Đukanović: Unapređenja dječjih prava jedan je od najvažnijih zadataka CG za članstvo u EU

„Crna Gora je veoma ponosna na saradnju sa UNICEF-om i zajednička dostignuća tokom perioda od više od tri decenije, u kojem smo kao država i društvo mnogo toga naučili na planu zaštite i unapređenja prava djeteta“, rekao je Đukanović

5851 pregleda 11 komentar(a)
Sa današnjeg susreta, Foto: Gov.me
Sa današnjeg susreta, Foto: Gov.me
Ažurirano: 08.07.2020. 15:26h

Unapređenja dječjih prava jedan je od najvažnijih zadataka Crne Gore za ostvarenje cilja i punopravnog članstva u Evropskoj uniji (EU), poručio je crnogorski predsjednik države Milo Đukanović.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, razgovarao sa novoimenovanim šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom

„Crna Gora je veoma ponosna na saradnju sa UNICEF-om i zajednička dostignuća tokom perioda od više od tri decenije, u kojem smo kao država i društvo mnogo toga naučili na planu zaštite i unapređenja prava djeteta“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, rezultati ostvareni na planu deinstitucionalizacije, afirmacije ranog obrazovanja, maloljetničkog pravosuđa, prevencije nasilja nad djecom i u brojnim drugim oblastima služe na ponos i Crnoj Gori i UNICEF-u.

Đukanović je govoreći o susretu u Njujorku sa izvršnom direktorkom Henrijetom Fore, podsjetio na zajedničku ocjenu, da saradnja Crne Gore i UNICEF može biti uzoran primjer i model saradnje između države i Dječijeg fonda.

„Pred nama je puno posla u daljem intenziviranju aktivnosti u pravcu implementacije krovnog strateškog dokumenta za period 2019-2023“, naglasio je Đukanović.

Država je, kako je rekao, odlučna da tome nastavi da posvećuje posebnu pažnju i očekuje nastavak snažne podrške UNICEF.

Đukanović je zahvalio UNICEF-u na ostvarenoj saradnji na svim nivoima vlasti i naglasio da je potrebno uložiti dodatne napore za dostizanje Kopenhaških kriterijuma.

„Posvećenost Crne Gore saradnji sa UNICEF-om još jedna je snažna potvrda iskrene privrženosti Crne Gore multilateralizmu i saradnji sa sistemom Ujedinjenih nacija“, poručio je Đukanović.

Crna Gora je, kako je dodao, izabrala svoj strateški pravac, a ka ostvarenju cilja i punopravnog članstva u Evrospskoj uniji (EU) jedan od najvažnijih zadataka je unapređenje stanja dječijih prava.

Šef kancelarije UNICEF Huan Santander je zahvalio na dobrodošlici i prijemu od svih državnih organa, i posvećenosti Đukanovića zaštiti, unapređenju i promociji dječijih rada, i podršci djelovanju UNICEF u zemlji.

Santander je čestitao Crnoj Gori na naporima koje ulaže u borbi protiv pandemije Covid-19, naročito izuzetnom uspjehu u prvom talasu infekcije, dodajući da je Crna Gora bila primjer za cijeli svijet kako se ranim djelovanjem može obuzdati epidemija.

On je naglasio da drugi talas epidemije sa sobom nosi višestruke izazove zaštite ne samo zdravlja, već i ekonomije, finansija i obrazovnog procesa.

„U tom kontekstu, UNICEF će nastaviti da daje podršku Crnoj Gori, kratkoročno i dugoročno, sa posebnim akcentom na najugroženiju djecu i porodice“, poručio je Santander.

Na sastanku su pozdravljeni ključni prioriteti djelovanja UNICEF u budućem periodu na planu smanjenja dječjeg siromaštva i obrazovanja, gdje je prepoznata potreba intenziviranja aktivnosti sa zadatkom unapređenja kvaliteta i jednakog pristupa obrazovnom sistemu.

Bonus video: