osma godišnjica pregovora

Drljević: U EU ne ulazi Vlada ili pojedinac, svi segmenti društva treba da se integrišu

"Bez obzira na to da li smo u Vladinim institucijama, nevladinim organizacijama, da li dolazimo iz medijske zajednice ili različitih političkih partija, treba svi zajedno da shvatimo da je ovo proces koji je za dobrobit Crne Gore i njenih građana i da svako u svom segmentu i opsegu svojih odgovornosti doprinese postizanju konačnog cilja, a to je punopravno članstvo Crne Gore u EU", ističe Drljević

5393 pregleda 5 komentar(a)
Drljević, Foto: Vlada Crne Gore
Drljević, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora tokom mandata aktuelne briselske administracije može završiti pregovarački proces i ispuniti sve uslove za punopravno članstvo u EU, ako nastavimo marljivo da radimo i u narednom periodu, ocijenio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević povodom osme godišnjice pregovora sa EU.

"Crna Gora osmu godišnjicu pregovora sa Evropskom unijom dočekuje sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima i sa tri privremeno zatvorena poglavlja u okviru pregovaračkog procesa. Zvaničnim otvaranjem i posljednjeg pregovaračkog poglavlja briselska administracija je pokazala da politika proširenja ostaje aktivna i u ovim teškim vremenima kad se svi suočavamo sa pandemijom korona virusa i da su vrata EU širom otvorena za nove članice. Do danas, Crna Gora je ostvarila zapažene rezultate, prije svega kad je zakonodavni i institucionalni oblik saradnje sa EU u pitanju, i ono što je važno u narednom periodu je da kroz konkretne rezultate i mjerljivi bilans rezultata pokažemo da su naše institucije i naš zakonodavni okvir koji smo kreirali u prethodnom periodu apsolutno funkcionalni", kazao je Drljević.

Napominje da nas u narednoj fazi pregovaračkog procesa očekuje još dosta posla.

"To se, prije svega, odnosi na vladavinu prava i poglavlja 23 i 24 koja će ostati u fokusu naše pažnje i u narednom periodu. Ono što je pokazao Nezvanični radni dokument Evropske komisije je da u Crnoj Gori možemo da budemo zadovoljni napretkom koji smo ostvarili u ovim poglavljima, prije svega kad je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, borba protiv trgovine ljudima, pranje novca, a iznad svega policijska saradnja i veoma uspješne akcije koje je naša policija sprovodila zajedno sa policijama država članica EU. Naravno, ovo samo treba da bude dodatan podstrek za sve nas koji smo u integracionom procesu, da nastavimo da sa konkretnim, mjerljviim rezultatima dokazujemo da je vladavina prava naš prioritet, jer to je preduslov našeg daljeg napretka kad je proces evropske integracije u pitanju", dodaje Drljević.

Drljević
Drljevićfoto: Vlada Crne Gore

Ističe, ipak, da je primjetno da je u nekim segmentima potrebno dodatno sazrijevanje. "I, prije svega, mislim na oblast političkih kriterijuma, gdje je jako važno da određeni izazovi koji se nalaze pred nama, a to je, prije svega, održavanje parlamentarnih izbora, vraćanje političkog dijaloga u institucije sistema, i potpuna funkcionalnost demokratskih institucija sistema bude u fokusu naše pažnje. To će biti jedan od ključnih preduslova našeg daljeg integracionog procesa", kazao je Drljević.

Naglasio je da u EU ne ulazi Vlada ili jedan pojedinac ili jedna institucija. "U EU ulazi čitavo društvo, svi segmenti našeg društva treba da se integrišu i, bez obzira na to da li smo u Vladinim institucijama, nevladinim organizacijama, da li dolazimo iz medijske zajednice ili različitih političkih partija, treba svi zajedno da shvatimo da je ovo proces koji je za dobrobit Crne Gore i njenih građana i da svako u svom segmentu i opsegu svojih odgovornosti doprinese postizanju konačnog cilja, a to je punopravno članstvo Crne Gore u EU. Ako tako shvatimo ovaj proces, ako nastavimo marljivo da radimo u narednom periodu, vjerujem da za mandata ove briselske administracije možemo da završimo pregovarački proces i da se ispune svi uslovi za naše punopravno članstvo u EU", zaključio je Drljević.