Socijalu će isplaćivati tajno u izbornoj godini

Vladajuća većina odbila je amandman SDP-a na Zakon o finansiranju partija kojim se tražilo da odluke o izdvajanju socijalne pomoći iz budžetske rezerve donosi posebno tijelo u kojem će, pored predstavnika vlasti, participirati i predstavnici opozicije i civilnog sektora
8016 pregleda 5 komentar(a)
Sa zasijedanja, Foto: Skupstina.me
Sa zasijedanja, Foto: Skupstina.me

Skupština Crne Gore usvojila je juče izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i time omogućila isplatu socijalnih davanja u izbornoj godini, što je do sada bilo zabranjeno.

Poslanici su usvojili i Izmjene zakona o lokalnoj samoupravi, čime je produžen mandat lokalnim samoupravama za 90 dana.

Izmjene oba propisa usvojio je 41 poslanik vladajuće koalicije, dok su opozicioni nijesu prisustvovali glasanju.

Izmjene zakona o finansiranju partija predložila je Vlada radi “ublažavanja posljedica epidemije na socijalni status najugroženijih kategorija stanovništva”. U te svrhe iz budžeta biće odvojeno oko 200.000 eura, što je opozicija ocijenila simboličnim iznosom.

Zakonom o lokalnoj samoupravi ozakonjeno je produženje mandata lokalnim parlamentima zbog epidemije, i potvrđena odluka predsjednika države o prologniranju tivatskih izbora, koja je osporavana kao nezakonita.

Vladajuća većina odbila je amandman SDP-a na Zakon o finansiranju partija kojim se tražilo da odluke o izdvajanju socijalne pomoći iz budžetske rezerve donosi posebno tijelo u kojem će, pored predstavnika vlasti, participirati i predstavnici opozicije i civilnog sektora.

Šef kluba SDP-a Raško Konjević je rekao da nemaju povjerenje da vlast neće pokušati da zloupotrijebi ovu vrstu socijalne pomoći u partijske svrhe:

Raško Konjević
Raško Konjević(Foto: Screenshot)

„Jedan razlog je zato što ništa od sredstava što se troši iz tekuće budžetske rezerve nije javno, nego je proglašeno tajnim podatkom. Tražio sam više puta te podatke i uvijek sam dobijao odgovor tokom poslaničkih pitanja da su ti podaci proglašeni tajnim. Tvrdili ste nam da govorimo neistine kada smo iskazivali sumnje da se tokom izbora finansirate na nezakonit način... Javila se afera Koverta gdje ste i vi priznali da ste se finansirali na nezakonit način. Kod zloupotrebe socijalne pomoći, pojavila se afera Snimak koja je više puta bila u izvještajima Evropske komisije”, rekao je on.

Sugerisao je da vladina Komisija za budžet kojom rukovodi Rafet Husović (BS), objavi podatke kome je davala pomoć i to po gradovima u Crnoj Gori. “Mi ćemo to naravno zatražiti, ali vam tvrdim da ćete reći da je to tajni podatak. Vi nam ukazujete da imamo pravo po zakonu o finansiranju političkih partija da Odbor za antikorupciju sedmično dobija izvještaj o ovome o čemu mijenjate odredbu. Nema Odbor to pravo, već samo kada se raspišu izbori. Ova odredba koju mijenjate odnosi se samo za vrijeme epidemije”, rekao je on.

Ervin Ibrahimović (BS) je odgovorio da je tokom prelazne Vlade koja je formirana 2016. njen potpredsjednik bio iz opozicije Milorad Vujović koji je dobijao i podatke Komisije o broju odobrenih pomoći i iznosima. „Imao je čitavu dokumentaciju na uvid i nije primijetio nijedan vid zloupotrebe. Tu Komisiju čine tri potpredsjendika, dva ministra i generalni sekretar Vlade“.

Konjević je pozvao Ibrahimovića da objavi tu dokumnetaciju i „neka svako o njoj sudi na svoj način“.

I poslanik SDP-a Ranko Krivokapić istakao je da iskustvo govori da sve što se radi u izbornim kampanjama je-nemoguće povjerenje. “Nešto znam iznutra, nešto izvana, ali je jasno. Znam kako je uži kabinet trošio pare, kupujući glasove i na našem Kongresu, a ne negdje drugo”.

On je istakao da se mora raditi na izgradnji povjerenja, navodeći da će predstojeći izbori biti “najgori do sada”. “Ono što mi plediramo je - dajte tih bezveznih 200.000 za ovako važne stvari, da budu zalog da počnemo graditi povjerenje”, istakao je Krivokapić.

Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić je kazao da se znaju kriterijumi na koji način se troše sredstva iz budžetske rezerve za ovu namjenu, a to će odobravati kabinet Vlade.

“Vjerujem da će i kolege iz opozicije podržati ovaj predlog. Ne mislim da na bilo koji način treba postavljati pitanje trošenja ovih sredstava, zato što su mehanizmi kontrole jasni i Ustavom predviđeni. Vjerujem da je neophodno u ovom trenutku zbog onog što je uradila pandemija, pomoći osobama koje su u socijalnoj potrebi”, rekao je Sekulić.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović istakla je da je vanredna situacija izazvana epidemijom korona virusa, pokazala da se može u jednom trenutku prouzrokovati porast broja ljudi koji su u stanju socijalne potrebe i kojima je neophodna jednokratna pomoć.

Vlada, kako je ocijenila, ne dodjeljuje u ovom slučaju samo pomoć, nego se trošenje budžetske rezerve za socijalna davanja odnosi i na lokalne budžete.

Milutin Đukanović (DF) je istakao da se demagoški mijenjaju dvije riječi u zakonu, kako bi se vlasti omogućilo da pojača svoju partijsku infrastrukturu na terenu.

“Vlada se nije konsultovala sa ovim parlamentom kada je zatvarala na desetine hiljada preduzeća i kada je na desetine hiljada radnika ostajalo bez posla. Ova Vlada je nekom majka, nekom maćeha”.

Mandić: Kako da poštujem vas, kad vi ne poštujete mitropolita

Poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da “neka policijska uštva” može da se iživljava nad mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i privodi ga u policijsku stanicu. “Ako mitropolit, nasljednik svih mitropolita, od vladike Danila, Svetog Petra Cetinjskog Njegoša do današnjih dana, nema poštovanje u ovom vremenu, pa ko će da ga ima? Kako mislite da ću da poštujem čovjeka koji predsjedava Skupštinom ili nekoga od vas koji ste većina, ako mitropolit nema poštovanje nego nad njim može svako da se iživljava, da ga privodi u policijsku stanicu”, kazao je Mandić u Skupštini.

On je istakao da je u četvrtak bio svjedok represivnog ponašanja crnogorske vlasti, navodeći da je svojim očima gledao gdje policajac mitropolitu Amfilohiju uručuje poziv zato što je uradio ono što je njegov osnovni posao.

Bonus video: