivanju na okolnosti francuske unutrašnje politike. Izborna agenda se ne krije iza redefinisanja uslova za članstvo, koje je jednostavno rezultat konstatacije da je neophodno učiniti pregovarački proces manje tehnokratskim a više strateškim.

Posljednjih dana od francuskih diplomata stižu oštre kritike na račun pristupanja Crne Gore EU. Koji je Vaš stav, da li Crna Gora samo formalno ispunjava uslove, a da suštinski ne napreduje?

Izjave „nekih francuskih diplomata“ ne odražavaju stav Francuske. Francuska, po ugledu na ostale zemlje članice Evropske unije, smatra da je Crna Gora postigla značajan napredak u uspostavljanju zakonodavnog i institucionalnog okvira, dok u dijelu efektivnog sprovođenja reformi, tačnije u oblasti vladavine prava gdje su rezultati pomiješani, ima još posla. Sa druge strane, postignuti su zadovoljavajući rezultati u oblasti javne uprave, racionalizacije njene organizacije i zapošljavanja prema zaslugama. Ohrabrujući rezultati su, takođe, postignuti u borbi protiv organizovanog kriminala, jednim dijelom i zahvaljujući odličnoj policijskoj saradnji između Crne Gore i Francuske, kao i brojnih drugih zemalja Evropske unije.

Da li je Crna Gora razlog zašto Francuska želi da promijeni metodologiju pristupanja EU?

Apsolutno ne. Kako što je navedeno u uvodnom dijelu francuskog non-pejpera, nedvosmisleno potvrđujemo svoju podršku evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, među kojima je, naravno, Crna Gora. Kao što sam rekla, želja za promjenom metodologije pregovaračkog procesa je rezultat konstatacije da je neophodno da se on učini manje tehnokratskim a više strateškim.

Predstavnici vlasti tvrde da predstavnici Francuske u direktinim konktaktima nijesu iznosili zamjerke na račun Crne Gore, već su govorili da je problem unutar EU. Da li je to tačno?

Naime, problem je jednim dijelom u samoj EU koja treba da se reformiše i učini efikasnijom i dinamičnijom u korist kako država članica tako i zemalja kandidata, što će, takođe, Evropu učiniti suverenijom i ujedinjenijom.

Koje su glavne zamjerke Crnoj Gori kada je riječ o ispunjavanju standarda EU?

Kao što je to istakla Evropska komisija u svakom svom izvještaju, Crna Gora mora najviše napora da usmjeri ka vladavini prava, odnosno borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i trgovine ljudima.

Kako ocjenjujete saradnju Francuske i Crne Gore? U kojim oblastima je moguće unaprijediti saradnju?

Politički odnosi između naše dvije zemlje, saveznice u okviru NATO-a od 2017. godine su odlični. Francuska podržava i nastaviće da podržava Crnu Goru. U prilog tome idu brojni susreti na visokom nivou u prethodnom periodu kao i posjete više parlamentarnih delegacija. Posljednja posjeta Podgorici je bila posjeta državne sekretarke pri Ministarstvu vojske, 21. i 22. oktobra ove godine. Francuska strategija za Zapadni Balkan će, zasigurno, doprinijeti daljem razvijanju saradnje između dvije zemlje. Pored toga, Francuska pruža ekspertsku podršku reformama, naročito onima koje se odnose na modernizaciju javne uprave, upravljanje teritorijalnim zajednicama, poljoprivredu, spoljnju trgovinu i zaštitu životne sredine. Naša policijska saradnja je za primjer. Francuski međunarodni tehnički ekspert je odnedavno angažovan pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore za pitanja primjene poglavlja 24 (pravda, sloboda i bezbjednost).

Međutim, postoji mnogo prostora za poboljšanje bilateralne ekonomske saradnje, jer je ona za sada dosta ograničena i nije na nivou na kome bi trebalo da bude.

Tudik
EU treba da se reformiše i učini efikasnijom: Tudik(Foto: Vijesti)

Koliko je značajna uloga Crne Gore kroz NATO partnerstvo u suzbijanju terorizma sa čim se Francuska ozbiljno suočava?

Terorizam, nažalost, ne pogađa samo Francusku. Već nekoliko godina sa njim se, takođe, suočava dobar broj naših evropskih partnera. Terorizam je naš zajednički neprijatelj. Iako u pogledu borbe protiv terorizma na svojoj teritoriji svaka država ima svoju politiku, NATO saveznice, bez izuzetka, moraju imati veliku ulogu u borbi protiv ove prijetnje na međunarodnom nivou, bilo da je to u Levantu ili u Sahelu. A Crna Gora u tome učestvuje shodno svojim sredstvima.

Malo je francuskih preduzeća u Crnoj Gori

Zašto je malo francuskih investitora u Crnoj Gori? Da li je to zbog pravne nesigurnosti ili malog tržišta?

Malo je francuskih preduzeća u Crnoj Gori i teško je tome znati pravi razlog. Tržište je tržište, bez obzira na njegovu veličinu, mada, tačno je da Crna Gora nije tradicionalno francusko tržište. Ambasada se intenzivno trudi da promijeni ovakvo stanje stvari i u posljednje vrijeme osjećamo porast interesovanja francuskih preduzeća za Crnu Goru. U međuvremenu, u Crnu Goru su došla dva velika preduzeća, Valgo i Aquo Energie. Zatim, dva francuska preduzeća su se prijavila za koncesiju aerodroma u Podgorici i Tivtu, a kompanija Airbus, odnosno njena filijala Navblue, dobila je ugovor za izradu elaborata o izvođenju noćnih letova na aerodromu u Tivtu. Najzad, tu je i Udruženje francusko-crnogorskih preduzeća koje je osnovano u novembru 2017. godine i koje danas broji više od 40 članova (francuska i crnogorska preduzeća i preduzeća iz regiona). Ono stoji na raspolaganju zainteresovanim francuskim investitorima i organizuje događaje kako bi ih upoznalo sa potencijalima Crne Gore, naročito u oblasti turizma, životne sredine i digitalizacije.

Sa Rusijom odnose graditi kroz snažan i zahtjevan dijalog

Postoji li opasnost od prevelikog uticaja Rusije i Kine na države Zapadnog Balkana?

Kao što je to istakao predsjednik Makron, Rusija predstavlja prijetnju u pogledu određenih pitanja kako za nas tako i za svoje susjede. Međutim, bezbjednost i stabilnost Evrope zavise, takođe, od odnosa koji želimo da uspostavimo sa Rusijom, a to je jasan, snažan i zahtjevan dijalog.

Što se tiče Kine i njenog vojnog uspona, ne želimo ni nju, takođe, da definišemo kao protivnika. O Kini ne smijemo razmišljati u striktno vojnim terminima.

Bonus video: