Ilustracija, Foto: Shutterstock

Milačić jači i od Đukanovića na društvenim mrežama

Đukanović ima javne profile na Fejsbuku i Tviteru, dok Marković samo tvituje
22409 pregleda 40 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Društvene mreže su u posljednjoj deceniji jedno od glavnih sredstava za promociju političara širom svijeta.

Posljednjih godina, i crnogorski političari i državni zvaničnici sve više koriste društvene mreže, najviše Fejsbuk i Tviter.

Predsjednik države i vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ima javni profil na Fejsbuku i Tviteru, dok premijer i potpredsjednik DPS-a Duško Marković koristi samo Tviter.

Facebook Milo
Ilustracija(Foto: screenshot)

Đukanović je na Tviteru od maja 2017. godine i ima više od pet hiljada pratilaca, među kojima su strane diplomate i političari, evropski zvaničnici, domaći i strani mediji i novinari, građani iz regiona (ima profila na ćirilici), NVO...

Đukanovića na Twitteru prati i veliki broj građana Turske (profesori, biznismeni, menadžeri...), kao i jedan broj Rusa.

Na Tviteru prati svjetske lidere - Emanuela Makrona, Donalda Trampa, Ursulu fon der Lajen, Mohamed bin Zajeda...

Na Fejsbuku predsjednik države ima oko 38 hiljade pratilaca. Zvanični Fejsbuk profil koristi od marta 2018. godine kada ga je preuzeo od kreatora stranice “Podrška Milu Đukanoviću”. Ta stranica je kreirana 2010. pod nazivom “Podrška premijeru Crne Gore“, da bi u decembru 2016. promijenila ime u “Podrška Milu Đukanoviću“.

Marković ima javni profil na Tviteru od aprila 2017. sa oko četiri hiljada pratilaca. Njega prate novinari (domaći, regionalni, strani), ambasadori, predstavnici vlada regiona, evropski zvaničnici, civilni aktivisti... Među pratiocima su i građani iz regiona, Rusi, dijaspora, manji broj građana Turske, pjevači, sportisti...

Twitter Duško
Ilustracija(Foto: screenshot)

Marković prati evropske zvaničnike, ambasadore, svjetske lidere, vlade regiona, međunarodne organizacije (OECD, MMF, SB, EBRD, ECB) bivšeg crnogorskog premijera Igora Lukšića, bivšeg premijera Malte Džozefa Muskata, zatim sportiste Nikolu Mirotića, Stevana Jovetića, Jovanku Radičević, Vjekoslava Paskovića, Nikolu Vučevića, Dejana Zlatičanina, KK Mornar, KK Budućnost...

Zvanična Fejsbuk stranica DPS-a ima oko 27 hiljada pratilaca, kojih je na Tviter profilu te partije mnogo manje, oko 1,2 hiljade.

Zvanična Fejsbuk stranica DPS-a kreirana je u martu 2011. godine, a Tviter nalog u oktobru 2016.

Predsjednik Skupštine i lider Socijaldemokrata Ivan Brajović na zvaničnoj Fejsbuk stranici, kreiranoj u julu 2015. godine, ima oko 3,6 hiljada pratilaca, a na Tviteru, kojeg koristi od maja 2015. - oko 1,2 hiljade.

Facebook Ivan
Ilustracija(Foto: screenshot)

Njegova partija - SD, na Fejsbuku ima oko 9,4 hiljade pratilaca, a na Tviteru 1,7 hiljada.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović ima profil na Tviteru od 2013. i oko dvije hiljade pratilaca. Na Fejsbuku je od juna 2014. gdje ima oko 20 hiljada pratilaca.

Između ostalih, prate ga novinari, evropski parlamentarci, ambasadori, kolege opozicionari...

GP URA na Twitteru uma oko 1,14 hiljada pratilaca, a na Fejsbuku oko 30 hiljada.

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić na Fejsbuk stranici ima oko 33 hiljade pratilaca.

Facebook Aleksa
Ilustracija(Foto: screenshot)

Javni profil na Fejsbuku Bečić ima od aprila 2015. Prate ga, između ostalih, novinari, predstavnici NVO...

Demokrate na Tviteru imaju oko 900 pratilaca...

Jedan od najaktivnijih političara na društvenim mrežama je jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević koji ima profil na Tviteru od jula 2012. i 14,8 hiljada pratilaca.

Twitter Nebojsa
Ilustracija(Foto: screenshot)

Prate ga ambasadori, strani političari, novinari, opozicionari, značajan broj građana iz regiona. Na privatnom Fejsbuk profilu, Medojević ima oko 6,7 hiljada pratilaca.

Milan Knežević (DF) na javnom Fejsbuk profilu ima oko 1,7 hiljada pratilaca. Profil je kreirao u februaru 2017. godine, ali nema puno objava.

Andrija Mandić (DF) na Fejsbuku ima privatni profil sa oko 1,3 hiljade pratilaca.

DF na zvaničnoj Fejsbuk stranici ima oko 46 hiljada pratilaca, a na Tviteru 1,3 hiljade.

Facebook DF
Ilustracija(Foto: screenshot)

Nalog na Tviteru DF ima od avgusta 2012. godine, a na Fejsbuku od septembra 2015. Fejsbuk stranica je kreirana pod imenom “Sloboda traži ljudi”, da bi u istom mjesecu 2016. promijenila ime u DF.

Među pratiocima DF-a na društvenim mrežama su novinari, građani Srbije i Republike Srpske, ima veliki broj profila na ćirilici, a među top fanovima ima i onih druge vjeroispovijesti.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić na Tviteru ima 5,7 hiljada pratilaca, a na zvaničnoj Fejsbuk stranici blizu 59 hiljada.

Facebook Marko
Ilustracija(Foto: screenshot)

Među njegovim pratiocima su novinari, kolege iz opozicije, kao i značajan broj građana Srbije i Republike Srpske.

Milačić Tviter nalog koristi od aprila 2018. godine, a zvaničnu Fejsbuk stranicu ima od novembra 2016. On ima i privatnu Fjesbuk stranicu sa oko 18 hiljada pratilaca.

Predsjednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković na Fejsbuk stranici ima oko 10,2 hiljade pratilaca.

Facebook Draginja
Ilustracija(Foto: screenshot)

Stranicu ima od marta 2018. godine, a prate je novinari, kolege opozicionari, NVO... SDP zvanični nalog na Tviteru ima od avgusta 2015. godine, sa oko 670 pratilaca. Na Fejsbuku SDP ima 9,9 hiljada pratilaca, a zvanična stranica je kreirana u martu 2009.

“Amfilohijeva kći”, “Maniti Krajišnik“, “Grof od Šumadije“...

Političari na društvenim mrežama imaju brojne pratioce sa lažnim imenima i niknejmovima.

Đukanovića, na primjer, prate „Stribor Kuka botinama muka“, „Cushja“, „Pera Detlić“, „Svetlana iz štaba“, „Bankar Crnogorski“...

Markovićevi pratioci sa niknejmovima su „Amfilohijeva kći“, „Stari dedo“, „Grof od Šumadije“...

Marka Milačića prate „Pecaroš sa Drine“, „Kosovka devojka“, „Maniti Krajišnik“, „Đeneral Ratko“, „Dinarosaurus“...

Na Fejsbuku najpopularniji Bolsonaro i Tramp

U prošlogodišnjem izvještaju Tviplomatija, organizacije Berson Kon end Volf, navodi se da svjetski lideri i vlade imaju najviše pratilaca na Fejsbuku u odnosu na Tviter ili Instagram. Međutim, s Fejsbukovom promjenom algoritma, vladama je postalo sve teže izdvojiti se i dostići 2,3 milijarde aktivnih korisnika mjesečno.

Twitter Tramp
Ilustracija(Foto: screenshot)

Prema izvještaju “Svjetski lideri na Fejsbuku”, dijelu serijala Tviplomatija, vlade i lideri 182 države - sedam više nego u 2017 - imali su zvanično prisustvo na društvenoj mreži, predstavljajući 94 odsto od 193 države članice UN.

Vlade samo 11 država nemaju prisutnost na Fejsbuku, uključujući Eritreju, Laos, Mauritaniju, Nikaragvu, Sjevernu Koreju, Svazilend i Turkmenistan i malu grupu pacifičkih ostrvskih država.

Facebook Bolsonaro
Ilustracija(Foto: screenshot)

Najviše interakcija na Fejsbuku, prema izvještaju, imao je brazilski predsjednik Žair Bolsonaro, više od 145 miliona, skoro dva puta više od američkog predsjednika Donalda Trampa, koji ima 84 miliona.

Bonus video: