Marković ukorio Brajovića: Nije primjereno da saopštavate stav SD dok odgovaram poslanicima

Premijer je nakon zamjerke Brajoviću rekao da Vlada ima kapacitet da vodi dijalog, aludirajući na razgovor sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom (MCP), zbog podrške koju uživa od najveće stranke odnosno Demokratske partije socijalista (DPS)

58753 pregleda 195 reakcija 61 komentar(a)
Marković, Foto: Savo Prelević
Marković, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković zamjerio je predsjedniku Skupštine Crne Gore Ivanu Brajoviću što je iskoristio poziciju da tokom njegovog odgovora na poslaničko pitanje iznese politički stav svoje partije - Socijaldemokrata Crne Gore (SD).

"Mislim da ste pogriješili i da u odnosu na poslaničko pitanje koje je meni postavio poslanik (Budimir) Aleksić nije bilo primjereno da na takav način saopštavate stav vaše stranke. Na ovu temu ako postoji razlog za razjašnjenje to može biti u Parlamentu ili tokom koalicionog razgovora", rekao je Marković tokom premijerskog sata u Skupštini Crne Gore.

Prethodno je Brajović rekao da Socijaldemokrate podržavaju dijalog koji se tiče Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali samo kad je u pitanju njegova implementacija, a ne promjene tog zakona.

"Pozivam poslanike da razmislite što je naš mandat. Naš mandat je da čuvamo ime Crne Gore, da čuvamo državu i njenu ponosnu istoriju. Zato je Parlament usvojio ovaj Zakon o slobodi vjerosipovijesti. Nema pogađanja sa zakonima, oni se donose da se primjenjuju", rekao je Brajović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević je pitao da li to znači da je Vlada bila spremna da povuče sporne članove Zakona o slobodi vjeroispovijesti i da kroz nove izmjene i dopune zakona o kojima bi se raspravljalo u Skupštini na nekoj od narednih sjednica, a da Brajović nije bio u toku sa tim i da zato šalje poruku premijeru "da mu ne pada na pamet da ulazi u izmjene ovih članova jer SD to neće podržati".

"Da li dobro shvatam da Vlada nema puno jedinstvo u pregovorima sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), jer vi imate vaše ministre koji to ne podržavaju", kazao je Knežević.

Brajović je pojasnio da je reagovao samo zato što je predsjednik Parlamenta koji je donio Zakon o slboodi vjeroispovijesti.

"Ova Vlada ima podršku Socijaldemokrata, to je jasno. A da se o svemu koalicioni partneri ne slažu u potpunosti, i to je svima jasno, jer se ovdje nalazila podrška za neke zakone i kad su Socijaldemokrate bile protiv njih", rekao je Brajović.

Premijer je prekorio Brajovića, navodeči da je pogriješio i da nije bilo primjereno da na takav način saopštava stav SD.

"Da je po ovom pitanju došlo do rasprave u Parlamentu bilo bi prostora za veliku diskusiju, i saopštavanje vašeg ličnog i politčkog stava. Na ovu temu ako postoji razlog za dopunsko razrjašnjenje na ovu temu to može biti u Parlamentu ili tokom koalicionog razgovora", kazao je Marković.

Premijer je nakon zamjerke Brajoviću rekao da Vlada ima kapacitet da vodi dijalog, aludirajući na jučerašnji sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom (MCP), zbog podrške koju uživa od najveće stranke odnosno Demokratske partije socijalista (DPS).

Marković je kazao da DPS politiku kreira na osnovu državnttvornog sadržaja a ne na osnovu kratkih političkih interesa.

"Zamolio bih da kada su ove stvari u pitanju i kada je u pitanju moj odnos u parlamentu, zamolio bih da se ne koristi moje prisustvo radi rasprave o nekim pitanjima koja nisu na dnevnom redu. Ovo je odgovor na poslaničko pitanje", rekao je Marković.

Brajović je nakon premijerovog ukora objasnio da je i Skupština donosi zakone rukovodeći se dugoročnim intereseom, te da bi svi u parlametnu saopštili politički stav glasanjem ukoliko bi se zakon menjao.

Komentarišući ovaj ekces, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, koji je nakon toga dobio riječ, je ironično rekao da je u obraćanju premijeru htio da bude oštriji.

"Ali ste vi predsjedniče Vlade čini se i predsjednik Parlamenta. Ja ću sad da budem malo pažljiviji prema vama", rekao je Konjević prije postavljanja pitanja Markoviću.

Bonus video: