DF: I sa američkih adresa stižu upozorenja oko manipulacija Đukanovića, koji je izrežirao državni udar

"Uz ocjenu da korupcija i nepotizam vlasti Đukanovića cvjetaju na svakom koraku, Fridom haus naziva državni udar navodnim"

12809 pregleda 4 komentar(a)
Detalj sa suđenja za "državni udar", Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj sa suđenja za "državni udar", Foto: Screenshot/TV Vijesti

Dokle je dogurala jeftina skalamerija od optužnice protiv Demokratskog fronta (DF) za navodni "državni udar", najbolji pokazatelj je što čak i sa američkih adresa stižu jasna upozorenja oko manipulacija predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je državni udar izrežirao kao rezervno rješenje u slučaju gubitka parlamentarnih izbora 2016. godine, saopšteno je danas iz DF.

Iz tog političkog saveza su se oglasili povodom ocjene Fridom hausa da je u Crnoj Gori pogoršan rezultat u oblasti vladavine prava u dijelu pravni postupci, sa 2 na 1, "jer haotične i netransparentne procedure koje prate suđenje optuženima za državni udar iz 2016. odražavaju nedostatak odgovarajućeg procesa u krivičnim postupcima".

Iz DF su kazali da je Đukanović uveo Crnu Goru u NATO "da ne bi bile aktivirane brojne međunarodne optužnice za državni šverc i kriminal, za njega i Prvu familiju, te da svojim vazalnim stavom omekša osude međunarodne zajednice i, konkretno, Sjedinjenih Američkih Država (SAD)".

"Ali i pored toga, upravo američki Fridom haus, respektabilna organizacija svjetskog ranga, koja se bavi ljudskim pravima i promovisanjem demokratije u svijetu, juče je jasno i nedvosmisleno ukazala na neodrživost jeftinog scenarija "državnog udara" u Crnoj Gori, koji kod građana već odavno djeluje kao jeftina farsa. Uz ocjenu da korupcija i nepotizam vlasti Đukanovića cvjetaju na svakom koraku, Fridom haus naziva državni udar navodnim. A izvještaj o "državnom udaru" haotičnim i konfuznim. Po ocjeni te američke organizacije, tvrdnje Đukanovića i tužilaštva su, kako se navodi bez dokaza. Zato je u Izvještaju Fridom hausa pocrtano da su, povodom presude liderima DF nakon sudskog postupka, sprovedenog, kako ističu "u znaku konfuzije i nejasnoća", događaji iz 2019. pokazali "ozbiljne nedostatke u transparentnosti i otvorenosti, i u odgovornosti pravosudnog sistema"", poručili su iz DF.

Oni navode i da se uz sve navedeno, "postavlja pitanje "Ako već i američke organizacije svjetskog ranga, koje istražuju i domete "Montenegro demokratije", jasno ukazuju na početnički izrežirani državni udar Đukanovića i njegove pravosudne družine, šta još, i ko treba da sagleda otrcani sudski proces koji se raspao po svakom osnovu".

"I da li će sudovi u Crnoj Gori i dalje slijepo odrađivati diktate Đukanovića, kao njegove sudske ekspoziture, u cilju obračuna s DF i demokratijom? DF cijeni objektivnost Fridom hausa, i upućuje tu američku organizaciju da dodatno rasvijetli režiranje navodnog državnog udara 2016. preko matrice bombaške afere u Crnoj Gori 1907. godine, kad je "glavni bombaš" navodno donio bombe iz Kotora i lično ih predao ministru unutrašnjih djela, pa je 1908. bez krivice na robiju poslato dvanaest osnivača Narodne stranke. DF ukazuje i na podudarnost oba jeftina scenarija: navodni teroristi su 1907. htjeli da ubiju knjaza Nikolu, a 2016. knjaza Mila, ali je "ratni" plan za Đukanovića bio da on, nakon telefonskog poziva, dobrovoljno došeta u zgradu Skupštine Crne Gore, kod zabarikadiranih poslanika, da ga oni u Skupštini na miru eliminišu. Dakle, Fridom haus može jasno vidjeti da su neki monstruozni umovi, s Đukanovićem na čelu, diletantski prenijeli "bombašku aferu" iz 1907. u 2016. godinu", poručili su iz DF.

Iz tog političkog saveza su kazali i da će s pažnjom pratiti i "eventualne nove scenarije Đukanovića za još koji "državni udar" DF na predstojećim parlamentarnim izborima 30. avgusta ove godine".

"Ovog puta u nadi da će novi scenario djelovati bar malo smislenije od prethodnog petparačkog. DF podsjeća javnost i da je u maju ove godine, zbog diktature Mila Đukanovića, Fridom haus smjestio Crnu Goru u tamnu zonu tzv. "hibridnih režima", zbog čega Crna Gora više ne pripada kategoriji demokratskih zemalja", zaključuje se u saopštenju DF.

U slučaju "državni udar", lideri DF, Andrija Mandić i Milan Knežević, između ostalih, prvostepenom presudom osuđeni su na po pet godina zatvora u predmetu pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Bonus video: