"Saopštenje IJZCG političko, a ne stručno"

"Vama su brojke nebitne, a sami ste ih odredili", navode iz Medicinskog tima Ujedinjene Crne Gore u obraćanju Institutu za javno zdravlje

2500 pregleda 292 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Ujedinjena Crna Gora
Foto: Ujedinjena Crna Gora

Medicinski tim Ujedinjene Crne Gore saopštio je kako su razočarani posljednjim ažuriranjem spiska zemalja čijim građanima je omogućen ulazak u Crnu Goru, a na kojem se ne nalazi Srbija, ocijenivši da je saopštenje koje je izdao Institut za javno zdravlje političko, a nikako stručno.

"Ljekari UCG su kao profesionalci od početka pandemije aktivno učestvovali u svim aktivnostima koje ste predlagali iz IJZ u okviru NKT. I nemamo dilemu da pohvalimo sve smjernice koje su rezultirale dobrim rezultatima u borbi sa virusom koji je zaustavio planetu. Dobar rezultat je djelo zdravstvenih radnika koliko i građana Crne Gore, tu se valjda slažemo. Kao kolege smo vam vjerovali, gospodine Mugoša. Iako smo vidjeli da su u timu NKT samo ljekari sa članskom kartom vladajućih partija, vjerovali smo vam. Ipak je struka ispred politike, bar za nas ljekare UCG. I razočarali ste nas. Ne naše kolege iz Instituta, koji su radili danonoćno, zapostavljajući porodice, koji nikad nisu dobili šansu da kažu par riječi, a iznijeli su na plećima cijelu priču o kovidu 19. Nije im moglo ni biti, od vas nekoliko partijskih vojnika, pa tek ljekara, kao što je i ova odluka vaša, a ne njihova gospodine Mugoša. To znaju i oni i mi. Kao stručnjaci, razočarani smo vašim zadnjim ažuriranjem spiska zemalja čijim građanima nije omogućen ulazak u CG, među kojima je i Srbija. Pokušali ste da obmanete građane patetikom i pričom o dobrosusjedskim odnosima, vašim razumijevanjem privatnih, porodičnih i ekonomskih odnosa Srbije i Crne Gore. Nijesmo naivni, gospodine Mugoša… Ovo je političko saopštenje, nikako stručno", navode iz Medicinskog tima Ujedinjene.

Iz te partije su podsjetili da je prema zacrtanim kriterijumima IJZCG, koje je Institut predložio Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, dozvoljen ulazak građanima iz zemalja u kojima je broj zaraženih 25 na 100.000 stanovnika, a Srbija je, kako navode iz UCG, već nekoliko dana ispod tog broja.

"To zna javnost i ovdje i tamo. I opet naše komšije nisu na spisku. Zašto, gospodine, Mugoša? Vama su brojke nebitne a sami ste ih odredili. Ovo ste vi nažalost, ljekari, članovi NKT, koji su postali politički doktori. I pokazali ste lice. Prvi put se ne krijete iza NKT, ali je sada svim građanima jasno ko odlučije o niihovoj sudbini, porodici, ekonomiji. Sve u interesu partije. Krajnje je licemjerno vaše pojašnjenje, da je jedini razlog produženja mjere zabrane ulaska, ćutanje IJZ susjeda na vaš blagovremeni i profesionalni upit o naglom padu broja zaraženih. Nisu vam valjda dostavili pojašnjenje i izvještaj. Pa nisu na ispitu, znamo i vi i mi ko je kod koga polagao, koliko ko zna o epidemiologiji. Digli ste se visoko direktore, zajedno sa nekoliko partijaca, ljekara iz NKT. Još samo da kolegama tamo zaprijetite tužilaštvom, kao što sad građani znaju da ste saučesnik u hiljadama krivičnih prijava za kršenje mjera. Kao ljekari, humanisti, morali ste zaustaviti ostale članove NKT, za odluku o tako drakonskim kaznama osiromašenih građana. Znate i vi i mi da su kazne u svim civilizovanim zemljama sem Crne Gore, bile prekršajne, više sa preventivnim djelovanjem. Pitajte građane na moru i sjeveru, koji sa porodicama žive od sezone do sezone, šta znači ovo produženje zabrane. Ide jesen, škola, uvećane rate kredita, kolege partijci ljekari. Vas to ne dodiruje… Zašto, znate i vi i mi, a znaju i građani. I nemojte reći da je ovo politička priča. Strogo stručna, humana i ekonomska. Da smo u pravu, vidjećemo vaše nove pozicije, a ovaj narod pamti… Brzo će izbori", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: