BS: Očekujemo da nakon izbora novog VDT-a dođe do ponovne istrage u slučaju deportacije

"Riječ je o teškom i nezamislivom zločinu, suprotnom svim međunarodnim konvencijama, i kao takav treba da dobije potpuni sudski epilog", ističu iz Bošnjačke stranke
3274 pregleda 16 komentar(a)
BS
BS

Nadležni organi Crne Gore ponovo treba da aktuelizuju proces povodom nezakonitog hapšenja civila bošnjačke nacionalnosti i njihovog deportovanja u ratom zahvaćenu Bosnu i Hercegovinu, kako bi se pred lice pravde doveli svi oni koji su na bilo koji način učestvovali u ovom zločinu, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Ovih dana se obilježava dvadeset osam godina od hapšenja civila bošnjačke nacionalnosti koji su potom deportovani u Bosnu i Hercegovinu, zahvaćenu ratom.

Više desetina izbjeglih Bošnjaka – muslimana nezakonito je uhapšeno u Crnoj Gori i predato vojsci bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini u svojstvu talaca. Samo dvanaest deportovanih osoba je uspjelo da preživi mučenje u koncentracionim logorima, a posmrtni ostaci većine stradalih još nisu pronađeni, podsjećaju iz BS.

“Ovaj ratni zločin još uvijek nije kažnjen u skladu sa međunarodnim pravom. Tražimo od nadležnih organa da se ovaj proces ponovo aktuelizuje, kako bi se svi koji su u njemu na bilo koji načun učestvovali doveli pred lice pravde. Riječ je o teškom i nezamislivom zločinu, suprotnom svim međunarodnim konvencijama, i kao takav treba da dobije potpuni sudski epilog", ističu iz BS.

Iz te partije apeluju "na poslenike javne riječi da se prestane s negiranjem ratnog zločina" izvršenog prema izbjeglim bošnjačkim civilima, te da se kroz sudski epilog utvrdi krivična odgovornost počinitelja i nalogodavaca.

"Očekujemo da će nakon izbora novog Vrhovnog državnog tužioca doći do ponovne tužilačke istrage u ovom slučaju. Takođe, podržavamo ideju da se u Herceg Novom izgradi spomen obilježje, gdje je najveći broj izbjeglih civila i uhapšen”, zaključuje se u saopštenju BS.

Bonus video: