Pažin: Dijalog sa SPC kad se ispune uslovi; Mandić: Tražiću od Svetog sinoda i Irineja da prokunu

Pažin je istakao da Vlada neće pristati na bilo kakve ultimatume, ali neće ni postavljati bilo kakve ultimatume sagovornicima sa druge strane, navodeći da treba povesti računa da učestalo vrijeđanje, omalovažavanje i nipodaštavanje institucija sistema nimalo ne doprinosi uspjehu tog dijaloga

12827 pregleda 47 reakcija 49 komentar(a)
Pažin, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Pažin, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin ocijenio je da će dijalog između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade biće nastavljeni kad se za to ispune uslovi, poručivši da je svaki zaključak da Vlada vodi dijalog sa SPC da bi relativizovala ili minimizovala energiju litija, obična insinuacija.

"Dijalog između Srpske pravoslavne crkve i Vlade biće nastavljeni kad se za to ispune uslovi, a konačan uspjeh tog dijaloga ponajviše zavisi od toga da li će obje strane u obnovljeni dijalog ući iskreno, u doborj vjeri, uvažavajući argumente druge strane i bez političkih ultimatuma", kazao je Pažin odgoovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića.

Mandić je pitao da li će se mijenjati Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Pažin je istakao da Vlada neće pristati na bilo kakve ultimatume, ali neće ni postavljati bilo kakve ultimatume sagovornicima sa druge strane, navodeći da treba povesti računa da učestalo vrijeđanje, omalovažavanje i nipodaštavanje institucija sistema nimalo ne doprinosi uspjehu tog dijaloga.

“Vjerujem da se o svim pitanjima može raspravljati na način dostojan sagovornika. Moram jasno da poručim da svaki stav koji vodi zaključku da Vlada vodi ovaj dijalog sa SPC da bi relativizovala ili minimizovala energiju litija je obična insinuacija, kao što je jedna vrsta eufemizma nazivati političke proteste povodom donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti litijama. Imamo i termine "krsni hod" i "internet litije", rekao je Pažin.

On je istakao da ako postoji volja s obje strane da se dođe do obostrano prihvatljivog rješenja, do takvog rješenja će se i doći.

“Ako neko ima drugačije mišljenje ili skrivenu agendu u čitavoj ovoj priči, onda se teško može doći do dogovora”, rekao je Pažin.

Pažin je istakao da je veliki problem na dostizanju rješenje je problem etnofiletizma, koji je neprihvatljiv i u društvu, a posebno u SPC to predstavlja "i jeres i grijeh".

"Mislim da niko ne ide u crkvu da bi ga nacionalno prebrojavali, a to je problem sa etnofiletizmom", rekao je Pažin.

Mandić je istakao da Zakon nije donijet u skladu sa Ustavom i preporukama Vencijanske komisije i u skladu sa svim važećim normama, sa drugim zakonima.

Mandić
Mandićfoto: Screenshot/Skupština Crne Gore

Istakao je da iza svega postoji politička i nacionalna želja da se razori SPC u Crnoj Gori kao pomjesna crkva.

“Pozivao sam mitropolita i Episkopski savjet da prokunu sve te ljude koji nasrću na našu crkvu. Ali kako oni imaju dovoljno pažnje i brige za vas, u narodnom periodu ću to tražiti od Svetog sinoda i patrijarha Irineja”, kazao je Mandić.

Bonus video: