ASK traži obustavljanje uplata DNP

Knežević: Vjerovatno se radi o administrativnoj grešci, jer su svi finansijski izvještaji dostavljeni

4743 pregleda 1 komentar(a)
Sve je ASK-u poslato mejlom: Knežević, Foto: Luka Zeković
Sve je ASK-u poslato mejlom: Knežević, Foto: Luka Zeković

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) predložila je da se obustavi uplata novca iz budžeta za finansiranje redovnog rada Demokratske narodne partije (DNP) jer nije dostavila godišnje izvještaje. U toj partiji međutim tvrde da to nije tačno.

“Vjerovatno se radi o administrativnoj grešci na sajtu, jer su svi finansijski izvještaji sa pratećom dokumentacijom dostavljeni nadležnim institucijama 31. 3. 2020. putem elektronske pošte, po preporukama NKT i istih institucija”, rekao je “Vijestima” lider DNP-a Milan Knežević.

ASK je obustavu isplate predložila i za još 16 političkih stranaka koje toj instituciji nijesu dostavili završne račune i godišnje finansijske izvještaje. Obustava prenosa budžetskih sredstava predložena je i za Bokeški forum (Tivat), Demokratski savez Albanaca (Tuzi), Izbor-Novi Herceg Novi, Partija penzionera, invalida i restitucije....

Iz ASK-a podsjećaju da su politički subjekti bili obavezni da do 31. marta ove godine podnesu završni račun i godišnji konsolidovani finansijski izvještaj Poreskoj upravi, Državnoj revizorskoj instituciji i ASK-u.

“Agencija je izvršila postupak nadzora nad izvršenjem navedene zakonske obaveze i utvrdila da je od ukupno 59 obveznika dostavljanja završnih računa i godišnjih finansijskih izvještaja, tu obavezu ispunilo njih 46, na način što su svim ili nekoj od navedene tri institucije podnijeli izvještaj. Odsjek za kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja je predložio pokretanje prekršajnog postupka protiv osam političkih subjekta koji nijednoj od navedenih institucija nijesu dostavili izvještaje”, saopšteno je iz ASK-a.

Pokretanje prekršajnog postupka predloženo je za Bokeški forum, GB “Biram Plav”, Izbor-Novi, Demokartsko jedinstvo Albanaca, Srpsku radikalnu stranku, Srpsku stranku, Stranku penzionera, invalida i socijalne pravde i Građansku inicijativu Iber Hoti.

Nijesu dostavili izvještaje Poreskoj upravi

Agencija je uputila Poreskoj upravi predlog za pokretanje postupka zbog nepodnošenja izvještaja protiv 29 političkih partija koji toj instituciji nijesu dostavili izvještaj.

Poreskoj upravi, pored DNP-a, izvještaje nijesu dostavili ni Hrvatska građanska inicijativa (HGI), Nova srpska demokratija, Pokret za promjene, Radnička partija, Pozitivna, SNP, Albanska alternativa, Bošnjačka demokratska partija...

Bonus video: