Drljević: Svi da daju doprinos kako bismo bili prva naredna članica EU

"Ne smijemo zaboraviti da je Evropska komisija sve zahtjevnija u ovoj poodmakloj fazi pregovara i da reforme sve više moraju biti suštinskog, a ne tehničkog karaktera", kazao je Drljević

5906 pregleda 220 reakcija 41 komentar(a)
Drljević, Foto: Savo Prelević
Drljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.06.2020. 13:19h

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević pozvao je sve aktere društva da daju doprinos kako bi Crna Gora bila prva naredna članica Evropske unije.

Jedan od preduslova je vladavina prava, zato ćemo u Vladi predano raditi na tome, dodao je on.

"Današnji 'Non pejper' pokazuje napredak Crne Gore u vladavini prava i da smo i reformskom procesu ostvarili značajne rezultate. Dokument detektuje slabosti na čemu ćemo i dalje raditi, što nas čini liderom u evropskim integracijama u regionu. Ne smijemo zaboraviti da je Evropska komisija sve zahtjevnija u ovoj poodmakloj fazi pregovara i da reforme sve više moraju biti suštinskog, a ne tehničkog karaktera", kazao je Drljević na današnjoj pres konferenciji.

Drljević
Drljevićfoto: Savo Prelević

Drljević je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao da su svjesni izazova u pregovaračkom procesu i slabih ocjena, i da pokušavaju da ih otklone.

"Ovo je proces cjelokupnog društva - NVO, medija i političkih partija, svi imaju ulogu i odgovornost. Politički dijalog je preduslov za demokratizaciju društva i prvi izazov su izbori pred nama. Ne možemo da dozvolimo ovoliko v.d. stanja u institucijama kao zemlja u procesu integracija. Pozivam još jednom sve aktere društvu da se ovo riješi", kazao je Drljević.

On je pojasnio da nije traženo da Crna Gora prihvati novu metodologiju.

"Ali ona daje novu dimenziju, u prvi plan stavlja političku dimenziju gdje se očekuje jača politička volja u pregovorima."

Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, ocijenio je da su rezultati Specijalnog tužilaštva i svih državnih organa zaista dobri.

"Pet je godina od kada je formirano SDT. Da bi se sve postiglo, morali su se stvoriti uslovi. Izrađeni zakoni, institucionalne reforme sprovedene, ostvarene u Crnoj Gori i van nje jedinstvo i saradnju. Sve iz perioda "hladnog rata" je prevaziđeno i potpuna saradnja postoji između nas i partnera u regionu", istakao je Katnić.

Sa pres konferencije
Sa pres konferencijefoto: Savo Prelević

On je rekao da nema kašnjenja u finansijskim istragama.

"Ovdje se razlikuje imovinska korist pribavljena krivičnim djelom za koje se vodi krivični postupak od proširene finansijske istrage u pravcu oduzimanja imovine stečene kriminalnim djelom, kada postoji osnovana sumnja da je određeno lice drugim kriminalnim aktivnostima stekla određenu imovinu, koja prelazi njegove redovne mogućnosti sticanja imovine. Što se tiče finansijke istraga, ona teče paraleleno sa krivičnom istragom I zakonom to je dug period. Taj period istraga se može smanjiti kroz sporazume o priznanju krivice i mi ćemo to raditi i dalje gdje je god interes države. Bilo je pitanja o ovome i naših međunarodnih partnera i značajan dio nerazumijevanja smo otklonili", kazao je Katnić.

Marijana Draškovic Laković, generalna direktorica Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde, kazala je da očekuje uskoro otvaranje poglavlja 8 i skori prijem Crne Gore u Egmont grupu.

Marijana Draškovic Laković
Marijana Draškovic Lakovićfoto: Savo Prelević

Ona je kazala da su vrlo svjesni izazova u poglavljima 23 i 24, a jedan je ostvarivanje dvotrećinske većine u parlamentu, kako bi se popunile značajne funkcije u pravosuđu. Ona očekuje da će se to riješiti do kraja godine.

Pomoćnik direktora Uprave policije, Enis Baković, ne smatra da je bilo selektivnog postupanja policije kada je u pitanju sprovođenja mjera NKT, te da o tome svjedoče brojne krivične prijave koje su podnijete sa nadležnim tužiocima.

Kada su u pitanju najavljene litije za nedjelju, Baković je rekao da su u većini gradova prijavljeni skupovi i da će prijavljene skupove obezbjeđivati.

Baković je, kada su u pitanju napadi na medije, kazao da policija nastavlja da radi na svim procesuiranim slučajevina i da će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Predsjednica Sudskog savjeta, Vesna Simović Zvicer, kazala je da je brine naglašeni politički uticaj i neobezbijeđena dvotrećinska većina za popunjavanje značajnih mjesta u pravosuđu.

"Kriterijumi za unaprjeđenje sudija su prepoznati u Zakonu, malo možemo tu uraditi", kazala je ona.

Simović Zvicer je navela primjer Nebojše Vučinića koji uprkos iskustvu nije izabran za člana Sudskog savjeta.

“Bila sam šokirana kada on, koji je bio sudija u Strazburu, nije izabran za člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. To je dokaz političkog uticaja na pravosuđe”, rekla je Simović Zvicer.

Ona je kazala da svi moraju da prepoznaju odgovornost parlamenta, ne samo u dijelu izbora čelnika pravosudnih funkcija, nego u dijelu rješenja za trenutno stanjen

Bonus video: