Ujedinjena: Do danas nije podignut spomenik princu Mihailu, zakletom antifašisti

Iz Ujedinjene Crne Gore su podsjetili na osnovne odlike fašizma, kako se "ne bismo zaboravili i uljuljkali u prividu slobode"

4442 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Ujedinjena Crna Gora
Foto: Ujedinjena Crna Gora

Crna Gora do danas nije podigla spomenik princu Mihailu Petroviću, tihom heroju Trinaestojulskog ustanka, zakletom Jugoslovenu i antifašisti, ističu iz Ujedinjene Crne Gore.

Naši preci su na današnji dan 1941. godine jedinstveno, bez ideološke podjele, ustali protiv fašističkog okupatora oličenog u Musoliniju čije su fašističke strukture, dan prije, 12. jula na Cetinju, proglasile Nezavisnu državu Crnu Goru pod patronatom fašističke Italije. Mladi ljudi u Crnoj Gori treba da znaju da je potomak slavnih Petrovića, unuk Kralja Nikole, princ Mihailo Petrović, iako zatočen u fašističkom logoru, u Njemačkoj, odbio da prihvati krunu u takvoj tvorevini, a ponuđena mu je kako bi narod bio prevaren i uvučen u fašistički blok naroda i država. Do danas, naša Crna Gora, nije podigla spomenik princu Mihailu Petroviću, tihom heroju trinaestojulskog ustanka, zakletom jugoslovenu i antifašisti, čovjeku koji je potom u eri socijalizma pružao otpor komunističkoj vlasti boreći se protiv rušenja Kapele na Lovćenu koju je Vladika Rade podigao svom stricu Svetom Petru i odredio sebi za vječno počivalište. Ponosni smo na svoje pretke, a danas bi svako od nas trebalo da se podsjeti na zlodjela fašista i nacionalsocijalista koja su sredinom prošlog vijeka pobijedili slobodni građani i narodi svijeta", navode iz Ujedinjene.

Iz te partije su podsjetili na osnovne odlike fašizma, kako se "ne bismo zaboravili i uljuljkali u prividu slobode".

"Fašizam je ideologija radikalnog autoritativnog nacionalizma koje karakteriše moć diktatora, nasilna kontrola opozicije i kontrola sredstava proizvodnje, razmene i distribucije. Fašizam je naziv za ideologije i pokrete koji smatraju kako je država temelj ljudskog društva, odnosno institucija koja treba u potpunosti nadzirati svaki aspekt društvenog života. Fašizam je državno uređenje koje radikalno ograničava ljudska prava radi veće stabilnosti i bržeg napretka. Fašizam se protivi komunizmu, konzervativizmu, demokratiji, individualizmu, liberalizmu, materijalizmu, pacifizmu i političkom pluralizmu. Naziv potiče od lat. reči fascio – svežanj pruća sa sekirom u sredini, simbol centralističke vlasti u Rimskom carstvu. Fašizam je generički pojam koji označava ideologije, političke pokrete i organizacije kao i vladavinske pokrete koji su po svojoj funkciji, te metodama političkog delovanja srodni italijanskom fašizmu. Posebno se koristi kao sinonim sa izrazom nacizam a ne bi trebalo", navode iz Ujedinjene.

Fašizam je, podsjećaju, ime dobio po pokretu koga je u Italiji osnovao Benito Musolini i koji je bio na vlasti do 1922. do 1943 godine, poslužio je kao inspiracija za mnoge druge pokrete u Evropi i svijetu prije Drugog svjetskog rata, od kojih je, kako dodaju iz Ujedinjene, najpoznatiji nacionalsocijalizam koji je vladao Njemačkom od 1933. do 1945. godine.

"Fašistički režimi i pokreti su se razlikovali od zemlje do zemlje, ali im je zajednička bilo stavljanje države iznad pojedinca i njegovih prava, politički sistem izgrađen oko jedne stranke i jednog vođe, te korporativni ekonomski sistem kome je cilj bio postići harmoniju između različitih društvenih klasa. Fašizam se često opisuje kao ekstremni oblik nacionalizma, s obzirom da su većina država u kojima se pojavio bile nacionalne države. U višeetničkim sredinama se fašizam često manifestirao kroz etničku, rasnu i vjersku netoleranciju, čiji je krajnji izraz bio Holokaust. Prava pojedinca u fašizmu su skroz ukinuta, a nasilje je bilo institucionalizovano kao oruđe unutrašnje, pa i spoljne politike. Bila je dozvoljena samo jedna stranka, a sloboda štampe i izražavanja nisu postojale", zaključuje se u saopštenju Ujedinjene.

Bonus video: