Socijala ostala tajna, izbori na pragu

DPS iz proceduralnih razloga osporio saslušanje Milutina Simovića o isplati pomoći za ugrožene građane iz tekućeg budžeta

23653 pregleda 126 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) juče nijesu podržali predlog da skupštinski Odbor za antikorupciju raspravlja o isplati socijalnih davanja iz tekuće budžetske rezerve, što je Vladi omogućeno izmjenama Zakona o finansiranju političkih partija pod plaštom potrebe da se pomogne građanima tokom epidemije.

Ta vrsta isplate je bila zabranjena zakonom pola godine prije izbora, ali je izuzetak napravljen odlukom vladajuće većine u parlamentu nakon što je premijer, inače zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković u martu poručio da sadašnja “situacija nameće potrebu izmjene odgovarajućih normi zakona... i ukidanje ograničenja za vrijeme ugroženosti javnog zdravlja”.

Poslanici opozicije nijesu prisustvovali glasanju pošto što su odbijeni svi njihovi predlozi i upozorenja o mogućim zloupotrebama, uključujući i amandman SDP-a da skupštinski odbor kontroliše isplatu socijale.

Iz DPS-a je tada poručeno da bi Odbor za antikorupciju mogao biti nadležan, posebno jer je na njegovom čelu opozicioni zvaničnik - Predrag Bulatović (Demokratski front).

Parlamentarni izbori, kao i lokalni u četiri opštine, zakazani su za 30. avgust. Izmijenjenim članom Zakona o finansiranju partija “zabranjuje se sa tekuće budžetske rezerve sa državnog i sa lokalnog nivoa dodjela socijalnih davanja u godini u kojoj se održavaju lokalni ili parlamentarni izbori, osim u slučaju ratnog stanja, vanrednog stanja, epidemije ili pandemije zaraznih bolesti“.

Na dnevnom redu Odbora za antikorupciju juče je bio predlog odluke o održavanju kontrolnog saslušanja vicepremijera Milutina Simovića, ministra finansija Darka Radunovića i ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića o raspodjeli sredstava za socijalna davanja. Dodaje se da bi se podaci ticali perioda od početka godine do raspisivanja parlamentarnih izbora.

Informacije o isplati iz tekuće budžetske rezerve proglašeni su tajnim, jer su ih civilni sektor i opozicija u više navrata tražili od Vlade zbog sumnje da se na taj način kupuju glasovi na izborima.

Na to je ukazivano i tokom rasprave o izmjenama zakona.

Predrag Bulatović rekao je juče “Vijestima” da je za prvu tačku sjednice Odbora “predložio donošenje odluke o zakazivanju kontrolnog saslušanja o trošenju budžetskih sredstava za socijalna davanja, a nakon izmjena zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja”.

“Poznato je da je tim zakonom bilo zabranjeno dodjeljivati u izbornoj godini socijalna dodavanja. Navodno zbog epidemije DPS je nedavno izmijenio tu normu. Mi smatramo da je to DPS uradio da za svoje potrebe zloupotrijebi ta sredsva i da onemogući kontrolu trošenja. Do dana raspisivanja izbora, a to su dva mjeseca, DPS je mogao da radi šta god hoće. Kontrolno saslušanje i informacija o tome jeste mogućnost da se obavi kontrola”, rekao je on.

Odbor za antikorupciju u izbornoj godini treba da kontroliše socijalna davanja: Bulatović
Odbor za antikorupciju u izbornoj godini treba da kontroliše socijalna davanja: Bulatovićfoto: Savo Prelević

Bulatović kaže da je DPS tražio skidanje ove tačke dnevnog reda iz navodno proceduralnih razloga. “Ja to nijesam stavio na glasanje, već sam odložio sjednicu i poručio DPS-u da se preko zamjenika izjasne da li su spremni za raspravu na ovu temu i u kom formatu”, kaže predsjednik Odbora.

Njegov zamjenik Danijel Živković (DPS) kazao je “Vijestima” da procedura nije poštovana i da će biti održana nova sjednica sa tim dnevnim redom. Do tada, kako je kazao, DPS će zauzeti stav po tom pitanju.

“Odbijanje rasprave od strane DPS-a biće dokaz da su ove izmjene zakona urađene zbog grube zloupotrebe državnih resursa u susret izborima i to za potrebe DPS-a, a ne zbog korone i brige za građane”, tvrdi Predrag Bulatović, koji će sjednicu najvjerovatnije zakazati za narednu sedmicu.

Pripreme za izbore počele, DIK objavio rokove

Državna izborna komisija već je objavila kalendar izbornih radnji, prema kojima partije već za devet dana mogu da počnu sa predajama izbornih listi. I dok će članice vladajućeg saveza uglavnom izaći samostalno na izbore, opozicione partije još nisu odlučile da li će predavati izborne liste ili bojkotovati glasanje zbog, kako tvrde, nikad gorih izbornih uslova.

Kalendar za izbore
Kalendar za izborefoto: Vijesti

DPS najvjerovatnije samostalno izlazi na izbore, jedino Liberalna partija može biti kao i prethodnih godina pridruženi član. Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate Ivana Brajovića, kako su objavili, nastupaju samostalno. U vlasti je procjena da će pojedinačni nastup obezbjediti više mandata.

Iz SD-a juče je saopšteno da je Predsjedništvo partije na sjednici u proširenom sastavu, jednoglasno odlučilo o samostalnom nastupu. “Predsjednik SD-a Ivan Brajović rekao je da je podrška SD-u sa posljednjih lokalnih izbora duplo veća nego na prethodnim parlamentarnim izborima. Kako je dodao, kadrovi ove partije imaju konkretne rezultate u oblastima koje vode, i za njih politika nije politikanstvo, već ozbiljan svakodnevni rad. On je istakao i da brojni argumenti idu u prilog odluci o samostalnom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima, koju članovi, aktivisti i simpatizeri podržavaju, uvjereni u odličan rezultat”, prenosi SD u saopštenju.

Socijaldemokrate
Socijaldemokratefoto: Socijaldemokrate Crne Gore

U Bošnajčkoj stranci juče su rekli “Vijestima” da se pripremaju za samostalan nastup na izborima, ali da još odluka nije donijeta.

Iz albanskih partija najavljeno je da će oni ovaj put pokušati da izađu sa zajedničkom listom. Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori pozvao je prije tri dana političke subjekte Albanaca, odnosno njihove vođe, da postignu sporazum za učešće na izborima jedinstvenom listom - „Nacionalna lista Albanaca u Crnoj Gori“.

“Vjerujemo da je ova želja većeg dijela albanskih birača u Crnoj Gori, koji tradicionalno glasaju za nacionalne subjekte, a isto tako vjerujemo da će imati i podršku naše dijaspore. Red je da se objedinjavanje nacionalnih subjekata vrši oko jedne stvari, oko političke platforme, koja će obuhvatiti sve probleme sa kojima se danas suočavaju Albanci u Crnoj Gori, prema prednostima – od sačuvanja nacionalnog identiteta, sprečavanja asimilacije, proporcionalnog i dostojanstvenog predstavljanje u institucijama, decentralizacije lokalne uprave, problematike obrazovanja na albanskom jeziku, poštovanja nacionalnih prava pa do investicija i trajnog ekonomskog razvoja svih centara gdje žive Albanci u Crnoj Gori. Ista platforma će biti i preduslov za učestvovanje ili ne Albanaca u budućoj vlasti u Crnoj Gori. Ovo mogu biti neka od načela na kojima treba da se gradi sporazum i vjera albanskih glasača u Crnoj Gori, za zajedničku nacionalnu listu za buduće parlamentarne izbore”, navodi se u saopštenju.

Opozicija bez odluka o izlasku na birališta

U opozicionim partijama juče nijesu mogi da saopšte odluke o izlasku na izbore, jer one još formalno nijesu donijete. Iako se zvanično govori o tome da su izborni uslovi nikad gori, zasada sve informacije ukazuju da će većina partija vjerovatno predavati izborne liste.

Lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković nedavno je pozvao kolege na dogovor, ali je većina partija ignorisala poziv. U SNP-u razmišljaju koja je najbolja opoziciona opcija za dobar rezultat, ali su u slučaju da dogovora ne bude spremni na samostalnu listu.

U međuvremenu je iz Demokratskog fronta stigao poziv na zajednički nastup, ali ni na to nije bilo ozbiljne reakcije iz ostalog dijela opozicije.

Više nezvaničnih sagovornika reklo je da je DF navodno spreman sam da izađe na izbore, uz podršku nekih manjih prosrpskih stranaka i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. U tom savezu, međutim, kažu da odluka nije donijeta.

Zasada je sigurno da najvjerovatnije SDP izlazi sam, kao i da se oko GP URA i Demokrata okupljaju manje partije, odnosno istaknuti pojedinci.

SDP vjerovatno samostalno, URA odlučuje, Demos uz Demokrate: Sa sastanka opzicije
SDP vjerovatno samostalno, URA odlučuje, Demos uz Demokrate: Sa sastanka opzicijefoto: Boris Pejović

Potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović rekao je juče da se “jedan broj opozicionih političkih subjekata sprema da izađu na takve izbore”.

“U svjetlu tih okolnosti mi ćemo svakako na partijskim organima iznijeti stavove. Što se tiče Demokrata, mi smo davno predstavili naš plan sa sedam tačaka koji sadrži sve od bojkota parlamenta do bojkota izbora”, rekao je on na pres konferenciji.

Poslanik Neđeljko Rudović, koji je prišao Demosu koji posljednjih dana nastupa zajedno sa Demokratama, rekao je da je “bio jedinstven stav svih opozicionih partija da ukupna situacija nalaže da izbori budu odloženi i da se uz pomoć međunarodnih organizacija dogovore o nekim fundamentalnim uslovima za njihovo održavanje”.

“Odgovor na takav pristup je bilo brzopotezno zakazivanje izbora za 30. avgust, jer neko očekuje da će tako za sebe pribaviti korist jer će preduprijediti erupciju nezadovoljstva i spoznaje dokle nas je doveo ovaj sistem. Mislim da je dužnost svih nas da dobro izmjerimo na koji se način odnijeti prema ovome što nam pokušavaju nametnuti i donesemo odluku koja neće obradovati DPS. Postoji više modaliteta, organi Demosa će o svemu razgovarati i zauzeti stav”, rekao je on.

Centar za demokratsku tranziciju predložio je Nacionalnom koordinacionom tijelu da raspravlja o uslovima održavanja izbora s obzirom na ponovljenu epidemuju korone.

Oni traže da NKT hitno usvoji pravila i smjernice u vezi sa izborima u uslovima korona virusa.

Krapović: Ako se dogovore svi, mi nećemo biti problem

Komentarišući ponudu DF-a na jedinstvo, Dragan Krapović je kazao da je “trenuti fokus odbrana Ustava i demistifikacija afera koje nam se stavljaju na teret”.

“U prethodnom periodu je bilo užasnih izjava i političkih djelovanja koji podrivaju građanski koncept Crne Gore, mi se sa takvim izjavama nikada ne možemo složiti. Nikada na taj način ne možemo djelovati. Međutim, ako svi opozicioni politički subjekti odluče da je tako nešto potrebno, mi ćemo biti najmanji problem.

Biće kako opozicija kaže neka se dogovore, pa ćemo vidjeti. Predlagali smo odlaganje izbora i zbog epidimiološke situacije, ali i zato što nema uslova za slobodne i fer izbore. Nadam se da samo neće biti razdvojeni izbori u Budvi, o čemu provejava informacija”, rekao je Krapović.

Bonus video: