Vučinić: Budva je rijetka slobodna crnogorska opština

"Imamo na djelu reketiranje države preko leđa radnika", kazao je predsjednik RP-a i podsjetii da se teški prekovremeni rad prema zakonu mora platiti a ne zamijeniti za slobodno vrijeme

3311 pregleda 281 reakcija 4 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Svetlana Mandić
Sa pres konferencije, Foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić čestitao je budvanskoj vlasti na jedinstvu i odlučnosti da sačuva Budvu, "trenutno jednu od rijetkih slobodnih crnogorskih opština".

"Logіčan nastavak te borbe je jedinstveno djelovanje crnogorske opozicijе. Оpet pozivam da u duhu narodnog jedinstva opoziciju da konačno primjeni formulu koju nikad do sada nije, bezuslovno jedinstvo u borbi protiv režima. Decenije iskustva su na strani većine орoгizionih političara i je krajnje vrijeme da to iskustvo upotrijebe za dobro naroda і Crne Gore jer crnogorskа mladost više ne može da čeka", kazao je Vučinić na konferenciji za novinare i dodao da Radnička partija neće prisustvovati sastanku na koji je pozvao predsjednik Parlamenta Ivan Brajović.

Kako je kazao, svrsishodnije je da se opozicija prethodno sastane i da nastupi sa zajedničkom platformom i podsjetio da je Radnička partija više puta pozivala na opoziciono jedinstvo. Govoreći o stanju socio-ekonomskoj situaciji u državi kazao je da je ona već godinama katastrofalna, a da ovih mjeseci doseže vrhunac.

Vučinić
Vučinićfoto: Svetlana Mandić

"Svjedoci smo dešavanja u nikšićkoj Željezari. lako su uslovi za fabriku čelikа nikad bolji, berzanska cijena je na maksimumu i konkurencije skoro da nema, radnici umjesta da budu nagrađeni oni su kažnjeni sa obrazloženjem uticaja virusa", kazao je Vučinić i istakao da je bilo za očekiviti da 111 eura koje je Vlada uplatila na račune radinika kao pomoć preduzecima, poslovodstvo "ostavi" radnicima i ne umanji im plate za tu sumu.

"Imamo na djelu reketiranje države preko leđa radnika", kazao je predsjednik RP-a i podsjetii da se teški prekovremeni rad prema zakonu mora platiti a ne zamijeniti za slobodno vrijeme.

"Ovo je nehuman način da se minimizuju troškovi proizvodnje. Radnicka partija sa posebnom раžnjom prati situaciju u Željezari i čekamo odluku Inspekcija rada koja će se izjasniti o uslovima rada u fabrici. Stojimo pripravni i obećavamo da ćemо ukoliko izostane profesionalna reakcija nadležnih organa pozvati članstvo i slobodne građane da daju podršku radnicima Željezare. Na to imamo pravo kao partija koјa је nastala iz bivšeg sindikalnog pokreta Željezare, i kao partija koja se bori za državu socijalne pravde. Takođe pozivamo radnike Metalca Termochem da se sindikalno organizuju i protestom brane svoja prava. Mi im garantujemo pomоć u tome, a siguran sam će i svi slobodni građani Nikšića dati svoj doprinos", zaključio je Vučinić.

Bonus video: