Ujedinjena: Samo još Čakom Norisom nisu probali da nas zaplaše

Izjava Direktora Uprave policije, Veselina Veljovića, vezana za najavu nastavka litija otvorila je, kako navode iz Ujedinjene, salvu neistinitih izjava na kojima bi "zvaničnicima pozavidio i baron Minhauzen lično"

1346 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Ujedinjena Crna Gora
Foto: Ujedinjena Crna Gora

Klaster „Litije“ tokom epidemije koronavirusa u Crnoj Gori nikada nije postojao, iako su ga možda pojedinci, na neki bizaran način i priželjkivali, saopšteno je iz Ujedinjene Crne Gore.

"'...Oče oprosti im, jer ne znaju šta rade...' - Riječi Hrista na raspeću bi danas u Crnoj Gori možda imale i najveći značaj da vlast, zaista, sve ovo što radi, radi iz neznanja. Nažalost, poslednji događaji govore potpuno suprotno. Oni (DPS), pri punoj svijesti i (ne)zdravoj pameti, ruše, prijete, hapse, kažnjavaju i privode pod izgovorom da se oni „samo“ brinu o zdravlju građana Crne Gore. Koliko se vi brinete o zdravlju građana Crne Gore govore činjenice da je prosječna plata doktora medicine u domu zdravlja za nijansu veća (a možda i nije) od plate sekretarice u malo boljem preduzeću. Na vašu sreću, nismo se latili pera radi analize zdravstvenog sistema jer se za to tek spremamo (ovo čisto da mirno ne spavate). Na ovaj osvrt smo se odlučili zbog nedavnih izjava visokih zvaničnika države, policije i sada već čuvenog Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) vezano za jedan, do sada nepominjan klaster – Litije", navode iz Ujedinjene.

Izjava Direktora Uprave policije, Veselina Veljovića, vezana za najavu nastavka litija otvorila je, kako navode iz Ujedinjene, salvu neistinitih izjava na kojima bi "zvaničnicima pozavidio i baron Minhauzen lično".

"Pokušavajući da, kako bi narod rekao 'peglaju' izrečenu tvrdnju da je klaster 'Litije' od samog početka postojao u Crnoj Gori NKT i Vlada daju čak i kratak video koji morate da pogledate više puta zaredom jer i sam taj video govori potpuno suprotno onome što oni tvrde. Očigledno je da neko iz Vlade, ko je zadužen za ovakve medijske manipulacije nije dorastao zadatku spinovanja i nikako nije uspeo da 'sinhronizuje' izjavu Direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore od trećeg aprila kako bi, u maniru popularnih indo-kineskih filmova, nekako došli do njima željene 'istine'," stoji u saopštenju Ujedinjene.

Iz te partije dodaju da postoji i jasno objašnjenje zašto se pomenuti klaster nije pojavio.

"Amicus Plato sed magis amica veritas – Drag mi je Platon, ali mi je draža istina. A šta je istina? Istina je da nikada nije ni postojao klaster „Litije“ iako su ga možda pojedinci, na neki bizaran način i priželjkivali. Na svu sreću, za nas očekivano, on se nije pojavio. Postoji i jasno objašnjenje zašto se nije pojavio. Mitropolija crnogorsko-primorska je pozvala vjerni narod na prestanak litija istog časa kada je to preporučilo Nacionalno koordinaciono tijelo i epidemiolozi Instituta za javno zdravlje te na taj način pokazala veliku odgovornost i odlučnost da pomogne u borbi protiv COVID-19 virusa. Litije su prestale prije proglašenja postojanja prvog slučaja infekcije virusom COVID-19 u Crnoj Gori. U daljem epidemiološkom nadzoru, nikada, niko od epidemiologa IJZ nije nijednom riječju pomenuo postojanje tog klastera. Na video materijalu od trećeg aprila, Dr Mugoša govori o slučajevima u Doljanima gdje nikada nije ni bila organizovana litija a broj oboljelih ostao je jednocifren. Od toga dana pa sve do proglašenja Crne Gore za Corona free državu, niti jedan slučaj infekcije nije mogao biti povezan sa litijama," dodaju iz Ujedinjene.

Očigledno je, kako ocjenjuju, da je politika, odnosno politikantstvo, preovladalo nad medicinskom strukom.

"Bojazan od nastavka litija je toliko izražen u umovima pripadnika DPS-a da se to graniči sa psihopatologijom. Decenijama DPS vlada na stari provjereni način – strahom. To je njhova usvojena valuta vladanja. Plašili su nas raznim stvarima i ljudima: ustašama, četnicima, Srbima (omiljeni simbol straha), Slobom, Momirom, sada Acom (Vučićem). Na njihovom repertoaru straha jedino se nije našao Čak Noris. Uspjeli su da ubijede epidemiologe da skupove ograniče i brojem ljudi, iako virusa u Crnoj Gori zvanično nema što bi trebalo da znači da mogućnost internog širenja ne postoji. Taj broj je 200. Pokušali smo da u epidemiološkoj nauci pronađemo značenje ovog magičnog broja. Uzalud. Ni traga od objašnjenja. Očigledno je da je izmišljen isključivo iz dva razloga: prvi razlog – to je maksimalni broj pristalica koji DPS može da prikupi u jednom cugu, a drugi je perfidniji, podmukliji – po bilo koju cijenu zabraniti mogućnost održavanja litija. Pored magičnog broja 200, posegnuli su i za prijetnjama: Svako ko ne postupi po naređenju ide u „ćorku“. Da li je to konačno nešto uplašilo DPS? Da li se iz tog straha javlja panika? Da li se iz te panike javlja represija? Vrijeme je majstorsko rešeto – ono će sve pokazati", saopšteno je iz Ujedinjene.

Iz te partije su izrazili nadu i da "straha među građanima više nema".

"Na kraju ovog osvrta ipak ostaju samo riječi nade: Nade da straha među građanima više nema. Nade da građani nijesu zaboravili prave vrijednosti i da će zaustaviti ovo ludilo, rušilaštvo i paniku koju širi DPS. Nade da nijesmo zaboravili našu vjeru i tradiciju koja nas čini onim što jesmo i po čemu nas cio svijet prepoznaje jer mi smo lica sa ulice, ne damo Svetinje", zaključuje se u saopštenju Ujedinjene Crne Gore.

Bonus video: