Kljajević: Đukanović negirao sve temeljne vrijednosti 13. jula

Crna Gora je danas utamničena zemlja sa montiranim sudskim procesima, poručila je portparolka Demokratske narodne partije

3308 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Demokratski front, DF
Foto: Demokratski front, DF

Tokom tri decenije svoje autokratije, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je negirao sve temeljne vrijednosti 13. jula, a Crna Gora je danas utamničena zemlja sa montiranim sudskim procesima, poručila je portparolka Demokratske narodne partije (DNP) i funkcionerka Demokratskog fronta, Jelena Kljajević.

Ona je jučerašnju Đukanovićevu izjavu na polaganju vijenca na spomenik Partizanu borcu na Gorici, da Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana, bez obzira na vjeru i naciju, nazvala "vrhuncem cinizma i licemjerja".

"Samo zbog istorijskog značaja Trinaestog jula, kad je 1941. u Crnoj Gori zapaljena baklja slobode, Demokratski front nije želio da upravo na taj dan remeti prazničko raspoloženje i osjećaj ponosa zbog svijetlog datuma kad je Crna Gora rekla svoje odlučno NE fašizmu. A građani Crne Gore juče su mogli slušati tirade predsjednika svih građana, koji se obračunava bar sa polovinom od tih građana, i kako slobodarskim tonom veliča borbu protiv fašizma, čije recepte i istorijsko nasljeđe baštini u svojoj borbi protiv vlastitog naroda. Iako poznat kao veliki sijač magle i prašine, političar koji redovno priča jedno a radi drugo, Đukanović je ovog puta u svom hvalospjevu o slobodnoj Crnoj Gori, koja pod njegovim ropstvom tavori već tri decenije, nadmašio i samog sebe. Cjelokupna javnost pamti kako je javno iskazivao mržnju prema šahu zbog hrvatske šahovnice, prijeteći da će se s tim susjednim narodom obračunati jednom zavazda, a sad je izmolio da mu u goste dođe predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, dok predsjednici ostalih zemalja vješto izbjegavaju dolaske u kompromitovanu državicu šverca i kriminala. A Moskva je odbila i da Đukanović prisustvuje paradi upravo povodom pobjede nad fašizmom. Na štetu samog Đukanovića, u korist njegove blamaže, ostali su sačuvani video-zapisi njegovih brojnih dvoličnih izjava. Među njima je i ona dobro poznata: “Bestidno je a na sreću pokazalo se i besplodno bilo dugogodišnje plašenje crnogorskog naroda potencijalnim velikosrpskim hegemonizmom kao negatorom crnogorske nacije i države.” Pritom je istu misao završio tvrdnjom da je riječ o bolesnim halucinacijama zarad očuvanja vlasti, i time upravo oslikao sve ono što danas lično radi u Crnoj Gori", navodi Kljajevićeva.

Đukanović je, dodaje ona, "barjačio" i tvrdnjama da se "mora isključiti solucija oko ustanovljenja Kosova kao nezavisne države”, pa ga priznao. "Napadao Slavka Perovića zbog separatizma, pa iskoristio tu ideju za stvaranje svoje privatne države, dobio pare od Rusa za nezavisnost, pa im okrenuo leđa..."

"Uglavnom, građanima Crne Gore odavno je poznato da riječi Đukanovića, kao u svakoj farsi, drže vodu dok majstori odu, i da se pritom pretvaraju u svoju direktnu negaciju", dodaje portparolka DNP-a.

Povodom 13. jula 1941. godine, kad je hrabri crnogorski narod cijelom čovječanstvu stavio do znanja da će se boriti za slobodu, Đukanović je, dodaje Kljajevićeva, "uz stalne namjere da narodu oduzme slobodu, bez crvenila istakao i da 'Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih građana'."

"Pohvalio se i da se crnogorski antifašizam temelji na Crnoj Gori, danas posvećenoj evropskim vrijednostima, a upravo on u srcu Evrope pravi jeftinu kopiju Sjeverne Koreje, pominje slavnu crnogorsku istoriju a neslavno vlada već tri decenije negirajuću slobodu građana ove zemlje. Vrhunac cinizma i licemjerja predstavlja nastavak izjave Đukanovića da Crna Gora “može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana, bez obzira na vjeru i naciju”. A sva međunarodna javnost, počev od ambasadora SAD, Velike Britanije i drugih zemalja, apeluje da Đukanović smanji doživljaj vlastite moći upravo zbog neslobodnih i neravnopravnih građana. I da ne podvaja vjere i nacije, deklarativno stojeći na tome, a u praksi se podsmijavajući javnosti", navodi Kljajevićeva.

Ona smatra da su Srbi u Crnoj Gori danas prokazani narod, "po receptu fašizma i getoiziranja Jevreja", izložen progonima Đukanovića.

"A Srbi i Crnogorci, koji se zalažu za Mitropoliju crnogorsko-primorsku i ukidanje nakaradnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, javno se pitaju da li je moguće da upravo Đukanović ukazuje na slobode i ravnopravnost, kako reče: “bez obzira na vjeru i naciju”. Tokom tri decenije svoje autokratije Đukanović je negirao sve temeljne vrijednosti Trinaestog jula, stvorio zemlju kriminala, šverca i nerasvijetljenih ubistava, zemlju čiji brodovi transportuju drogu po okeanima, a kćerke visokih funkcionera vlasti nose skupocjene tašne od po trideset hiljada eura. Crna Gora danas je utamničena zemlja sa montiranim sudskim procesima, upravo onako kako su to radili uzori Đukanovića na tom planu, Hitler i Staljin. Zemlja u kojoj se po matrici diktata sudi opozicionim političarima i sveštenim licima. U Crnoj Gori policija teroriše građane koji se bune što se zakoni u praksi izvrgavaju ruglu. Zato bi je trebalo proučavati kao ogledni primjer korupcije na najvišem nivou, gdje rukovodeći djelovi policije i mafija atakuju na slobodne građane da bi za Đukanovića preotimali vlast po opštinama. Predsjednik jedne polovine građana na kraju je imao i skrupula da klikne “Nek je vječna Crna Gora”, misleći na svoju porobljenu državicu i svoju vječnu vlast, kojoj se kao nikad dosad klimaju temelji. Jer je građanima te vječne Crne Gore on dozlogrdio vječnom diktaturom i stavljanjem cijele zemlje i naroda u privatne svrhe njega, njegove familije, policije i mafije da bi zaustavio vrijeme, koje svakome pa i njemu neumitno ističe", zaključila je portparolka DNP-a.

Bonus video: