Knežević traži objašnjenje za političke motive

Jedan od lidera DF-a pisao premijeru u vezi s informacijama koje ima o pokušaju ubistva

10692 pregleda 15 komentar(a)
Milan Kenžević, Foto: Boris Pejović
Milan Kenžević, Foto: Boris Pejović

Jedan od lidera Demokratskog fronta i poslanik Milan Knežević poručio je premijeru Dušku Markoviću da će, dok mu ne dostavi konkretne dokaze na osnovu kojih tvrdi da su određene strukture zvanične Srbije nalogodavci atentata na njega, smatrati da su politički nalogodavci pripreme ubistva u državnim strukturama Crne Gore.

Knežević je pisao Markoviću nakon što je on odgovorio da informacije o pripremi atentata na Kneževića imaju za cilj "podsticanje nepovjerenja u državu i institucije".

To je, pozvavši se na procjene nadležnih organa, odgovorio Marković članovima skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Andriji Mandiću, Nebojši Medojeviću i Predragu Bulatoviću. "Kad ste uputili odgovor poslanicima Mandiću, Medojeviću i Bulatoviću, nijedna istražna radnja Uprave policije nije bila usmjerena na prikupljanju informacija i obavještenja od mene, tako da mi ostaje nejasno koje su to istražne radnje sprovedene od 15. maja, kad se prvi put u crnogorskim i regionalnim medijima pojavila vijest o mogućem atentatu na mene, a da ja nisam saslušan... Nažalost, bilo je potrebno da medijima dostavim fotografiju NN lica sa silikonskom maskom, snimljenog u blizini moje porodične kuće 16. maja u 3 časa i 8 minuta poslije ponoći, da bih najzad od Centra bezbjednosti dobio poziv da 20. maja u svojstvu građanina saopštim svoja saznanja, koja su se dominanto odnosila na to odakle mi fotografija NN lica sa silikonskom maskom", napisao je Knežević Markoviću.

U pismu, u koje su "Vijesti" imale uvid, piše i da se u međuvremenu u medijima pojavio i telegram Ministarstva spoljnih poslova Srbije u kojem se navodi ime osobe zadužene za njegovu likvidaciju, ali i osoba iz bezbjednosnih službi Crne Gore koje bi trebalo da obezbijede logistiku.

"Do današnjeg dana, ni nadležni organi Republike Srbije, ni nadležni organi države Crne Gore nisu osporili autentičnost ovog telegrama. Zato sam prinuđen da Vas ovim putem kao predsjednika Vijeća za nacionalnu bezbjednost i koordinatora svih službi bezbjednosti upitam - da li su nadležni organi na koje se pozivate u odgovoru poslanicima Mandiću, Medojeviću i Bulatoviću, saslušali navedena lica iz telegrama... i da li su utvrdili identitet NN lica sa silikonskom maskom koje se nalazilo u blizini moje porodične kuće?".

Knežević je Markovića podsjetio i da su policija, tužilaštvo i sudovi, u prethodnom periodu bili veoma ažurni kada je u pitanju bila procjena bezbjednosti premijera. "I ekspresno otkrili i procesuirali osobe koje su na pojedinim portalima negativno komentarisale vaše rezultate u bezbjednosnom sektoru. Da li ova činjenica treba da me navede na zaključak kako nadležni organi smatraju da je Vaš život ili život članova vaše porodice važniji od mog i života članova moje porodice? Ono što je indikativno jeste da Uprava policije, Agencija za nacionalnu bezbjednost, Specijalno državno tužilaštvo i vi, nijednom niste doveli u pitanje, niti demantovali mogućnost atentata na mene, ali ste manirom iskusnog bezbjednjaka indirektno pokušali da taj kriminalni naum adresirate na bezbjednosne službe Srbije, koje navodno imaju za cilj da izazovu nepovjerenje u rad crnogorskih institucija".

Marković nije odgovorio “Vijestima” da li je odgovor koji je poslao Mandiću, Medojeviću i Bulatoviću njegova politička ocjena, ili su ga nadležni zaista tako izvijestili i ako jesu - ko i kada.

Mediji su nedavno objavili da se priprema ubistvo Kneževića. Navodno, te informacije iz generalnog konzulata Srbije u Cirihu dobila je služba bezbjednosti Ministarstva spoljnih poslova te države. Poslanici DF-a su u Skupštini tvrdili da u depeši iz konzulata piše da Kneževićevo ubistvo planira Albanac sa Kosova F. J. i njegov kriminalni klan, koji je za to navodno već dobio 400.000 eura...

UP sumnje poslanika prevela u napad na državu

Nekoliko dana nakon objavljivanja informacije o navodnoj pripremi ubistva poslanika, iz Uprave policije su saopštili da Knežević nije podnio prijavu, ako i da nijesu putem međunarodne pravne pomoći ili iz bezbjednosnih službiobaviješteni o dokumentu koji se pominjao u medijima. naveli su da su samoinicijativno provjeravali navode i da je “na osnovu dosadašnjih preduzetih radnji i prikupljenih saznanja, da je ovo još jedan napad na nadležne državne organe Crne Gore”.

Bonus video: