Jelušić će od nadležnih tražiti preispitivanje kako sjednice, tako i govora mržnje

O tome da li će biti podnijeta nova inicijativa za smjenu Carevića, Jelušić je kazao da će javnost o svim daljim koracima te partije biti obaviještena

9612 pregleda 32 reakcija 31 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Vuk Lajović
Sa pres konferencije, Foto: Vuk Lajović

Lider budvanskog DPS Predrag Jelušić kazao je da je za tu partiju sjednica lokalnog parlamenta na čijem dnevnom redu je smjena gradonačelnika Marka Carevića završena.

“Rok od 30 dana je vrlo jasan po zakonu, u tom roku predsjednik lokalnog parlamenta je imao obavezu da sazove skupštinu, da organizuje raspravu i da u tom roku omogući izjašnjavanje odbornika po podnijetoj inicijativi. Taj rok je, kako mi tumačimo zakon istekao u ponoć. Čuli smo neku drugu argumentaciju koja ne stoji, svakako će institucije sistema riješiti ovu dilemu, ako dileme uopšte ima”, kazao je sinoć pola sata iza ponoći Jelušić na konferenciji za novinare nakon što su odbornici DPS, SD, Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković napustili sjednicu jer predsjednik parlamenta Krsto Radović nije stavio inicijativu za smjenu Carevića na glasanje, pošto je prvi krug rasprave skupštinske tekao a bilo prijavljeno više od 30 diskutanata.

Pozivajući se na zakon Radović je nastavak sjednice zakazao za 29 . jun.

O tome da li će biti podnijeta nova inicijativa za smjenu Carevića, Jelušić je kazao da će javnost o svim daljim koracima te partije biti obaviještena.

“Vjerujte da imamo dosta kondicije, dosta demokratskog kapaciteta da ispoštujemo sve što predviđa zakon ove države”, kazao je on.

Upitan da li će ta partija o cijeloj situaciji se obratiti sudskim organima, Jelušić je kazao da postoje neke druge institucije sistema koje su prije pozvane da rastumače pravne dileme.

“Za nas nije bilo dilema, rok je u ponoć istekao i trebalo je bilo organizovati izjašnjavanje odbornika. Očito da je bilo organizovano da se dođe do ovog scenarija skupštine, da isteknu rokovi, sam broj prijavljenih govornika i učesnika je ličio na maraton, iako je protekla dva dana bila dosta iscrpljujuća sjednica. Što se tiče zakona, mi smo ispoštovali sve ono što je propisano”, naveo je Jelušić.

Upitan da li u srijedu očekuje sličan scenario skupštinske sjednice, Jelušić je kazao da DPS ima dovoljno demokratskog kapaciteta da iznese sve izazove.

“Ono što moramo da svi naučimo živeći u ovome gradu, ovoj državi, pogotovo nosioci visokih funkcija, da moraju da se ponašaju u sklafu sa zakonom i procedurom i paze kakve riječe šalju sa skupštinskih govornica.

"Ovo je mali grad, ovdje smo svi upućeni jedni na druge, i nekad riječ, pogotovo nekoga ko nosi visoku funkciju u ovome gradu, ima dodatnu težinu nego u drugim sredinama. Naravno i to će imati sudski ili neki drugi epilog”, kazao je Jelušić.

Bonus video: