Milošević: Niko od srpskih epidemiologa nije komentarisao neotvaranje crnogorskih granica

Ambasador Crne Gore je naveo da je Nacionalno koordinaciono tijelo usvojilo odluku koju je preporučio Institut za javno zdravlje.

9222 pregleda 10 komentar(a)
Milošević, Foto: Betaphoto
Milošević, Foto: Betaphoto

Ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević rekao je danas u Beogradu da niko od srpskih epidemiologa nije komentarisao odluku Crne Gore da ne otvori granice sa Srbijom i da to nije politička već odluka nadležnih zdravstvenih institucija te zemlje. "Niko od epidemiologa u Srbiji nije komentarisao tu odluku nego isključivo političari. To je dovoljan razlog da je Crna Gora bila u pravu. Ta odluka nema nikakve veze sa političkom odlukom", rekao je Milošević agenciji Beta. Ambasador Crne Gore je naveo da je Nacionalno koordinaciono tijelo usvojilo odluku koju je preporučio Institut za javno zdravlje. Konačnu odluku Crna Gora je donela sinoć te će, kako je Milošević naveo, zvanično biti dostavljena vlastima u Srbiji verovatno u toku današnjeg dana. "Vjerujem da će vrlo brzo građani Srbije moći da uđu u Crnu Goru, da neće uticati na pogoršanje odnosa Srbije i Crne Gore i da će i dalje postojati puno poverenje", dodao je ambasador.

Meksiko i Crna Gora potpisali Memorandum o razumijevanju o diplomatsko-akademskoj saradnji

Meksiko i Crna Gora potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumijevanju o diplomatsko-akademskoj saradnji. "Memorandum je rezultat dobre saradnje dva ministarstva spoljnih poslova i interesa obje države da se uspostavi kvalitetna saradnja u oblasti diplomatsko akademske obuke i pojača prijateljstvo i sveukupna saradnja naše dvije države", rekao je ambasador Crne Gore u Srbiji, Tarzan Milošević. On je nakon potpisivanja Memoranduma u Ambasadi Meksika u Beogradu naveo da dvije države imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, pogotovo na multilateralnoj sceni, ali da postoji prostor za razvijanje bilateralnih odnosa, naročito u oblastima turizma, telekomunikacija, poljoprivrede i kulture. "Meksiko i Crna Gora imaju puno sličnosti u međunarodnoj politici gdje postoji produktivna saradnja sa medjusobnim potpomaganjem u različitim inicijativama", rekao je ambasador Meksika u Srbiji i na nerezidentnoj osnovi u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori Marko Antonio Garsija Blanko. Ekonomska saradnja je, istakao je, u odnosu na 2016. godinu porasla za oko 42 odsto. "Samo u januaru i februaru ove godine smo trgovali više nego u bilo kojoj godini prije toga i to je veoma dobra vest", rekao je ambasador Blanko.

Blanko i Milošević
Blanko i Miloševićfoto: BETAPHOTO

Istakao je i saranju dvije zemlje za vreme pandemije, kada je Meksiko organizovao humanitarni let za ljude sa Zapadnog Balkana, među kojima je bilo Crnogoraca, koji su bili na kruzeru koji je iskrcan u Meksiku. Meksiko je Narodnoj Biblioteci Crne Gore, Filološkom fakultetu i osnovnoj školi "Meksiko" iz Bara donirao djela meksičkih autora prevedena na crnogorski. Osnovnoj školi iz Bara "Meksiko" donirali su i 12 zastava, a meksički ambasador uručio je Miloševiću komemorativni grb povodom obilježavanja 13 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Dvije zemlje uspostavile su diplomatske odnose 2007. godine, a od tada su potpisana tri memoranduma - Memorandum između crnogorske i meksičke agencije za promociju investicija, Sporazum o saradnji između meksičkog preduzetničkog saveta za spoljnu trgovinu i crnogorske ekonomske komore i Memorandum o razumijevanju za uspostavljanje političkog dijaloga.

Bonus video: