DPS počeo izbornu kampanju, opozicija još nema zajedničku strategiju

DPS počeo izbornu kampanju, opozicija još nema zajedničku strategiju. Iz Ujedinjene poručuju kolegama da će dati legitimitet bahatosti vlasti ako i dalje budu vođeni samo ličnim interesima
10309 pregleda 83 komentar(a)
Sa sastanka opozicije (arhiva), Foto: Boris Pejović
Sa sastanka opozicije (arhiva), Foto: Boris Pejović

Opozicione partije još ne znaju da li će učestvovati na parlamentarnim izborima koji bi trebalo da se održe na jesen, iako se u većini stranaka slažu da je vladajuća Demokratska partija socijalista već počela prikrivenu i “perfidnu” kampanju i da nema ni govora o fer izbornim uslovima

Poručuju za “Vijesti” da je opcija odlaganje, ali i bojkot izbora. Za to nemaju podršku Evropske unije, potvrdio je nedavno Tonino Picula, izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru. On je, takođe, naglasio važnost da Crna Gora stvori uslove za održavanje slobodnih izbora.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kaže da ako se bude nastavilo “sa ovim i sličnim manipulacijama” treba uzeti u obzir i bojkot izbora. “To je naročito potrebno jer znamo da nije donesen fer izborni zakon i da je većina institucija koje odlučuju o izborima u v. d. stanju. Ići na još jedne namještene izbore bez mogućnosti eliminisanja nepravilnosti je besmisleno. Eventualna odluka o bojkotu imala bi svrhu samo ako je donesu jedinstveno sve opozicione partije”, rekao je Joković za “Vijesti”.

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović, podsjetio je da je preporuka EP da se ne bojkotuju izbori - njihov doktrinaran stav.

“Ali je mnogo važniji njihov zahtjev da se do izbornih uslova mora doći dogovorom na relaciji vlast - opozicija. Zasada nema ohrabrujućih signala da će biti tako i očigledno vlast aktuelan problem oko pandemije vidi kao dobru priliku da u atmosferi svojevrsnog vanrednog stanja i mimo bilo kakvog dogovora dođemo do izbora. Vidjeli smo da u vlasti čak nijesu spremni ni da se dogovorimo oko socijalnih davanja u izbornoj godini i plašim se da je upravo to bio dobar lakmus stanja u kojem se oni nalaze”, rekao je Vujović “Vijestima”.

Potpredsjednik Građanskoj pokreta URA Miloš Konatar ponavlja partijski stav - da su izborni uslovi lošiji nego 2016.

“Od naših međunarodnih partnera očekujemo podršku, jer je ona za nas važna i neophodna kako bi i u Crnoj Gori konačno postavili demokratske principe koji važe u modernoj Evropi. Ništa manje od toga”, rekao je.

“Dakle, ili ćemo imati slobodne i poštene izbore ili opozicija ne smije pristati na bilo kakvo simuliranje demokratije. Politički dogovor i konsenzus oko uslova za održavanje izbora je danas možda više nego ikad neophodan Crnoj Gori”, navodi Konatar.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović smatra da izbori mogu biti održani samo u skladu sa dogovorom sa opozicijom, jer bi sve drugo bilo nasilje.

“Shodno tome, iz takvog eventualnog nasilja ne može proisteći legitimna vlast, koju bi priznali građani Crne Gore”, rekao je “Vijestima”.

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić ranije je u intervjuu “Vijestima” kazao da fer i slobodnih izbora, dok je DPS na vlasti, nikada ne može biti. “U situaciji kada je Skupština pretvorena u sjednice Glavnog odbora DPS-a, Vlada u sjednice Predsjedništva DPS-a, a NKT u izborni štab DPS-a, razmišljati o fer izbornoj utakmici, bilo bi vrijeđanje zdravog razuma”, rekao je Bečić.

Iz Ujedinjene Crne Gore podsjećaju da od početka uvođenja vanrednih mjera opominju javnost da DPS grubo krši sve zakone i koristi stanje u državi kako bi počeo predizbornu kampanju.

“Nažalost, ovo nije iznenađenje, jer su i do sada svoje kampanje bazirali na zloupotrebi državnih resursa, zloupotrebi pozicije vlasti, obećanjima i partijskom zapošljavanju. Sada smo svjedoci korišćenja svjetske pandemije koronavirusa, mobilizacije državnog aparata u borbi sa nevidljivim protivnikom, svjedoci smo korišćenja situacije za medijsku i terensku kampanju DPS-a”, rekao je “Vijestima” šef Medijskog centra UCG Dušan Slijepčević.

Dodaje da se ovaj isti recept primjenjuje svih ovih godina, uvijek na štetu opozicije, a najviše na štetu građana Crne Gore.

“Samoreklamerstvo tokom ove epidemije je prevršilo svaku mjeru, a to najbolje ilustruje činjenica da DPS nije dozvolio, jer je u poziciji to tehnički tako da izvede, da se čuje glas opozicije, nego je suspendovao Skupštinu preko 40 dana, a NKT i sastanke Vlade pretvorio u pozorište za potrebe DPS-a”, ocijenio je Slijepčević.

U UCG navode da opozicija mora napraviti zajedničku platformu, koja treba da ima kao opciju i bojkot: “Ukoliko dozvolimo da svi budemo nastupili vođeni samo ličnim, uskostranačkim intreresima, dajemo legitimitet bahatom ponašanju DPS-a”, upozorava Slijepčević. On kaže da bojkot nije prihvatljiv međunarodnim partnerima, jer u svojim državama imaju demokratiju.

Joković: Vode perfidnu kampanju kad se dio građana bori za parče hlijeba

“Sva politika DPS-a svih ovih godina svodi se na jedno - još jedan mandat po svaku cijenu... Oni kupuju svoje dosadašnje birače jer vide da im i oni okreću leđa. Voditi perfidnu prikrivenu kampanju kad se pola građana bori za parče hljeba, a skoro cijeli svijet je u karantinu, može samo DPS”, kazao je Joković.

Vujović navodi da bi raspisivanje izbora mimo dogovora o makar minimumu uslova bio presedan i za crnogorske demokratske standarde: “On i takvi nemaju nikakvog smisla niti legitimiteta i vodili bi društvo u potpunu nestabilnost sa mogućim posljedicama i po neka kapitalna strateška dostignuća Crne Gore. Ako u vlasti postoji bar minimum zrelosti, ili bolje reći mudrosti, takav scenario će biti izbjegnut”, rekao je.

Vučurović: Ne treba se previše obazirati na preporuke Brisela

“Ne znam da se negdje desilo da neko tako brutalno koristi muke i nevolje naroda kao što to radi DPS koji vodi izbornu kampanju usred pandemije. Očigledno je da su spremni na sve kako bi sačuvali ono što su opljačkali”, rekao je Vučurović. Dodaje da je kriza ponovo pokazala lice vlasti koja je tešku situaciju iskoristila za ukidanje sloboda i pooštravanje diktature.

Rekao je da smatra da se ne treba u ovom trenutku previše obazirati na preporuke briselske administracije.

Bonus video: