Drljević: Crna Gora pored svih izazova, pokazala da ima dovoljno zrelosti da počne proces zatvaranja poglavlja

"Danas je mnogo značajan datum za nas. Juče smo obilježili osam godina od otvaranja predristupnih pregovora, a danas otvaramo posljednje poglavlje. Osam godina jeste dug period, ali su se okolnosti drastično promijenile kada se pregovaralao u prethodnim ciklusima i sada kada mi pregovaramo"

3468 pregleda 3 komentar(a)
Drljević, Foto: Boris Pejović
Drljević, Foto: Boris Pejović

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Aleksandar Drljević rekao je danas da je Crna Gora pored svih izazova, pokazala da ima dovoljno zrelosti da može da počne proces zatvaranja poglavlja.

On je na sjednici Odbora za politički sistem rekao da je uslov za to da svi subjekti u društvu shvate da moraju doprinijeti dodatnoj demokratizaciji crnogorskog društva i jačanju institucija.

"Danas je mnogo značajan datum za nas. Juče smo obilježili osam godina od otvaranja predristupnih pregovora, a danas otvaramo posljednje poglavlje. Osam godina jeste dug period, ali su se okolnosti drastično promijenile kada se pregovaralao u prethodnim ciklusima i sada kada mi pregovaramo", naveo je Drljević.

On je poručio da moramo da budemo svjesni situacije koja je bila na nivou EU u prethodnom periodu, činjenice da je jedna država odlučila da napusti klub, migrantske krize i finansijske krize, zatim i pandemijske krize.

'Uz sve to mi smo uspjeli da zaokružimo ovaj ciklus današnjim otvaranjem poslnednjeg pregovaračkog poglavlja i prihvatanjem nove metodologije o pristupanju EU . Time smo pokazali još jednom spremnost da smo svjesni izaszova poglavlja 23 i 24 i da smo spremni da prihvatimo i novi izazov koju nova metodologija nosi", kazao je Drljevic.

Podsjetio je da nova metodologija sama po sebi ne donosi neka epohalni iskorak, kada je pregovaranje u pitanju samo na određen način dodatno ističe važnost i političkih kriterijuma i pravosuđa i vladavine prava.

"Mi moramo da budemo svjesni činjenice da Crna Gora pregovara do sada po najstrožijim kriterijuma vladavine prava, pitanje reforme javne uprave I nepristrasnog pravosudja, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala . Nedavno objavljen neformalni dokument EK o poglavlju 23 i 24 pokazao je da napredak postoji. Mozemo da razgovaramo da li je taj napredak veći ili manji da li smo mogli da budemo bolji u nekim oblastima. Ja duboko vjerujem da jesmo", kazao je Drljević.

On je rekao da šta god Vlada radila u pregovaračkoj strukturi, svaki segment društva, parlament i političke partije, koje su aktivni učesnici ovog pregovaračkog procesa moraju da daju svoj doprinos.

"Sve on što mi radimo izvan političkih kriterijuma ostaće u sjenci slike koja jeste a to je da nam nije parlament funkcionalan i da nam nedostaje političkog dijaloga i razgovora između političkih subjekata, da mi imamo neke od ključnih institucija čije čelnike, zbog neadekvatnog i nedovoljnog političkog dijaloga ne možemo da izaberemo", rekao je Drljevic.

Postavlja se pitanje, kako je dodao, da li država koja je toliko odmakla u preogovoračkom procesu može više da nosi teret političkih kriterijuma.

"I to je opomena svima nama da moramo da shvatimo da svi moramo da doprinesemo dodatnoj demokratizacji crnogoskog društva, dodatnom jačanju institucija, to će uslovljavati naš dalji napredak", poručio je Drljević.

Bonus video: