Radović: Nacrt odluke o Budžetu Bijelog Polja nema razvojnu komponentu, projektuje se izborna godina

"Novi putevi se ne asfaltiraju, a stari su propali. Primjera radi, u Vraneškoj dolini, za 10 poslednjih godina nije asfaltiran ni kolometar puta, izuzev glavnog magistralnog puta prema Pljevljima, koji je inače već zreo za rekonstrukciju. Tomaševo je jedinstven primjer nebrige prema djeci koja svakodnevno idu u školu magistralnim putem jer projektom nije predviđen trotoar", naveo je Radović
74 pregleda 12 komentar(a)
Opština Bijelo Polje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Opština Bijelo Polje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.02.2018. 16:05h

Nacrt odluke o Budžetu Opštine Bijelo Polje za 2018. godinu nema razvojnu komponentu i kroz budžetske stavke se najbolje vidi da je lokalno rukovodstvo bez ideja po pitanju pokretanja privrede i podizanja životnog standarda građana, ocijenio je član Izvršnog odbora Ujedinjene Crne Gore Ranko Radović.

"To što je planirani budžet za ovu godinu veći za oko 1.500.000 eura nego planirani za prethodnu godinu ne govori o nekim ekonomskim pomacima ili razvojnim projektima nego se u Budžetu zapravo projektuje izborna godina", kazao je Radović.

On je istakao da to koliko je lokalna vlast otuđena od građana i svakodnevnog života vidi i po tome što na javnoj raspravi nije bilo predstavnika mjesnih zajednica, većine političkih partija, kao ni nevladinih organizacija.

"Niko od ovih aktera ne pridaje naročit značaj ovom dokumentu i na Budžet gledaju kao "mrtvo slovo na papiru". To je i za očekivati kad se godinama unazad Budžetom planiralo jedno, a u stvarnosti se to podređivalo interesima DPS-a i nekolicine pojedinaca bliskih strukturama vlasti. Godinama se promovišu ruralni razvoj i razvoj sela, a u praksi se po nekoliko puta postavlja i izmješta rasvjeta u Rakonjama, rekonstruišu se jedne te iste ulice u centru grada, a sve zbog nečijih grešaka, a prvenstveno zbog loših projekata i angažovanja firmi sumnjivih kapaciteta, ali bliskih vrhu vlasti. Za to naravno niko ne snosi odgovornost", kazao je Radović.

On je dodao da se ponavlja mantra da je za razvoj sela najvažnija infrastruktura, a za 10 poslednjih godina nije ništa urađeno po ovom pitanju niti se budžetom predviđa.

"Novi putevi se ne asfaltiraju, a stari su propali. Primjera radi, u Vraneškoj dolini, za 10 poslednjih godina nije asfaltiran ni kolometar puta, izuzev glavnog magistralnog puta prema Pljevljima, koji je inače već zreo za rekonstrukciju. Tomaševo je jedinstven primjer nebrige prema djeci koja svakodnevno idu u školu magistralnim putem jer projektom nije predviđen trotoar. Samo mozaik na stepenicama u centru grada košta višestruko više od ovog trotoara”, naveo je Radović u saopštenju.

Radović napominje da nije čudo što se stanovništvo i dalje iseljava ka primorju i ka Zapadnoj Evropi.

"A prema našim podacima od poslednjeg popisa u rubnim, seoskim područjima u Bijelom Polju se do danas iselilo više od 30% stanovništva. Međutim, DPS-ov izborni inžinjering ovo ne prepoznaje kao problem, pojačavaju se samo pritisci i ucjene prema onima koji su ostali. Što se tiče sela, interesantan je primjer puta Tomaševo – Potrk. U prethodnoj godini je izrađen projekat za ovaj put, a ovogodišnjim budžetom nije predviđena njegova realizacija nego se novac predviđa za izradu nekih novih projekata. Bitno je da se najavljuju novi projekti. Ilustrativan je i primjer Zatona, u kojem se vodovod gradi kao Skadar na Bojani, punih 10 godina. Idemo ka Evropi a jedno od najljepših i najvećih naselja u opštini, na svega par kilometara od gradskog vodovoda, ima problem sa vodosnabdijevanjem", kazao je član Izvršnog odbora Ujedinjene Crne Gore.

Po njegovim riječima, samo je za zaobilaznicu dato više od 30 miliona, a taj novac se mogao iskoristiti da svako domaćinstvo u bjelopoljskoj opšini dobije makar asfalt i vodu do ispred kuće.

"Međutim, vlast i dalje priča o velikim projektima. Godinama, zapravo decenijama, slušamo priču o valorizaciji Bjelasice, a posljednjih godina i valorizaciji Đalovića pećine, a ako krenete putem ka Bjelasici i vidite u kakvom je stanju onda shvatiti da se radi o praznoj priči. Zapravo, radi se o marketingu prema čijoj logici je bitnije da projekat dobro "zvuči" nego da ima dodira sa realnošću, a naročito sa životom običnih građana", rekao je Radović.

Iz Ujedinjene Crne Gore pozivaju sve relevantne opozicione aktere da se u susret lokalnim izborima premoste razlike i da se definišu principi i modaliteti saradnje, kako bismo došli do onoga ka čemu svi pojedinačno težimo, a to je smjena vlasti i demontiranje sistema krojenog od strane DPS-a i satelita.

Bonus video: