RP: Većina građana protiv usvajanja zakona i istopolnom partnerstvu

"Ako zakon bude izglasan takoreći odglumljenim nadmudrivanjem pojedinih poslanika od strane predlagača, radiće se o nametanju zakona kakvom se građani Crne Gore većinski protive što bi još jednom dokazalo nepostojanje demokratije", saopšteno je iz Radničke partije

2413 pregleda 149 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Ranička partija
Foto: Ranička partija

Usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola i njegovo stupanje na snagu bi dovelo i do povrede načela ustavnosti i zakonitosti, jer ne bi bio saglasan sa Ustavom Crne Gore, saopšteno je iz Radničke partjie.

U toj partiji ocjenjuju da bi se, u slučaju izglasavanja zakona, radilo o nametanju zakona kakvom se, kako tvrde u RP, građani Crne Gore većinski protive, što bi "još jednom dokazalo nepostojanje demokratije."

"Vrijeme u Crnoj Gori je vrijeme koje po svemu sudeći ne odgovara vremenu koje se zamišlja kada se spomene Evropa i 21.vijek. Građani Crne Gore žive u sistemu koji je daleko od demokratije. Tome u prilog najbolje govore trenutna politička dešavanja u Budvi i šire. Daleko smo mi od Evropske unije na čije se vrijednosti LGBT populacija poziva ne bi li se što prije donijeli zakoni kakvi njima odgovaraju. Procenat građana Crne Gore (diskriminisanih po osnovu seksualne orijentacije) sigurno nije veći od procenta građana Crne Gore nezadovoljnih svojim socio-ekonomskim položajem (diskriminisanih po nacionalnoj, vjerskoj i političkoj pripadnosti), a koji svakodnevno putem mirnih protesta, litija i slično izražavaju svoje nezadovoljstvo u nadi da će jednog dana biti ostvarene vrijednosti Evropske unije - pravna država, vladavina prava, demokratija. Zadovoljno društvo se gradi počevši od zadovoljenja potreba većine. Potreba većine nijesu istopolne zajednice/brakovi/životna partnerstva (kako god hoćete da to nazovete) i kao takve ne treba da budu prioritetne, a pogotovo ne u stanju haosa u kakvom se Crna Gora danas nalazi", saopšteno je iz Radničke partije.

"Ustav Crne Gore, u članu 71, propisuje: ,,Brak se može zaključiti samo uz slobodan pristanak žene i muškarca.“ Dalje, Porodični zakon Crne Gore u članu 3 propisuje da se brak zasniva na slobodnoj odluci muškarca i žene da sklope brak. U članu 15 Porodičnog zakona dalje stoji: ,,Brak je zakonom uređena zajednica života muškarca i žene.“ što je prihvaćena zakonska definicija iz koje proizilaze tri obilježja: zasnovanost i uređenost zakonom; zajednica života i različitost polova. Različitost polova je, prema tome, biološka komponenta braka. Konkretnije, samo veza između lica različitog pola može se u našem pravu smatrati kao brak. Jedan od ciljeva braka je produženje vrste, a kao takav jedino se može ostvariti u zajednici dva lica različitog pola", dodaju iz RP.

Iz Ustava i Porodičnog zakona, kako navode, "nedvosmisleno proizilazi da samo zajednica muškarca i žene može biti smatrana brakom i kao takva proizvoditi prava i dužnosti koja se vezuju za brak".

"Shodno tome, predlog Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola ne sadrži, niti može sadržati obrazloženje koje se tiče ustavne osnovanosti za donošenje ovog zakona. Pored toga, predlog ne sadrži ni objašnjenje, tj.pojmovno značenje korišćenih izraza poput životnog partnerstva, partnera, registra životnog partnerstva... Ovi izrazi izazivaju slutnju da se njima pokušava izigrati Ustav i zaobići pojam i definicija braka, tako što predlagač ovog zakona koristi do sada neupotrijebljene i nepoznate pojmove u crnogorskom zakonodavstvu. Očigledno je da predlagač zakona želi učiniti da životno partnerstvo ima isto dejstvo kao i brak, želi brak između lica istog pola zamaskirati u nešto što je malo blažeg prizvuka, a to je životno partnerstvo. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u Izvještaju o sprovedenoj analizi procjene uticaja propisa navodi kako je izraz životno partnerstvo ,,najbolji pravni okvir za uređenje odnosa ovih lica u državama poput Crne Gore u kojima ne postoji visok stepen podrške populacije da se pravo na brak učini dostupnim i partnerima istog pola“. Nije li ovo u prenesenom značenju isto što i ,,najbolje izbjegavanje Ustava i zakona uvođenjem pojma – životno partnerstvo, u cilju davanja skoro pa jednakih prava i dužnosti iz braka licima istog pola, u državi kakva je Crna Gora, čiji građani i veliki dio poslanika to ne podržavaju“. Može se zaključiti da se ovdje radi o pokušaju provlačenja ustavom i zakonom zabranjenih instituta i djelovanja, zapakovanih u naizgled lijepe riječi državne uprave. Ako zakon bude izglasan takoreći odglumljenim nadmudrivanjem pojedinih poslanika od strane predlagača, radiće se o nametanju zakona kakvom se građani Crne Gore većinski protive što bi još jednom dokazalo nepostojanje demokratije. Usvajanje ovakvog zakona i njegovo stupanje na snagu bi u krajnjem dovelo i do povrede načela ustavnosti i zakonitosti, jer ne bi bio saglasan sa Ustavom Crne Gore", zaključuju u Radničkoj partiji.

Bonus video: