Vlast predlaže da se i pojedinci kandiduju na izborima

Demokratska Crna Gora je juče optužila DPS da je tajno uputio u proceduru jednostrani Predlog zakona o izboru poslanika i odbornika koji “omogućava nastavak izborne krađe”.

13866 pregleda 6 komentar(a)
Poslanici DPS-a, Foto: Boris Pejović
Poslanici DPS-a, Foto: Boris Pejović

Predlog zakona o izboru poslanika i odbornika, koji nije dobio dvotrećinsku podršku u Skupštini krajem prošle godine, ponovo je uvršten u proceduru.

Dokument je Skupštini dostavljen 26. maja, a njegovi predlagači su ponovo poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić, Marta Šćepanović, Nikola Rakočević, Jovanka Laličić, Miloš Nikolić i Danijel Živković, Liberalne partije Andrija Popović, Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović i Boris Mugoša iz Socijaldemokrata.

Demokratska Crna Gora je juče optužila DPS da je tajno uputio u proceduru jednostrani Predlog zakona o izboru poslanika i odbornika koji “omogućava nastavak izborne krađe”.

Iz vladajuće partije juče nijesu objasnili na čemu zasnivaju optimizam da će ovaj put imati dvotrećinsku većinu za izglasavanje zakona.

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović je za ponedeljak zakazao sastanak sa liderima parlamentarnih stranaka, navodeći da je tema izborni proces. Zasada nema zvanične potvrde nijednog lidera opozicije da će se odazvati pozivu.

Novine zakona o izboru poslanika i odbornika su omogućavanje individualnog kandidovanja, profesionalizacija Državne izborne komisije i opštinskih izbornih komisija, preciziranje početka i kraja izborne kampanje.

Na ovom predlogu radio je i Odbor za izborno zakonodavstvo, koji je završio sa neuspjehom pa je vladajuća koalicija svoj predlog dostavila parlamentu.

U predlogu je, između ostalog, i novina mogućnost da se produži trajanje mandata članovima izbornih komisija, obavezno pohađanje obuke za sprovođenje izbora za članove biračkih odbora, mogućnost da građani pruže podršku jednoj ili više izbornih lista poslanika i odbornika, smanjenje broja potpisa potrebnih za podršku izbornim listama...

Iz vladajuće koalicije su tokom prethodne skupštinske rasprave o tom Zakonu, istakli da su svjesni da to nije idealno rešenje, ali da su ponudili platformu za dalji dijalog sa opozicijom.

Demokratska Crna Gora juče je podsjetila da se zakon usvaja dvotrećinskom većinom u Skupštini, kao rezultat konsenzusa ili najvećeg stepena saglasja o elementarnim uslovima, procedurama i organima za sprovođenje izbora:

„Umjesto toga, DPS bez ikakve najave, tajno stavlja u proceduru jednostrano izrađen Predlog zakona koji omogućava nastavak izborne krađe, u određenim segmentima i u većem nivou nego prethodnih godina“.

Demokrate smatraju da je u pitanju amaterski pokušaj fingiranja izbornih reformi. Naglasili su da je u kodeksu dobre prakse Venecijanske komisije propisano da temeljni elementi izbornog zakona, posebno izborni sistem, ne smiju biti predmet izmjena u izbornoj godini.

Parlamentarni izbori najkasnije mogu biti održani oktobru, a procijenjuje se da će biti ranije - u septembru ili krajem ljeta.

Joković: Zalažemo se za jedinstven nastup

“Moj dolazak isključivo zavisi od procjene da li će se na tom sastanku nešto moći postići u vezi fer i slobodnih izbora. Neophodno je razgovarati i o takozvanom zakonu o slobodi vjeroispovijesti jer je to za nas veoma bitno. Naš eventualni dolazak zavisi i od stava ostalih lidera parlamentarnih partija, jer se mi zalažemo za jedinstvene stavove i jedinstven nastup svih opozicionih partija”, rekao je Vladimir Joković (SNP) za “Vijesti”.

Abazović zove EU da posreduje, ovo je posljednja šansa

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović je zatražio posredovanje Evropske unije kako Crna Gora ne bi došla u situaciju da opozicija bojkotuje izbore. Abazović je, kako je saopšteno, prethodnih dana kontaktirao veliki broj evropskih zvaničnika koje je upoznao sa trenutnom političkom situacijom u Crnoj Gori i zatražio medijaciju „ukoliko žele da se izbjegne scenario Albanije i Srbije u kojima gotovo sva opozicija bojkotuje parlamentarne izbore”.

Iz URA je saopšteno da su predstavnici EU zainteresovani za prevazilaženje političke krize u Crnoj Gori, ali da je „ovo posljednja šansa da se kroz medijaciju i pomoć EU pokrenu hitne reforme, neophodne za održavanje slobodnih i fer izbora u Crnoj Gori“.

Abazović je kontaktirao predsjednika Evropskog parlamenta Dejvida Sasolija, komesara za proširenje EU Olivera Varheljija, izvjestioce Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimira Bilčika i Tonina Piculu, specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i druge zvaničnike EU zadužene za evropske integracije Crne Gore.

Bonus video: