Poslanici pitaju za Vladin treći paket mjera

Bulatović traži objašnjenje o tome zašto Simović nije potpisao odluke NKT-a ako je na njegovom čelu

4964 pregleda 3 komentar(a)
“Kako će Vlada obezbijediti kontinuitet dobrih rezultata u turizmu”: Poslanički klub DPS-a, Foto: Savo Prelević
“Kako će Vlada obezbijediti kontinuitet dobrih rezultata u turizmu”: Poslanički klub DPS-a, Foto: Savo Prelević

Premijer Duško Marković trebalo bi danas tokom premijerskog sata da odgovori na poslanička pitanja koja se uglavnom tiču trećeg paketa mjera koji Vlada najavljuje. Poslanike zanima da li Vlada ima procjenu o posljedicama pandemije po ekonomsku stabilnost do kraja godine.

U ime kluba poslanika Bošnjačke stranke, koalicije “Albanci odlučno” i Hrvatske građanske incijative, poslanik Ervin Ibrahimović (BS) će pitati premijera da li je Vlada uradila procjenu kakve će posljedice izazvati kriza izazvana pandemijom koronavirusa po ekonomsku stabilnost do kraja fiskalne godine, kako bi omogućila održivost javnih finansija i shodno tome nastavak redovnih isplata zarada, penzija i socijalnih davanja.

„Vlada je u protekle četiri godine realizovala veliki broj kapitalnih projekata u pravcu kreiranja boljeg privrednog ambijenta u našoj zermlji i podizanja kvaliteta života naših građana. Globalna pandemija koronavirusa ozbiljno prijeti da ugrozi pozitivan trend rasta naše ekonomije i standarda naših građana”, naveo je Ibrahimović u obrazloženju.

U ime kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), potpredsjednika Skupštine Branimira Gvozdenovića zanima koje će aktivnosti Vlada predložiti ili sprovesti, kako bi se obezbijedio kontinuitet dobrih rezultata u turizmu ostvarenih u prethodnom periodu, „koji su Crnu Goru prema izvještajima renomiranih međunarodnih organizacija iz oblasti turizma, svrstali među prepoznatljive i najbrže rastuće destinacije u svijetu“. Gvozdenović pita i šta će tačno podrazumijevati treći paket mjera koji Vlada najavljuje i mogu li se privrednici u oblasti turizma i povezanim djelatnostima, nadati podršci.

Poslanik Demokratskog fronta Budimir Aleksić pitaće premijera da li Vlada intenzivno radi, kako je naveo, na unijaćenju Crnogoraca, „što je u funkciji promjene identiteta pravoslavnog stanovništva na prostoru današnje Crne Gore“.

„Na to jasno ukazuje odlučnost Vlade da iz ove zemlje eliminiše Srpsku pravoslavnu crkvu - najstariju instituciju na ovom prostoru gdje egzistira od 1219. godine, o čemu najbolje svjedoči usvajanje neustavnog i diskriminatosrskog Zakona o slobodi vjerospovijesti usmjerenog isključivo protiv SPC - na oduzimanje njene imovine i nasilnu promjenu njenog kanonsko-pravnog statusa“, naveo je Aleksić u obrazloženju.

U ime kluba Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević će pitati premijera zašto su Vlada i vladajuća većina odbili zakonske predloge SDP-a koji se odnosi na smanjenje stope PDV-a za turističku i ugostiteljsku djelatnost i da li je Vlada razmatrala finansijske rezultate uključivanja privatnih zdravstvenih ustanova u sistem javnog zdravstva.

Predsjednik Posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović će pitati kako Vlada gleda na enormnu neusaglašenost detaljnih urbanističkih planova “Budva centar-izmjene i dopune” i “Bečići” sa planskim dokumentima višeg reda “čime se krši zakon” i da li Vlada “u funkciji sprečavanja ovog organizovanog kriminala” planira da proglasi zabranu gradnje na tom području.

Predsjednik kluba poslanika Socijaldemokrata i Liberalne partije Boris Mugoša će pitati u kojoj je fazi realizacije projekat, odnosno model rješavanja stambenog pitanja mladih koji je najavljen krajem prošle godine.

Nakon premijerskog sata, ministri će odgovarati na poslanička pitanja. Poslanik DF-a Predrag Bulatović pitaće potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Milutina Simovića na osnovu čega zasniva pravni osnov da bude na čelu Nacionalnog koordinacionog tijela i da njime upravlja protiv epidemije, a da nijednu odluku u Službenom listu nije potpisao on ili NKT.

“Da li je ovdje riječ o zloupotrebi u partijske svrhe za DPS, krize koja ugrožava zdravlje građana, a da pri tome vi potiskujete struku...”, pitao je Bulatović.

Bonus video: