Pejović prima 4.690 eura mjesečno, plaćen i stan u Briselu

Pejoviću je od početka godine do juna plaćan i smještaj, ali za dalje nema podataka. Tako je na ime smještaja za februar, mart i april na njegov račun uplaćeno 7. 400 eura, za maj 2.497, a za jun 1.936 eura
0 komentar(a)
Aivo Orav, Aleksandar Pejović, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Aivo Orav, Aleksandar Pejović, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.02.2018. 15:02h

Ministar evropskih poslova, glavni pregovarač Crne Gore i ambasador Aleksandar Andrija Pejović od maja prošle godine prima 4.690 eura mjesečno. Uz to, plaćen mu je i smještaj u Briselu za čiji je mjesečni zakup iz budžeta dobijao od 1.936 do 2.497 eura.

To pokazuju podaci koje je Ministarstvo evropskih poslova, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dostavilo Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Ta NVO je juče podnijela inicijativu premijeru Dušku Markoviću za razrješenja Pejovića zbog kršenja člana 104 Ustava kojim je propisano da “predsjednik i član Vlade ne može vršiti poslaničku i drugu javnu funkciju, niti profesionalno obavljati drugu djelatnost”.

"Pejović je ministar evropskih poslova i glavni pregovarač sa funkcijom ambasadora, odnosno istovremeno obavlja dvije javne funkcije i ima paralelne prihode”, navode CGO-u.

Prema dokumentaciji dostavljenoj “Vijestima”, Pejović je od januara do avgusta prošle godine, kao ministar, zarađivao oko 1.620 eura mjesečno.

Vlada je, na njegov predlog, u martu izmijenila Odluku o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore EU, prema kojoj neposredno vođenje pregovora u svim poglavljima obavlja “ministar evropskih poslova - glavni pregovarač u Misiji Crne Gore pri EU u statusu ambasadora”.

Tada je dio ministara na sjednici Vlade, a kasnije i civilni sektor, ukazao na odredbu o nespojivosti funkcija, dok se Pejović branio navodima da je Hrvatska uvela sistem da glavni pregovarač ima zvanje ambasadora. Međutim, glavni pregovarač Hrvatske Vladimir Drobnjak nije bio ministar.

Marković je potpisao u maju rješenje o posebnom dodatku na osnovnu zaradu i posebne naknadne troškove, u kojem se navodi da Pejović ima pravo na taj dodatak kao “glavni pregovarač u statusu ambasadora”. Premijer se pozvao na Uredbu o posebnom dodatku na osnovnu zaradu, posebnim naknadama troškova i drugim primanjima “za vrijeme rada u diplomatsko konzularnom predstavništvu” Crne Gore u inostranstvu.

Prema podacima koje je ministarsvo dostavilo CGO-u, Pejović je u maju na ime “referentnih plaćanja” primio 2.767 eura, dok je u narednih šest mjeseci taj dodatak iznosio 3. 168 eura. Prema bankovnim podacima, Pejoviću je od početka godine do juna plaćan i smještaj, ali za dalje nema podataka. Tako je na ime smještaja za februar, mart i april na njegov račun uplaćeno 7. 400 eura, za maj 2.497, a za jun 1.936 eura. Istovremeno, Pejoviću je kao ministru smanjena plata - od avgusta prošle godine iznosila je 1.522 eura. Prostom matematikom, Pejović, kao ministar i kao glavni pregovarač u svojstvu ambasadora ima oko tri puta veću zaradu od potpredsjednika Vlade Milutina Simovića (1.676 eura), Zorana Pažina (1. 544) i Rafeta Husovića (1. 564), i oko dva i po puta više od Markovića (1.872).

CGO je juče podnio zahtjev Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) za pokretanje postupka protiv Pejovića. “Pejović krši članove 7, 9 i 23 Zakona o sprečavanju korupcije, jer vrši dvije javne funkcije, a nije ni prijavio sva primanja koja ima po tim osnovima kada je preuzeo i drugu funkciju, na što je bio obavezan”, navodi se u saopštenju CGO-a.

Ambasador i partijski funkcioner

Ana Nenezić iz CGO je podsjetila da je Pejović član GO DPS-a i predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju te partije.

“Istovremeno se nalazi na evidenciji Ministarstva vanjskih poslova kao lice koje ima status ambasadora. Zakon o vanjskim poslovima propisuje u članu 109 da “diplomata ne može biti član organa političke stranke” čime Pejović krši i Zakon o vanjskim poslovima”, navela je ona.

Nenezić je istakla da je iz svih funkcija Pejovića “teško utvrditi” kome je on odgovoran kao glavni pregovarač ambasador. “Da li sebi samom kao ministru, kolegi Srđanu Darmanoviću kao ambasadoru ili partijskom šefu Milu Đukanoviću”.

Bonus video: