Dubai - mjesto spajanja Muskata i Đukanovića

Dugo vremena se umnja da lideri vlade koji se nalaze u centru skandala na Malti, drže novac i imovinu u Dubaiju - njihovoj omiljenoj destinaciji

31187 pregleda 89 reakcija 28 komentar(a)
Muskat i Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Muskat i Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore

Novi izvještaj američke tink-tenk organizacije "Carnegie Endowment for International Peace" osvjetljava ulogu grada Dubaija u zabranjenim globalnim finansijskim tokovima, piše portal "The Sfhft".

U izvještaju koji je objavljen u utorak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) u kojima se nalazi Dubai, opisuju se kao glavna raskrsnica sive mreže međunarodnih finansija, koja dozvoljava korumpiranim i osobama iz kriminalnih krugova da poslove obavljaju iz Dubaija.

Navodi se da se dugo vremena sumnja da lideri vlade koji se nalaze u centru skandala na Malti, drže novac i imovinu u Dubaiju - njihovoj omiljenoj destinaciji.

Tadašnji premijer Malte, Džozef Muskat je nakon protesta koji su u toj zemlji trajali dva mjeseca, na kraju 2019. sa porodicom otputovao u Dubai.

"The Shift" je otkrio da su karte nabavljene u Jordanu koštale minimum 20.000 dolara.

Sjedište kompanije "17 Black" u vlasništvu malteškog biznismena Jorgena Feneka, optuženog za ubistvo novinarke Dafne Karuana Galicije, koja je učestvovala u koruptivnom poslu oko vjetroelektrane (Možura) u Crnoj Gori je takođe u Dubaiju, piše "The Shift".

Taj portal dalje piše da je upravo Dubai, mjesto gdje je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otišao nakon Muskatove posjete u novembru 2019. dok su građani na ulicama glavnog grada Malte, Valete, tražili Muskatovu ostavku.

U izvještaju organizacije "Carnegie Endowment for International Peace" se opisuje zašto je Dubai toliko atraktivan za prljavi novac.

Dubai je jedna od 30 "slobodnih trgovinskih zona" u UAE u kojem nema poreza i pravo na vlasništvo dozvoljeno je svakom bez obzira na državljanstvo.

Svaka od zona ima svoje komercijalne propise, radničke i imovinske zakone, kao i nezavisne vlasti za regulaciju, navodi se u jednom od izvještaja Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), piše "The Shift".

Kako navodi "Carnegie Endowment for International Peace", kleptokrate i kriminalci se u pokušajima da ekspolatišu propise u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Velikoj Britaniji ili evropskim državama susrijeću sa sprovođenjem zakona, medijima i civilnim društvom, dok u Dubaiju to nije slučaj.

Vlada Malte koju je predvodio Muskat podnijela je ostavku početkom ove godine kada su mediji objavili podatke o vezi članova njegovog kabineta i biznismena Feneka sa poslom gradnje vjetroelektrana na brdu Možura u Crnoj Gori.

Tužilaštvo Malte tereti Feneka i za ubistvo novinarke Dafne Karuane Galicije koja je razotkrila ovu aferu i tajne isplate povezanim licima preko firme "17 Black" iz Dubaija.

Posao izgradnje vjetrolektrane, Vlada tadašnjeg premijera Mila Đukanovića dodijelila je konzorcijumu španske "Ferse" i podgoričkog "Čelebića", koji su kasnije svoje udjele prodali, s tim što je većinski vlasnik bila državna malteška kompanije "Enemalta", da bi od početka ove godine većinski vlasnik vjetroelektrane postala kompanija sa Malte u kojoj se navodno nalazi kineski kapital.

Crnogorsko tužilaštvo slučaj Možura izviđa od oktobra 2017. godine, nakon početka pisanja medija o ovoj aferi.

Prema nedavnom odgovoru Specijalnog tužilaštva poslanicima Demosa Miodragu Lekiću i Neđeljku Rudoviću, još traje vještačenje preuzetih dokumenata o ovom slučaju.

Bonus video: