Koprivica: DPS se uplašio izbora, NKT je instrument za zaobilaženje i rušenje Ustava

"DPS priznaje da je do te mjere usplahiren u susret izborima, da im ni postojeće zakonodavstvo ne može dati slamku spasa, pa bi htjeli da nametnu nesigurnim biračima svoje vojnike za izborne kurire", ocijenio je Koprivica

10163 pregleda 49 reakcija 35 komentar(a)
Koprivica, Foto: Boris Pejović
Koprivica, Foto: Boris Pejović

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) je instrument za zaobilaženje i rušenje Ustava i zakona, što svjedoči i pokušaj da se neustavno dopiše izborni zakon o glasanju preko posrednika, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Potpredsjednik stranke Momo Koprivica rekao je da se Demokratska partija socijalista uplašila izbora i po postojećim zakonima i u ovim i ovakvim uslovima, pa pribjegava "pravnim vratolomijama koje im neće ni proći, ni pomoći".

Koprivica je kazao da DPS za taj cilj, koristi NKT, tijelo koje je zbog selektivnosti izgubilo svaki kredibilitet i stoga gubi snagu na planu preveniranja koronavirisa.

"O tome da se NKT pretvorio u instrument za zaobilaženje i rušenje Ustava i zakona, svjedoči i pokušaj da se neustavno dopiše izborni zakon o glasanju preko posrednika, iako je zakonom to dopušteno samo nepismenom licu ili licu sa invaliditetom u slučaju nepristupačnog biračkog mjesta", naveo je Koprivica u izjavi dostavljenoj medijima.

On je rekao da su od pravila da se lično i neposredno glasa, jasni izuzeci i njihov krug je zatvoren.

"DPS priznaje da je do te mjere usplahiren u susret izborima, da im ni postojeće zakonodavstvo ne može dati slamku spasa, pa bi htjeli da nametnu nesigurnim biračima svoje vojnike za izborne kurire", ocijenio je Koprivica.

On je kazao da je umjesto, da se ozbiljno i neselektivno pozabavi svim izazovima, u uslovima kada Crna Gora ima u regionu najviše oboljelih na 100 hiljada stanovnika i taj broj vrtoglavo raste, NKT došao do "solomonskog" rješenja, da svaki birač donese svoju hemijsku olovku na biralište.

Koprivica je upitao zašto se ne prihvati model po kojem bi Vlada, preko Državne izborne komisije, kupila 540 hiljada identičnih hemijskih olovaka, za svakog birača, kako bi ih oni jednokratno iskoristili za glasanje.

On je rekao da olovke koštaju deset centi, a da bi obezbijedile visok stepen zaštite tajnosti glasanja i izbjegao epidemiološki rizik.

"Da li je moguće da Vlada nema na raspolaganju 54 hiljade eura za zaštitu zdravlja građana u izbornom postupku, već i taj trošak želi prebaciti na domaću populaciju", upitao je Koprivica.

On je kazao da ako Vlada nema 54 hiljade eura za nabavku hemijskih olovaka za svakog birača, odakle joj novac za obećano uvećanje minimalne penzije, pa i ono ponižavajuće od svega 2,6 odsto iznosa potrošačke korpe.

"Jasno je da je to još samo jedan predizborni blef premijera Vlade, kao što pod plaštom zaštite od jedne olovke, želi pakovati nesigurnim biračima flomastere različitih boja, po receptu iz svog rodnog grada", rekao je Koprivica.

On je upitao i zašto ćuti Ustavni sud u odnosu na sve norme o ograničenjima ljudskih prava u podlednja četiri mjeseca.

"Zato što je o ovim pitanjima zauzeo stav još prije šest godina, a koji sad ne smije da ponovi", kazao je Koprovica.

On je kazao da je Ustavni sud istumačio Ustav, na način da se privremena ili temporalna ograničenja ljudskih prava, tj. ograničenja koja mogu biti samo ograničenog trajanja mogu ustanoviti samo u uslovima vanrednog stanja, a danas su formalnoustavno gledano-redovne prilike.

Koprivica je rekao da bi taj sud, "kad bi se usudio da progovori", rekao da nema ustavne pretpostavke za sva propisana ograničenja.

"No, ušutkana je ova institucija, jer DPS-u trebaju odriješene ruke dok kalkuliše, i da se u strahu od izbora i sve nezadovoljnijih građana, upušta u komične pravne vratolimije", kazao je Koprivica.

Bonus video: