Marković: Kroz dijalog do snažnijih institucija i jače vladavine prava

“Na sastanku je istaknut značaj dijaloga i saradnje sa akademskom zajednicom i strukovnim organizacijama i njihovo aktivnije učešće u postupcima izrade zakona i programa, te jačanje funkcije javnih rasprava o prijedlozima zakona za koje je Vlada predlagač”, navodi se u saopštenju
2098 pregleda 3 komentar(a)
Marković sa udruženjem pravnika, Foto: Bojana Čupić
Marković sa udruženjem pravnika, Foto: Bojana Čupić

Nesporna je potreba crnogorskog društva za širokim dijalogom kako bi se prevazilazile podjele i društveno-politički akteri bolje razumjeli, ocijenjeno je na sastanku premijer Duška Markovića i predstavnika Udruženja pravnika Crne Gore.

Taj sastanak organizovan je u okviru inicijative Savez za Evropu.

Iz Vlade je saopšteno da je Marković sa predstavnicima Udruženja pravnika razgovarao o više važnih pitanja u cilju prevazilaženje podjela u društvu i obezbjeđivanja punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji.

Marković je istakao važnost da se ukupan društveni i politički potencijal Crne Gore okupi oko evropskih vrijednosti i kroz razgovor, razmjenu ideja i mišljenja, nađe zajednički interes i dogovor za rješenja koja će ubrzati proces evropskih integracija.

Predstavnici Udruženja pravnika, na čelu sa njihovim predsjednikom Branislavom Radulovićem, ukazali su na pojedina pitanja koja se odnose na izazove u funkcionisanju institucionalne demokratije i vladavinu prava.

“Na sastanku je istaknut značaj dijaloga i saradnje sa akademskom zajednicom i strukovnim organizacijama i njihovo aktivnije učešće u postupcima izrade zakona i programa, te jačanje funkcije javnih rasprava o prijedlozima zakona za koje je Vlada predlagač”, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja pravnika su naglasili značaj unapređenja pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom u poglavljima 23 i 24 i prekid v.d. stanja u većem broju državnih organa i institucija.

“Takođe su naglasili i značaj unapređenja donošenje novog Građanskog zakonika, izmjene i dopune Krivičnog zakonika, Zakona o nevladinim organizacijam, primjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nastavak reforme i profesionalizacije javne uprave, te unapređenje postupka izbora u naučna zvanja na Univerzitetu i modela obrazovanja pravnika u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali i ministarka javne uprave Suzana Pribilović i glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Bonus video: