Poslanici DF-a predložili amandmane na predlog kolega iz vladajućeg saveza: Amnestija za 40 odsto kazne

Amandman su podnijeli lideri DF-a Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević
4006 pregleda 3 komentar(a)
Umanjenje kazne za pravosnažno osuđene: Lideri DF-a, Foto: Luka Zeković
Umanjenje kazne za pravosnažno osuđene: Lideri DF-a, Foto: Luka Zeković

Poslanici Demokratskog fronta podnijeli su amandman na predloženi Zakon o amnestiji, kojim traže da se za 40 odsto umanji kazna pravosnažno osuđenima koji izdržavaju zatvorsku kaznu, kao i osobama koje još nisu počele izdržavanje kazne i onima koji su osuđeni stranom krivičnom presudom koja se izvršava u Crnoj Gori ili čiji je premještaj izvršen u drugu državu,radi izvršenja zatvorske kazne.

Amandman su podnijeli lideri DF-a Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević, koji navode da to predlažu jer u prenatrpanom Zavodu za izvršavanje krivičnih sankcija (ZIKS) postoji velika opasnost od zaraze zatvorenika i zatvorskog osoblja.

Zatvorski sistem karakterišu prenatrpanost i skoro nikakva zdravstvena zaštita, pogotovo od zaraznih epidemija, te je zbog popunjenosti kapaciteta neizbježan veliki broj bliskih kontakata, navode poslanici

Poslanici DF-a u obrazloženju amandmana navode da pandemija zaraze korona virusom predstavlja veliki izazov za cijeli svijet, a posebno za zatvorene sisteme kakav je upravo Zavod za izvršenje krivičnih sankcija.

“Oslobađaju se od izvršenja 40 odsto izrečene kazne zatvora lica koja su na dan stupanja na snagu ovog zakona pravosnažno osuđena za krivična djela propisana zakonima Crne Gore, a koja se na dan stupanja na snagu ovog zakona nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Crnoj Gori i lica koja nijesu započela izvršenje kazne zatvora, kao i lica osuđena stranom krivičnom presudom koja se izvršava u Crnoj Gori ili čiji je premještaj izvršen u drugu državu radi izvršenja kazne zatvora”, navodi se u amandmanu.

Predlogom zakona, koji su podnijeli poslanici vladajuće koalicije a podržala Vlada, predviđeno je skraćenje kazne zatvora 15 odsto za pojedina krivična djela osobama koje su pravosnažno osuđene i nalaze se na izdržavanju kazne.

Za lica koja su pravosnažno osuđena za pojedina krivična djela, a nijesu počela izdržavanje kazne zatvora, njeno skraćenje je deset odsto.

Milan Knežević osuđen je na četiri mjeseca kućnog pritvora zbog incidenta u holu Skupštine u februaru 2017.

On kaznu izdržava od početka aprila, a poslanički posao obavlja odlazeći u parlament sa nanogicom.

On je nepravosnažno uz Andriju Mandića osuđen i u slučaju “državni udar”, dok se Medojeviću sudi za pranje para.

Grupa poslanika vladajuće koalicije podnijela je takođe amandman na predloženi Zakon o amnestiji, kojim traže da se iz njega izuzmu osobe koje su počinile teško ubistvo. Zakon o amnestiji je na dnevnom redu tekuće sjednice parlamenta, a o njemu bi trebalo da se raspravlja naredne sedmice.

Bonus video: