Svako sa svakim i niko ni sa kim

Dan prije nego što partije mogu početi sa predajom izbornih listi gotovo nijedna ne zna kako će na izbore. Nakon propalog ujedinjenja ili izlaska u dvije kolone u toku su međusobni razgovori

41709 pregleda 210 reakcija 81 komentar(a)
Sa jednog od sastanaka opozicije (arhiva), Foto: Boris Pejović
Sa jednog od sastanaka opozicije (arhiva), Foto: Boris Pejović

Dan prije nego što partije mogu početi sa predajom izbornih listi Državnoj izbornoj komisiji, izuzev Socijaldemokratske partije, još nijedna ne zna kako će na izbore.

O tome većina partijskih zvaničnika nije htjela ni da priča, pa su na pitanja “Vijesti” o načinu izlaska na parlamentarne izbore, nakon propalog pokušaja koordiniranog nastupa, odgovorili jedino Demokrate, Socijalistička narodna pratija i GP URA.

Demokrate će, kako navode, “učiniti sve da okupe što veći broj političkih subjekata, organizacija i pojedinaca sa kojima dijele iste vrijednosti i ciljeve kako bi maksimalno motivisali opozicione birače”.

U SNP se nadaju u još jedan krug razgovora i pozivaju sve ostale opozicione partije, posebno Demokrate, da razmisle. I jedni i drugi direktno ili indirektno negativno aludiraju na GP URA zbog toga što nema jedinstvene liste.

“Ako je cilj jedinstvene liste sinergija i nerasipanje glasova, onda ona ima smisla ako se na njoj nađu svi opozicioni subjekti, jer DPS ne mogu pobijediti niti samo Crnogorci, niti samo Srbi...DPS mogu pobijediti svi, dakle i Crnogorci, i Srbi, i Albanci, i Muslimani...”, saopšteno je “Vijestima” iz Demokrata.

Iz SNP su za “Vijesti” kazali da su od starta zagovarali jedinstven opozicioni nastup: “Ukoliko neće Građanski pokret URA, SNP poziva još jednom sve ostale opozicione partije, posebno Demokrate, da razmisle o trenutnoj situaciji i sačekaju sa odlukom kako bi se dala šansa još jednom krugu razgovora i na taj način pokazalo da se osjeća volja naroda za pružanjem jedinstvenog odgovora ovoj neodgovornoj i bahatoj vlasti”.

GP URA je sa Demokratskim frontom bila inicijator opozicionog sastanka, na koji nijesu zvali SDP koga još krive za rušenje vlasti u Kotoru. URA, kako je saopšteno, nije bila spremna za jedinstvenu listu. Ali nije bila ni prepreka da je naprave ostale partije - što je između ostalog izostalo jer Demokrate bez njih nijesu htjele u savez u kome je DF.

Čelnici DF-a u kontaktima su sa SNP-om, jer je ideja da oko sebe okupe što više prosrpskih partija, među kojima bi mogla biti i Prava Marka Milačića. On je juče rekao “Vijestima” da je “u ovom trenutku neophodno bezuslovno objedinjavanje opozicije”.

“Ako uđemo u kadriranje, nikad nećemo izaći”, rekao je Milačić, podsjetivši da je cilj smjena vlasti, a ne dobijanje ličnih privilegija.

“Nema zvaničnih pregovora jer smo ostavili prostor za zajedničku listu”, navodi on.

Pored pregovora sa Frontom, SNP je u kontaktu i sa Demokratama i Ujedinjenom Crnom Gorom. Sa partijom Gorana Danilovića i Radničkom partijim ranije je formiran savez “Da svako ima”, koji bi mogao biti krajnja odluka za SNP ukoliko ostane nezadovoljan rezultatima razgovora sa Frontom i Demokratama.

Danilović je juče u saopštenju objavio da će da se okupljaju da pričaju o jedinstvenoj listi, jer je pritisak javnosti da se ujedine bio veći nego ikada u dvije decenije: “Samo amateri mogu procjenjivati kako je narod pogrešno želio i kako nije dobro vidio da je jedinstvena lista pobjednička priča”.

Demokrate još formalnu odluku nemaju, a sudeći na osnovu istupa na pres konferencijama, oni idu u pravcu saveza sa Demosom i još nekoliko manjih, vanparlamentarnih partija. Iz Demokratske Crne Gore “Vijestima” je saopšteno da će odluku o izlasku i načinu izlaska na izbore donijeti organi partije u skladu sa Statutom, kao i da će nastaviti sa potenciranjem saradnje i međusobnog nenapadanja unutar opozicije.

Nikolić: Opozicija potvrdila slabost i sujetu svojih lidera

Opozicija je neuspjehom sastanaka, čija tema je bio pokušaj okupljanja na jednoj listi, pokazala svoju slabost i snagu sujeta svojih lidera, ocijenio je portparol DPS Miloš Nikolić.

“Opozicija još jednom demantovala sebe potvrdom da od bojkota nema ništa i da će, kao što smo i najavljivali, svi uredno izaći na izbore”.

Nikolić je istakao da je neuspjehom sastanaka čija tema je bio pokušaj okupljanja na jednoj listi, opozicija još jednom pokazala svoju slabost i snagu sujeta njenih lidera.

Bonus video: