Medojević: Mi smo mala zemlja, znamo ko je tukao koga i to će izazvati velike probleme u Crnoj Gori

„Pozovite vaše pristalice i građane, kao što ih mi pozivamo, da ne ugrožavaju svoje i zdravlje svojih sugrađana, da ne ugrožavaju ekonoksu sliku i napredak Crne Gore koji treba da uslijedi na talasu institucionalnog odgovora na epidemiju“, istakao je Rakočević
18685 pregleda 8 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 14.05.2020. 16:44h

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević je rekao da su stvari izmakle kontroli i da određeni centri moći teško zloupotrebljavaju ljudska prava i primjenjuju silu.

Obraćajući se u ime porodice Ognjena Mijatovića iz Pljevalja, koji je, kako je kazao Medojević, brutalno pretučen od „deset kiborga ovoga režima“ bez povoda. On je istakao da u Pljevljima svi znaju ko su policajci koji su tukli Mijatovića, navodeći da je „njihov komandant Slavenko Bajić koji je tukao vladiku Metodija, sjedio u automobilu 50 metara odatle i naređivao da tuku građane u Pljevljima“.

„Vama kolege iz DPS-a se obraćam. Šta mislite da se to sjutra desi vašim članovima porodice?...

On je kazao da iz ove situacije postoje dva puta-put oružanih sukoba i put političkih promjena.

„Ako neko prema vama primjenjuje silu, i to ljudi koji silu primjenjuju brutalno,samo zato što drugačije mislite, to vodi ka otporu...Mi smo mala zemlja, znamo ko je tukao koga i to će izazvati velike probleme u Crnoj Gori“, rekao je Medojević.

Medojević je kazao da se ne plaše „ni lopova, ni mafijaša, ni batinaša“, poručivši da će „kriminalci u uniformama“ koji su tukli narod, za to odgovarati.

On je potpredsjedniku Skupštine Branimiru Gvozdenoviću kazao da Milu Đukanoviću poruči da nasiljem i silom neće riješiti problem u Crnoj Gori.

„Nas je sramota zbog vas.Zbog toga što ne dajete mogućnost da u Parlamentu komuniciramo i radimo na ozbiljan način. ..Ova država je zaštitila sve građane Crne Gore i stvorila mogućnost da idemo naprijed...Želite da ne poštujete zakone, a ne vodite računa o zdravlju građana.Nemojte da vam politika bude u prvom planu“, odgovorio je Gvozdenović Medojeviću.

Predsjednik kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević je kazao da je zdravlje najvažnije u ovom trenutku i da su javna okupljanja zabranjena mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela.

„Pozovite vaše pristalice i građane, kao što ih mi pozivamo, da ne ugrožavaju svoje i zdravlje svojih sugrađana, da ne ugrožavaju ekonoksu sliku i napredak Crne Gore koji treba da uslijedi na talasu institucionalnog odgovora na epidemiju“, istakao je Rakočević.

On je kazao da su im ove političke platforme poznate, navodeći da ovo „neodoljivo podsjeća na početak 90-ih, 1997. i 2015-u godinu“.

„Nemojte da stavljate lične ili koletivne političke ili partijske interese ispred interesa zdravlja građana Crne Gore“.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović je kazao da je sramota za Crnu Goru, nastalu na vladičanskim podvizima, da drži u zatvoru vladiku budimljansko-nikšićkog Joanikija na kojega se poziva i vlast i opozicija.

„Nemojte da se iživljavate nad sveštenim licima.Odgovor nije politički. Mi se u tom slučaju ne pitamo. Odogovor je narodni i kakav zaslužujete“, rekao je Danilović.

Na kolegijumu Skupštine je dogovoreno da se povodom aktuelne situacije, javnosti obrate predstavnici poslaničkih klubova.

On je u ime Posebnog kluba poslanika, istakao da „imamo jednu naslućujuću, tešku političku krizu sa možda i razornim posljedicama po cijelu Crnu Goru, uključujući i vas koji ste za vlast i one koji su za opoziciju, zbog toga što institucije sistema selektivno primjenjuju pravdu“.

On je pitao zašto je u zatvoru vladika Joanikije sa sveštenicima, a ne poslanici protiv kojih su podnijete krivične prijave i koji su pozivali građane na okupljanja.

„Nego onaj koji nije pozivao, koji je smirivao...da se ne napravi ni jedna ružna stvar...Vi ipak hoćete, neka mi oprosti episkop budimljansko-nikšićki zbog toga što ga u političkom smislu, nažalost, doživljavate krupnom ribom, da pokažete svoju snagu, da pokažete odlučnost da stanete na put razaranja Crne Gore time, da držite u kazamatu vladiku“, kazao je Danilović.

Istakao je da to nije ni junački, ni hrabro, ni pametno, niti će se situacija smiriti dok je takvo stanje.

Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću je poručio da mu nije jasno da čovjek koji je cijeli život proveo u tužilačkom i sudskom sistemu dopsuti da s eneko ovako poigra sa Tužilaštvom i da ima objašnjenje zbog čega je vladika u zatvoru i zbog čega su ovako velike tenzije u državi.

U ime kluba Socijaldemokrata i Liberalne partije, predsjednik Skupštine Ivan Brajović poručio je građanima da ne dozvole da ih iko obmanjuje, niti da zloupotrebljava njihova vjerska, lična i politička osjećanja.

„Brzo će izbori, pa će građani i građanske glasati onako kako oni misle i imaćemo jedino regularno , realno mjerenje naših odnosa –izbornu volju građana Crne Gore. Za mene i Socijaldemokrate najveća svetinja je država Crna Gora, ali je u ovom trenutku za sve građane najveća svetinja zdravlje svih nas“, kazao je Brajović.

On je kazao da oni koji zapaljivim porukama to ugrožavaju, čine zlo i sebi i svima ostalima.

U ime kluba poslanika Demosa i Socijalističke narodne partije, Miodrag Lekić (DEMOS) je kazao da će se ova situacija razriješiti ili logikom sile ili logikom razuma.

„A sila ima dva dijela-akciju i reakciju...Ovo kolo koje se zaigralo je krajnje riskantno. Vidim ga kao realizaciju jedne partijske linije, koja nie trebalo da donese ništa novo u Crnoj Gori nego da skrene temu u izbornoj godini o nepostojanju kompletnih institucija, afera, korupcije ...“, rekao je Lekić.

Predstavnik manjinskog kluba koalicije „Albanci odlučno“ i Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović (HGI) je rekao da u ime kluba šalje poziva na suživot, zajedništvo i mir.

„Uzalud se hvalimo i dičimo našim velikim ličnostima ako ne nasleđujemo vrijednosti koje su oni propagirali“, govoreći o Vasiliju Ostroškom i Leopoldu Mandiću.

Bonus video: