RP: USSCG služi režimu, a ne interesima radnika

"Nacionalni sindikat i režim Crne Gore su glavni akteri ponižavanja i faktički ekonomskog uništenja zaposlenih u školstvu i zdravstvu", poručuju iz Radničke partije

2541 pregleda 193 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Ranička partija
Foto: Ranička partija

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) ne služi interesima radnika, već crnogorskom režimu za razbijanje i uništenje radničke klase, smatraju u Radničkoj partiji.

"Uloga Unije slobodnih sindikata kao nacionalnog sindikata Crne Gore neshvatljiva je, kada mimo svih zakona u svojem rukovodstvu zadržava penzionisanog predsjednika Sindikata prosvjete Crne Gore i druge. Zaposleni u prosvjeti Crne Gore svjedoci su istine da je i dalje na čelu Sindikata prosvjete osoba koja je pošla u penziju 2019. godine", navodi se u saopštenju koje u ime Opštinskog odbora RP u Podgorici potpisuje Radovan Tošković

Dugogodišnji predsjednik Sindikata prosvjete je Zvonko Pavićević.

"Da li predsjednik Unije slobodnih sindikata Crne Gore u rukovodstvo Unije zadržava penzionisanog Predsjednika Sindikata prosvjete Crne Gore po tajnom dogovoru sa aparatom vlasti kako bi zadržao te kadrove režima kojima i on pripada. Ispada da su svi oni zajedno od strane režima infiltrirani u sindikalne redove kako bi navodno štitili radnička prava koja su oni svojom izdajom poodavno uništili ili je nešto drugo u pitanju? Da li je Predsjednik Unije u rukovodstvo Unije zadržao Predsjednika sindikata Prosvjete Crne Gore što je isti u rukovodstvu Unije Potpredsjednik, član Ekonomsko-socijalnog savjeta, član Tenderske komisije za privatizaciju, član Komisije za tumačenje kolektivnog ugovora i Predsjednik Upravnog odbora Agencije prosvjetnih radnika? Predsjednik Unije i Predsjednik sindikata Prosvjete da javno saopšte da li je tačno da Predsjednik sindikata Prosvjete ima mjesečnu nadoknadu 500 evra od Sindikata prosvjete Crne Gore, da li kao član Ekonomsko-socijalnog savjeta ima nadoknadu od 150 evra, a kao član Tenderske komisije za privatizaciju nadoknadu od 300 evra, neka javno saopšte koliko Predsjednik sindikata Prosvjete od istog dobija za gorivo i telefon, a koliko novca Sindikat prosvjete izdvaja za plaćanje telefonskih računa članovima familije, koliko košta i iz kojih sredstava se plaća registracija i amortizacija službenog automobila kojeg vozi Predsjednik sindikata Prosvjete i od čijeg je novca kupljen službeni automobil od 25000 evra", kazao je Tošković.

On je pozvao čelnike USSCG i Sindikata prosvjete da saopšte da li i koliko novčane nadoknade ima predsjednik Sindikata prosvjete zato što je isti predsjednik Upravnog odbora Agencije prosvjetnih radnika i potpredsjednik Unije sindikata.

"Usljed ovakvih dešavanja u Uniji sindikata neminovno se nameće pitanje šta je smisao i karakter postojanja Unije sindikata i čijim interesima služi? Sigurno je da interesima radnika ne služi, već crnogorskom režimu za razbijanje i uništenje radničke klase. Po kom zakonu Predsjednik Unije zadržava u uže rukovodstvo Unije, penzionisane predsjednike sindikata i po kom zakonu imaju pozamašne novčane nadoknade imajući u vidu da su oni jedni od glavnih aktera radničke i narodne ekonomsko-socijalne tragedije u Crnoj Gori", navodi Tošković.

On poručuje da su nacionalni sindikat i crnogorski režim glavni akteri ponižavanja i "faktički ekonomskog uništenja zaposlenih u školstvu i zdravstvu".

"Nacionalni sindikat i crnogorski režim su zatvorili na stotine firmi i desetine hiljada radnika istjerali na ulice bez ikakvih primanja. Nacionalni sindikat i režim Crne Gore su glavni akteri ponižavanja i faktički ekonomskog uništenja zaposlenih u školstvu i zdravstvu tako što su učinili da je njihova prosječna plata daleko ispod cijene koštanja minimalne potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu koja sada iznosi oko 644 evra . Sa ovako mizernim primanjima žive ispod ljudskog dostojanstva na tlu Evrope u 21.vijeku što je neshvatljivo zdravom ljudskom razumu da se ovako nešto može desiti u državi Crnoj Gori. Obavezni su čelnici Sindikata Unije i Prosvjete da pred lice javnosti saopšte koliko godina i do kog životnog doba mogu obavljati sindikalne funkcije kao penzionisani predstavnici sindikata. u rukovodstvu. Po kom zakonu u sindikatima mogu biti sindikalisti više decenija, a ne samo dva mandata koliko je predviđeno po Statutu sindikata i zakonu. Dužni su čelnici Sindikata i ostali iz sindikata da javnosti saopšte kolike su njihove plate, da saopšte da su svi regulisali stambena pitanja i na koji način su uvećavali sopstveni kapital. Kolika je njihova zarada od velikog broja službenih putovanja u mnogim zemljama sa ogromnim deviznim dnevnicama na kojim bi im pozavidjeli i ministri inostranih poslova mnogih zemalja. Istina je da nikakve koristi nije bilo od tih putovanja već su nanosili samo zlo radničkom članstvu da bi što poniznije služili režimu zbog čega su ovakvi sindikati i formirani", zaključuje se u Toškovićevom saopštenju.

Bonus video: