Dvotrećinska većina u Skupštini opet na ispitu

Čabarkapa, Popović Kustudić i Joksimović i ranije su konkurisali za članstvo u Sudskom savjet

9256 pregleda 1 komentar(a)
Poslanica DPS-a Marta Šćepanović, Foto: Boris Pejović
Poslanica DPS-a Marta Šćepanović, Foto: Boris Pejović

Konsultativno saslušanje kandidata za četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika zakazano je za petak 10. juli, a u pitanju je oglas koji je okončan još u martu.

Na njega se prijavilo petoro pravnika i to sudija Višeg suda u Bijelom Polju u penziji Gavrilo Čabarkapa, bivši profesor i advokat iz Plava Ibrahim Husejnović, bivša načelnica Komunalne policije u Tivtu Jadranka Joksimović, inspektorka rada Lidija Kovačević i bivša sutkinja Upravnog suda u penziji i advokatica Ljubinka Popović Kustudić.

Čabarkapa, Popović Kustudić i Joksimović i ranije su konkurisali za članstvo u Sudskom savjetu.

Za izbor članova Savjeta potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, koja ne postoji i zbog čega se oglas ponavlja više puta. Četvoro članova SS je u v.d. stanju već godinu dana jer im je isteko mandat, ali je promjenom zakona on produžen do izbora njihovih nasljednika.

Da dvotrećinska podrška ne postoji potvrdio je nedavno i pokušaj izbora specijalne tužiteljke Lidije Vukčević za vrhovnog državnog tužioca, tokom koga ona nije imala potrebnu većinu za novu funkciju.

Za izbor članova SS iz redova pravnika potrebno je da kandidati imaju 15 godina radnog iskustva na pravnim poslovima, da uživaju lični i profesionalni ugled i da nijesu osuđivani za krivična djela koja čine sudije nedostojnim za obavljanje sudijske funkcije.

Njihovo znanje provjeravaju poslanici na konsultativnom saslušanju pred resornim Odborom za politički sistem, koji treba da predloži četiri kandidata Skupštini.

Na čelu Odbora je Marta Šćepanović (DPS).

Saslušanje pred Odborom obično se svodi na interesovanje poslanika za određene političke dileme ili slučajeve koji imaju takvu konotaciju.

Sudski savjet ima 10 članova. To su predsjednik Vrhovnog suda, ministar pravde, četiri člana bira Konferencija sudija, a četiri Skupština.

Posljednji pokušaj glasanja u Skupštini za izbor članova Sudskog savjeta bio je 31. jula prošle godine, kada podršku poslanika nijesu dobili Popović Kustudić, profesorica na Univerzitetu Mediteran i bivši čalnovi Tužilačkog savjeta Vesna Ratković i Veselin Racković, te viši državni tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović.

Na javni poziv za članove Sudskog savjeta ranije su se javljali bivši sudija u Evropskom sudu za ljudska prava Nebojša Vučinić, bivši sudija Vrhovnog suda Sreten Ivanović, Rajka Nikčević Gazivoda, Sami Mišeri, advokat Tomislav Dedić, Mirko Jovović, bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić, bivši generalni sekretar Skupštine Milan Radović, Rifat Hadrović...

Mandat aktuelnom sastavu Sudskog savjeta je istekao 2. jula 2018. pa je Vlada inicirala izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama.

Izmjenama, koje su usvojene u julu te godine, između ostalog, predviđeno je da se članovima Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika produžava mandat do izbora novih.

Na čelu Sudskog savjeta bio je Mladen Vukčević koji je u decembru podnio ostavku.

Na toj poziiji je sada Vesna Simović Zvicer, kojoj je takođe istakao mandat.

Bonus video: