Marković: Adria tur primjer neodgovornog odnosa, dozvolili smo turnir, ali po pravilima NKT

"Nijesmo htjeli popustiti niti pod pritiskom zvučnih imena u sportu kojima odajemo poštovanje i divimo se, ali niti velikim finansijskim korporacijama koje su stajale iza turnira i njihovih finansijskih interesa", rekao je Marković

32890 pregleda 569 reakcija 89 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Twitter/gov.me
Duško Marković, Foto: Twitter/gov.me

Premijer Duško Marković kazao je da je teniski turnir Adria tur, koji je tebalo da se održi i u Crnoj Gori, "primjer bezumnog i neodgovornog odnosa po zdravlje stanovnika".

"Pisalo se u medijima, izlazile su kolumne, Fejsbuk pametnjakovići su širili Crnom Gorom da je napravila ozbiljnu grešku, propust što nije dozvolila održavanje toga turnira. Ne, to nije istina. Dozvolili smo, ali po pravilima NKT i nijesmo htjeli popustiti niti pod pritiskom zvučnih imena u sportu kojima odajemo poštovanje i divimo se, ali niti velikim finansijskim korporacijama koje su stajale iza turnira i njihovih finansijskih interesa. Tada smo rekli da je zdravlje stanovnika na prvom mjestu i danas smo ponosni na tu odluku", rekao je Marković u Skupštini odgovorajući na pitanje Andrije Nikolića (DPS).

Nikolić je pitao Markovića i šta Vlada planira da preuduzme da suzbije moguće posljedice pandemije koronavirusa, ako dođe do novog talasa u Crnoj Gori.

Marković je odgovorio da se ne zna do kada će trajati epidemija i kakav će biti intenzitet i njene posljedice, kada ćemo imati vakcinu. Pozvao je građane da svi daju doprinos u prevazilaženju ove krize.

"Pred nama su ova i brojna druga pitanja. Uradili smo sve da u prvoj fazi suzbijemo pojavu virusa i spriječimo njegovo širenje. Postigli smo odlične rezultate koji su prepoznati nadaleko izvan naših granica. Uložili mnogo truda i finansijskih sredstava da sačuvamo zdravlje naših građana", kazao je Marković.

Podsjetio je da je Vlada obezbijedila dva paketa mjera za podršku ekonomije, a treći paket mjera se intenzivno priprema i on će imati razvojni karakter.

"Znam da neće biti lako, ali odlučnost, odgovornost i istrajnost najbolja su garancija da ćemo se uspješno izboriti sa svim izazovima. Borićemo se za svako radno mjesto s kraja na kraj Crne Gore jer ono danas vrijedi više nego ikada do sada.

Bilo je i primjera neodgovornog odnosa koji ne bi bili vrijedni pomena da ne predstavljaju opasnost, novi slučajevi se isključivo mogu povezati sa nekoliko pojedinaca koji su izigrali mjere NKT", kazao je Marković.

Dodao je da se prisustvo na utakmici u Beogradu direktno može povezati sa klasterom u Budvi, koji trenutnoi broji 11 oboljelih, ali i tri dodatna slučaja unosa virusa koji za sada nijesu rezultirala sekundarnim obolijevanjem.

"Čak 31 slučaj u rožajskom klasteru sa širenjem na Bar i Ulcinj se povezuje sa nedozvoljnemi graničnim kretanjem u Opštini Tutin u Srbiji. Ukupno 42 od 59 slučajeva ili 76 odsto. Epiodom istraživanje u toku je za 12 novih slučajeva sa sličnim indicijama unosa. Nauka je jasna u jednoj stvari - ako se ne poštuju mjere – fizičko distanciranje, nošenje, maski, pranje ruku, vrlo vjerovatno doći do novog talasa obolijevanja i prije jeseni, odnosno prije nego što smo očekivali", rekao je Marković.

Zabrinjava, kako je dodao, da smo opet izloženi importaciji sa više strana nego martu, i da je broj kontakata oboljelih vrlo visok.

Podsjetio je da se Crna Gora suočava se desetkovanom posjetom turista, ali ne smije se s tim pomiriti, pa je u okviru NKT formiran poseban turistički štab koji svakodnevno analizira scenarije i razvija procedure i planove kako bi došao što veći broj turista, a sa što manje rizika za zdravlje građana.

Marković: Unapređenje i zaštita nacionalnih zajednica je stalni zadatak društva

Predstavnik Kluba poslanika manjinskih partija Genci Nimanbegu pitao je Markovića kako je zadovoljan radom i rezultatima Vlade od formiranja u vezi sa unapređenjem prava i položaja manjinskih naroda u sprovođenju Ustava. Marković je odgovorio da se, iako je Crna Gora primjer multikulturalnog sklada, mora snažiti kariku multikulturalizma.

On je ocijenio da je unapređenje i zaštita nacionalnih zajednica je stalni zadatak i privilegija društva koja se mora njegovati.

“Mnogi ovu temu devalviraju kroz dnevno-političke aranžmane”, kazao je Marković.

Bonus video: