Carević, Radović i funkcioneri na slobodi: "Vidjeli ste kako kukavice gaze Ustav"

Carević je kazao da će sjutra doći u Opštinu na svoje radno mjesto i pozvao da ostanu ispred zgrade Opštine i da tako iskažu bunt

395377 pregleda 5187 reakcija 639 komentar(a)
Marko Carević na slobodi, Foto: Vijesti
Marko Carević na slobodi, Foto: Vijesti
Ažurirano: 17.06.2020. 17:40h

Gradonačelnik Budve Marko Carević, predsjednik Skupštine opštine (SO) Budva Krsto Radović i ostali funkcioneri Opštine Budva pušteni su na slobodu.

Carević je kazao da su oslobođeni krivične odgovornosti. Svi su pušteni, osim njegovog sina koji je, kako je kazao, navodno napao službeno lice.

Carević je kazao da će sjutra doći u Opštinu na svoje radno mjesto i pozvao da ostanu ispred zgrade Opštine i da tako iskažu bunt.

Carević je pozvao sve da u nedjelju dođu na litije.

Carević je kazao da ovo sto je danas urađeno u Budvi, rade samo "kukavice i izrodi."

“Pogledajte uniformisano lice sa puškom na vratima Opštine, da li je to ta demokratija na koju se poziva Crna Gora? Vidjeli ste jutros kako kukavice bestidno gaze i ruše sopstveni Ustav na koga se pozivaju. Ulaze i ruše i sprovode svoju diktaturu. Da li je to ta Crna Gora na koju se pozivaju. Mi gradimo Crnu Goru na ljudskosti, na dostojanstvu i na onome na čemu smo podizani a to je ljudska riječ”, poručio je Carević.

Radović je kazao da je cijela javnost jutros mogla da vidi da Crna Gora nema Ustav.

“Da su zakoni i pravo suspendovani i podređeni najvećem diktatoru Milu Đukanoviću. Ovo danas je direktno naredio Milo Đukanović, neprijatelj Crne Gore koga moramo pobijediti na izborima”, kazao je Radović.

On je porucio Snežani Kuč i Vladimiru Bulatoviću:

“Ta gospoda koja su na ovakav nacin usla u Opštinu, koja treba sjutra da žive meu nama, poručujem im da ćemo ih vrlo brzo izbaciti odatle”, kazao je Radović.

Ranije danas, Carevića, Radovića i sekretara za investicije u Opštini Budva Mladena Mikijelja, policija je izvela na sporedni izlaz stanice policije, smjestila ih u auto i odvezla.

Ispred stanice policije su bili neredi pošto su je građani okružili, a policajci stavili gas maske.

Potpredsjednik Demokrata i odbornik Dragan Krapović je pozvao građane da ostanu istrajni i ostanu, te pozvao predstavnike svih partija da dođu u Budvu, jer se tamo, kako je rekao, brani demokratija. “Dođite u Budvu, u Budvi se brani Crna Gora”, poručio je Krapović. "Ostanite ovdje i onemogućimo vojnoj hunti Mila Đukanovica da otme Budvu", dodao je on.

On je kazao da su opštinskim funkcionerima u risanskoj bolnici konstatovane povrede, ali da su oni generalno dobro.

Krapović je poručio da odluke nijesu zavedene i da pečate nijesu našli i ne mogu instalirati Kuč i Bulatovića.

Krapović je uputio poruku međunarodnoj zajednici da povedu računa što se u Crnoj Gori radi.

"Nemojte ćutati na nemile scene vojne hunte Mila Đukanovića", poručio je.

Šef Carevićevog kabineta Nikola Jovanović nakon puštanja iz stanice policije kazao je:

"Danas je svima u Crnoj Gori i šire jasno da je zavedena brutalna diktatura uz pomoć policije i drugih državnih organa koji su izvršili napad na legitimno uspostavljenu vlast. Pendrecima i suzavcima po lokalnim službenicima danas su poništili izbornu volju i time razbili glasačke kutije i poništili glasačke listiće svakoga ko je glasao protiv organizovane kriminalne grupe koja se predstavlja u javnosti kao DPS. Nas batina neće spriječiti da ih potučeno do koljena jer su ovim činjenjem oni postali ružna prošlost na političkoj sceni. Današnji državni udar je naša velika sjutrašnja pobjeda."

Gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić obratio se okupljenima poručujuci da su Carević i Radović jedini legitimno izabrani predsjednici Opštine i Skupštine i opštine.

Sveštenik Boris Radović kazao je da je danas napadnuta Mitropolija crnogorsko primorska i Srpska pravoslavna crkva jer je Carević predsjednik crkvene opštine Budva.

Radović je oozvao na dostojanstvo i kazao da "džaba nam je Crna Gora ako nismo braća i sestre." “Pokazite da smo ljudi, da nijesmo neljudi” porućio je Radović.

Policija je ranije danas pozivala građane da se raziđu, a oni su odbijali.

Nakon toga se protest ipak preselio ispred zgrade Opštine Budva pošto je na to pozvao bivši gradonačelnik Budve, potpredsjednik Demokratske Crne Gore i odbornik te partije u SO Budva, Dragan Krapović.

Ispred zgrade Opštine Budva je bio i sveštenik Mijajlo Backović.

Porodica Carevića je kazala "Vijestima" da je policija Carevića, Radovića i Mikijelja navodno odvela u risansku bolnicu.

Carević i Radović uhapšeni su jutros ispred zgrade Opštine Budva.

Uhapšeni su i menadžer Opštine Budva Milo Božović, sekretar za investicija Mladen Mikijelj, Nikola Jovanović, šef Carevićevog kabineta, kao i Đorđe Vujović, Carevićev savjetnik.

Uhapšeni su i sin i brat Marka Carevića.

Carević se dok je bio u stanici policije pojavio na prozoru i pokazao da mu je noga u zavoju.

Pozdravljen je skandiranjem.

Okupljene je ispred zgrade policije pozdravio i menadžer Opštine Budva Milo Božović.

Božović
Božovićfoto: Vuk Lajović

Policija je tokom akcije hapšenja upotrijebila hemijska sredstva, a polomljena su stakla na zgradi Opštine.

U toku je mijenjanje brava na opštinskim kancelarijama.

Lider Crnogorske Vladimir Bulatović i odbornica Demokratske partije socijalista (DPS) Snežana Kuč koje su odbornici Demokratske partije socijalista, Crnogorske, Socijaldemokrata i nezavisni odbornik Stevan Džaković 11. juna izabrali za vršioce dužnosti predsjednika Opštine Budva i predsjednika Skupštine opštine Budva ušli su danas u zgradu Opštine Budva u pratnji policije.

Ispred stanice policije okupili su se članovi porodica uhapšenih funkcionera.

Oni su negodovali i tražili da se uhapšeni puste.

Poslanici DF Milutin Đukanović i Marina Jočić su bili ispred stanice policije.

Đukanović
Đukanovićfoto: Vuk Lajović

Jočic je tražila da uđe u stanicu policije i tvrdila da policajac nema identifikaciju.

Ona je kazala da je ovo pravno nasilje i da je od Crne Gore ostao samo pendrek.

Advokat Dražen Medojević je tada kazao da uhapšeni funkcioneri ostaju u stanici policije dok se tužilac ne izjasni, da li će im odrediti zadržavanje i koje će im krivično djelo staviti na teret.

Ispred zgrade Opštine Budva je bio i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović sa funkcionerima te partije.

Abazović i funkciobneri GP URA ispred Opštine Budva
Abazović i funkciobneri GP URA ispred Opštine Budvafoto: Vuk Lajović

Prije akcije hapšenja, kordon policije je pokušao da uvede Upravnu inspekciju u zgradu Opštine Budva.

Njih su tada ispred ulaza u Opštinu dočekali Carević i Radović.

Desetak policijskih kombija došlo u Budvu

Opštinski funkcioneri i građani okupili su se rano jutros u prostorijama Opštine Budva, nakon što je desetak kombija punih policije jutros došlo u Budvu.

foto: Vuk Lajović

U zgradi Opštine su tada bili gradonačelnik Marko Carević i predsjednik parlamenta Krsto Radović.

Jutros ispred zgrade Opštine Budva
Jutros ispred zgrade Opštine Budvafoto: Vuk Lajović

Policijski kordoni bili su postavljeni oko zgrade Opštine, a gradski bulevar je blokiran i njime je sabranjen saobraćaj.

Kompletan grad je pod policijskom opsadom.

Carević je ranije poručio da je na sceni okupacija Budve.

"Ako Upravna inspekcija dođe u radno vrijeme, potpuno smo otvoreni, nema potrebe da se radi ova opsada i okupacija Budve. Ovakva okupacija se ne pamti ni za vrijeme najvećih okupatora na ovim prostorima. Mi poštujemo zakone ove države. Ono sto ne prihvatamo je da Upravna inspekcija kao nenadležna, svojim zapisnikim postavlja navodno novu većinu. To je prekoračenje ovlašćenja i podnijeli smo protiv toga krivične prijave. Jedino ko je nadležan je Upravni sud. Ovdje se zakoni ne poštuju od onih koji ih kreiraju", kazao je ranije jutros Carević.

Carević
Carevićfoto: Vuk Lajović

U kancelariji Radovića kao podrška su bila i četiri poslanika Demokratske Crne Gore.

U zgradi je bili više od 100 ljudi, vrata su bila blokirana Opštine, kao i sluzbeni ulaz gdje je bilo parkirano vozilo.

foto: Vuk Lajović

Ispred zgrade Opštine su bili policijski inspektori.

Ispred zgrade Opštine su pristalice Demokratskog fronta (DF), Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije (SNP) i Građanskog pokreta URA.

Carević je juče podnio je krivične prijave protiv tri inspektora Upravne inspekcije, kao i protiv odbornice DPS Snežane Kuč i lider budvanskog odbora Crnogorske Vladimira Bulatovića zbog "zloupotrebe službenog položaja, stvaranja kriminalne organizacije za nasilno preotimanje vlasti i upad u službene prostorije".

Carević i Radović su sinoć potvrdili da će ostati u zgradi Opštine.

Oni su tada poručili da očekuju da će upravni inspektori danas sa policijom pokušati da uđu u zgradu Opštine.

Ranije juče službenici Upravne inspekcije Ministarstva javne uprave spriječeni su da u skupštinsku službu Opštine Budva zavedu odluku nove skupštinske većine kojom su smijenjeni Carević i Radović.

Nakon incidenta, inspektori su zatražili asistenciju policije.

To je urađeno na zahtjev vršioca dužnosti predsjednika Skupštine i Opštine Budva Snežana Kuč i Vladimir Bulatović.

Carević je tada kazao da bez sudskog naloga niko ne može da uđe u Skupštinu Opštine, te da je da podnijeta krivična prijava izbog zlupotrebe službenog položaja, jer su pokušali da ljude sa ulice da uvedu u zgradu Opštine.

Radović je tada kazao da je "na sceni pravna hajdučija i da pošto je DPS pravno, politički i na svaki način nadmudren, oni su pokušali silom da uvedu Kuč i Bulatović".

Bonus video: