Ivanović pisao Markoviću: Sastanak da ne bude bacanje prašine u oči javnosti

Predsjednik Borda direktora "Vijesti" je rekao da od sastanka očekuje da ne bude još jedan jeftini pokušaj vlasti da dobije male poene kod Brisela, a da sve ostane po starom
18568 pregleda 27 komentar(a)
Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.02.2020. 20:05h

Nakon što je predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, juče uputio pismo relevantnim političkim i društvenim činiocima, kojim ih poziva na dijalog o svim pitanjima koja će, kako je saopšteno iz Vlade, pomoći da se "prevaziđu podjele i iznađe zajednički imenitelj u interesu građana i naše evropske perspektive", predsjednik Borda direktora "Vijesti", Željko Ivanović, u pismu premijeru je kazao da će on ili neko od njegovih kolega doći na sastanak.

Istakao je, ipak, da od dijaloga očekuje da ne bude bacanje prašine u oči domaćoj, a posebno međunarodnoj javnosti i još jedan jeftini pokušaj vlasti da dobije male poene kod Brisela, a da sve ostane po starom.

Ivanović je kazao da ga je obradovao Markovićev poziv za dijalog, tim prije što je, kako ističe, poziv došao dan nakon što je lider DPS-a Milo Đukanović, sa mjesta predsjednika svih građana, stavio "Vijesti" u red neposlušnih i nedobronamjernih. "Koji rade protiv državnih interesa i kojima bi bilo najbolje da se ugase a njegovi osnivači i urednici isele iz Crne Gore. Dakle, bio sam obradovan Vašim pozivom jer sam shvatio da se Vi ne slažete sa predsjednikom po ovom pitanju već da smatrate da umjesto iseljavanja Vijesti, one, to jest njihov predstavnik treba biti pozvan na dijalog o jednom tako važnom pitanju kao što je transformacija crnogorskog društva u skladu sa evorpskim vrijednostima", naveo je Ivanović u pismu premijeru.

Dijalog bi, naglašava Ivanović, trebalo da je crnogorska svakodnevica, a ne izuzetak, zato su rezultati tog dijaloga ono po čemu se jedino mogu mjeriti Markovićeve namjere i stremljenja.

"Vi ste vlast g.Markoviću u ovoj zemlji, vi ste Premijer, zato Vi nemate opravdanja ako i nakon ovog dijaloga koji otvarate, u Crnoj Gori sve ostane po starom. A to staro se svodi na mnogo puta ponovljeni stav Brisela – nedostatak političke volje za suštinskim, a ne samo „papirološkim“ promjenama," ističe Ivanović.

On je podsjetio premijera da je u nizu posljednjih Izvještaja o napretku Evropske komisije, stanje i politika Vlade u medijima dobijala najlošiju ocjenu.

"Kako je to i oblast koja nas najviše dotiče nećete zamjeriti ako se na nju malo šire osvrnem. Vi ste u inaguracionom govoru rekli da ćete promijenniti zatečeno stanje kada je u pitanju odnos Vlade i premijera sa medijima – da nećete više imati svoje medije već da ćete se truditi da svako slobodno radi svoj posao, vi da vodite Vladu a mediji da izvještavaju o radu Vlade i svim drugim pitanjima. Kao što znate, nakon tri po godine, rezultati su skromni. Ili preciznije je reći – situacija je nepromijenjena. Čak u nekim segmentima još gora. Na našu veliku žalost. Vlada, javna preduzeća, lokalne samouprave i dalje nemilice troše novac na medije koji svojom tržišnom pozicijom, uticajem i kredibilitetom to ne zaslužuju. Vlasnici tih medija su inače kontraverzni grčki tajkun Petros Statis i još kontraverzniji malezijski investitor i kockar Pol Pua. S druge strane, tržište elektronskih medija je dodatno urušeno tako da je Crna Gora postala prva zemlja u Evropi u kojoj jedna Medija bajing agencija ima svoju tv stanicu (TV Nova i Direkt Media) dok je, povrh toga, omiljeni tv kanal predsjednika vaše stranke TV Pink, nakon prodaje i prelaska u kablovsku mrežu, ekspresno ušao kao medij u stranom vlasništvu u mjerenja a time i u marketinški kolač malenog i siromašnog crnogorskog tržišta", naveo je Ivanović.

On je naglasio da samo dijalog sa evropskim rezultatima ima smisla.

"Dakle, poštovani Predsjedniče, sa zadovoljstvom ćemo uzeti učešće u dijalogu, sigurni da je svaki dijalog jedini put i način za rješavanje svih pitanja, ali želimo samo da Vam krajnje dobronamjerno skrenemo pažnju da očekujemo dijalog sa evropskim rezultatima. Jer samo takav dijalog ima smisla. Umjesto dobijanja štrihova očekujemo da pokažete javnosti i nama učesnicima tog dijaloga, da su Vam namjere drugačije i da ćete odmah nakon dijaloga pokazati domaćoj i evropskoj javnosti koje ste sve konkretne mjere preduzeli iz ključnih oblasti evropske agende. Samo ako zaista imate takve namjere i posebno ako ste odlučni da istrajete na takvom pristupu, pomenuti dijalog i Vaš poziv ima smisla", zaključio je Ivanović u obraćanju predsjedniku Vlade.

Bonus video: