Još jedan dokaz o izbornim mehanizmima DPS: Glas, pa posao

Iako je Evropska komisija u više navrata isticala potrebu depolitizacije javne uprave, dokumenta do kojih su došle "Vijesti" pokazuju da vladajuća partija vrši pritisak na službenike sa ugovorima na određeno i pripravnike

100157 pregleda 564 reakcija 105 komentar(a)
Aprcović tokom smjenjivanja kotorske vlasti 2019., Foto: Siniša Luković
Aprcović tokom smjenjivanja kotorske vlasti 2019., Foto: Siniša Luković

Iako je Evropska komisija u više navrata isticala potrebu depolitizacije javne uprave, dokumenta do kojih su došle “Vijesti”, a koje je u predizbornoj kampanji za izbore 2006. i 2016. u Kotoru koristila Demokratska partija socijalista (DPS), pokazuju da ta stranka izbornom podrškom uslovljava produženje radnih ugovora lokalnim službenicima.

Već godinama opozicija upozorava da DPS sa političkim saveznicima popisuje službenike u državnoj upravi, kontroliše njihov izlazak na birališta, a opoziciono nastrojenima čak uzima i dokumenta dok ne prođu izbori.

Koliko DPS ima glasača u Opštini
Koliko DPS ima glasača u Opštinifoto: Vijesti

Do sada međutim za to nije postojala javna potvrda.

“Vijesti” su došle do spiskova koji potvrđuju da DPS vodi evidenciju službenika zaposlenih na određeno vrijeme u lokalnim upravama, u ovom slučaju u Kotoru, kako bi obezbijedio glasove - iskorištavajući njihov nedefinisani radni status i mogućnost ostanka bez posla.

Na spisku službenika-namještenika na određeno vrijeme na nivou Opštine Kotor iz 2016. i 2006. su i pripravnici i službenici po ugovoru.

Dokumenta je sačinio tadašnji Sekretarijat za opštu upravu Opštine Kotor, a koristio ih je DPS.

Na njemu je pred lokalne izbore u Kotoru 2006. evidentirano 23 službenika. Sa “plus” su označeni oni koji podržavaju DPS, a sa “minus“ oni koji nijesu njihovi glasači. Pored njihovih imena su podaci o radnom mjestu, prestanku radnog odnosa i završenoj školi.

Takođe, DPS posjeduje i spisak funkcionera, rukovodilaca, službenika i namještenika na neodređeno vrijeme u Opštini Kotor 2016, kao i spisak radnika zaposlenih na dan 31. 12. 2015. u Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora.

Osim oznaka “plus” i “minus“, pored njihovih imena naznačeno je i kojoj partiji pripadaju, ako nijesu za DPS - na primjer i Hrvatskoj građanskoj inicijativi.

Pored nekih imena piše i da sa njima treba da razgovoraju pojedini funkcioneri DPS-a, pa se pominje ime Marije Ćatović (poslanica DPS-a, nekadašnja predsjednica Opštine Kotor) i Ivo Magud (tadašnji direktor direkcije, sadašnji sekretar za finansije.

Navodi se da od ukupnog broja zaposlenih u Opštini Kotor DPS ima 107 glasača, dok 69 nijesu njihove pristalice.

Isto je i sa dokumentom iz 2006. Na spisku službenika zaposlenih na određeno vrijeme u Sekretarijatu za opštu upravu Opštine Kotor iz 2006. je 18 službenika zaposlenih na određeno vrijeme, kao i tri pripravnika i šest zaposlenih po ugovoru.

Sa “plus” su označeni oni koji podržavaju DPS, a sa “minus“ oni drugi. Pored njihovog imena nalaze se i podaci o tome kada im prestaje radni odnos, odnosno pripravnički staž.

“Vijesti” su ranije objavile da DPS ima pristup podacima o građanima koji nisu dostupni ostalim partijama, a koji su sadržani u bazi podataka Centralnog registra stanovništva (CRS) MUP-a.

Na osnovu njih aktivisti vladajuće partije procjenjuju da li će ih građani glasati na izborima.

Državno tužilaštvo je u vezi sa ovim otvorilo izviđaj, a do sada je DPS ignorisao pitanja u vezi sa “spiskovima”.

Odgovarajući na pitanje da li parlamentarni i izbori u nekoliko opština, među kojima i u Kotoru 30. avgusta mogu biti fer, s obzirom na to da je DPS jedina partija koja ima podatke koje sadrži CRS, predsjednik Milo Đukanović je juče kazao da je dobio odgovor da to nema nikakve veze sa nekom ilegalnom aktivnošću bilo koje partije.

“Dobio sam informaciju da se dio tog materijala, prema pisanju javnosti u onom periodu prelazne vlade, uoči izbora 2016, na neki način našao van zvaničnih evidencija MUP-a”, naveo je Đukanović na pres konferenciji nakon razgovora sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.

On je aludirao na tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova iz opozicije Gorana Danilovića, protiv koga je DPS 2016. podnio prijavu, ali je tužilaštvo u međuvremenu odbacilo.

Lider DPS-a je rekao da je unaprijeđen izborni ambijent i poručio da će se založiti za to da svi zainteresovani parlamentarni subjekti imaju potpuno ravnopravne uslove za učešće na izborima i da institucije sistema obave svoj posao kako bi obezbijedili da izbori proteknu u demokratskoj i fer atmosferi.

“Imali smo ocjenu relevantnog posmatrača, većinu preporuka smo ispunili. Uporno smo pozivali sve konkurente da sjednu za sto i pokušaju da riješe ona pitanja za koja je potrebna dvotrećinska podrška”, kazao je Đukanović.

Demokrate danas podnose prijavu zbog povrede izbornih prava i zloupotrebe podataka

Demokratska Crna Gora danas bi trebalo da podnese krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv čelnika DPS, za koje smatraju da su počinili više krivičnih djela koja su u vezi sa izborima.

Prijava je protiv Đukanovića, Željka Aprcovića, tadašnjeg predsjednika kotorskog DPS-a, kao i protiv NN lica iz MUP-a i drugih NN lica.

“Na teret im se stavljaju više krivičnih djela i to stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, povreda prava glasanja, povreda slobode opredjeljenja pri glasanju, povreda tajnosti glasanja, neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka...”, navodi se.

Demokrate navode da je “na čelu kriminalne organizacije u vrijeme izvršenja ovih krivičnih dijela bio Đukanović, koji je svjesno i voljno, organizovao kriminalnu grupu, kako bi zloupotrebom službenog položaja neovlašćeno prikupili podatke o ličnostima iz baza koje vodi MUP, vršili popis birača, iste pratili i uticali na njihovo opredjeljenje, čime su počinili više krivičnih dijela”.

Kao člana organizovane kriminalne grupe naveli su Aprcovića, sadašnjeg gradonačelnika Kotora, čiji je zadatak bio, kako navode, da ova krivična djela vrši na području Kotora.

U krivičnoj prijavi zahtijevaju saslušanje Đukanovića, Aprcovića..., vještačenje baza podataka, izuzimanje računara iz prostorija OO DPS Kotor i DPS Crne Gore, kontrolu mail adresa i slične radnje. Za lica koja su iz Kotora pominjana u aferi “Spisak” su u krivičnoj prijavi tražili da svjedoče pred tužilaštvom.

Prijavu potpusuju članovi predsjedništva, bivši gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić, Velizar Kaluđerović i Neven Gošović.

Na izborima 2016. pobjedila je opozicija, ali je DPS sa saveznicima prošle godine preuzeo vlast uz podršku prebjegle Brune Lončarević, tadašnje odbornice SDP-a.

Bonus video: